Otišlo računalo?

LukaP

Member
Pozdrav svima po drugi put danas! :D

Kao što sam naslov kaže mislim da imam problema sa ECU-om. Krenulo je početkom prošlog mjeseca. Dok sam parko unazad parking senzori su se odjedanput počeli derat da samo što nisam zid opalio a ustvari bilo još 3m lufta. Kasnije su se unormalili. Od tada se ponekad pri paljenju auta javlja greška braking fault. Prekjučer me tijekom cijele vožnje gnjavio s greškom unblock diesel filter pa sam čitao da ga se malo propuše :cool: . Danas išao dat kontakt i auto se samo od sebe zaključalo i otključalo i ispisalo grešku engine immobiliser fault. Ključ je prihvatio iz prve. E sad me je strah da ono ne krene operirat pod haubom.

Inače, ako se neki od vas sjećaju mene kad sam pričao o remapiranju auta odustao sam tako da to nemre bit razlog ovakvog ponašanja meni sumnjivog računala.

Može li mi netko potvrdit moje sumnje i dat neke savjete što da pokušam da ne moram bezveze kupovat novo? Za sad sam napravio reset ECU-a bez uspjeha.

Unaprijed hvala! :D
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Akumulator, nov, star?
Moguće da je do njega. Citroeni ne vole slabe akumulatore, gremlini podivljaju pa bude ovakvih događaja koje opisuješ ;)
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nebitno dali pali dobro, gremlini se prije pojave.
S obzirom na starost, mislim da je do njega, ja bi otišao po novi akumulator dok još pali na stari ;) Pa odmah nutra. Uvjeren sam da će greške nestati.

Druga opcija je posjeta dobrom električaru i mehaničaru pa nek traže :D
 

LukaP

Member
Nebitno dali pali dobro, gremlini se prije pojave.
S obzirom na starost, mislim da je do njega, ja bi otišao po novi akumulator dok još pali na stari Pa odmah nutra. Uvjeren sam da će greške nestati.
Budem zamjenio pa javim rezultate. Samo mi je onda čudno zašto usred vožnje javlja grešku ak struju dobiva iz alternatora? :wtf: Od dodatnog električnog opterećenja samo radio radi.

P.S. možeš malo pojasnit što su ti gremlini? Nikad nisam čuo za taj izraz :weeabooface:
 

gambler072

C5 enthusiast
možeš malo pojasnit što su ti gremlini? Nikad nisam čuo za taj izraz
problemi sa radom elektronike i greske koje se pojave iz cista mira, i koje upucuju na neki kvar, a ustvari je sve ok sa autom - fake greske :D uglavnom i jedno i drugo svojstveno francuzima, naravno. i ja bih krenuo od akumulatora, nakon 8 godina tesko da je u dobrom stanju, bez obzira kako pali.
 

LukaP

Member
problemi sa radom elektronike i greske koje se pojave iz cista mira, i koje upucuju na neki kvar, a ustvari je sve ok sa autom - fake greske uglavnom i jedno i drugo svojstveno francuzima, naravno. i ja bih krenuo od akumulatora, nakon 8 godina tesko da je u dobrom stanju, bez obzira kako pali.
Hvala na objašnjenju. Budem prvo provjerio žice da bezveze ne bacam novce. U svakom slučaju javim rezultate :)
 

gambler072

C5 enthusiast
Nema na cemu :) Ako nista, bar otidji da ti neko ispita akumulator, po tome ces znati. Mada, ponavljam, nakon 8 godina tesko da je u dobrom stanju. Mozda za golfa mk2 ili mk3 koji od elektronike imaju centralnu bravu i automatski saug, ali za moderna auta sa puno elektronike, tesko, cak i da je prva ugradnja.
 

LukaP

Member
Malo da vas držim ažurnim, pogledao sam žice i sve izgleda ok. Malo sam dotegao ono što sam mogao ako negdje gubi spoj. Za sad nema problema ali kao što rekoh problem se ponekad javlja. Nakon par dana ću definitivno znat jesmo li uhvatili krivca :D
 

LukaP

Member
Evo me ljudi opet, ideja sa žicama nije upalila.

Kupi još kontakt sprej i sve te zice i kontakte ljepo okupaj sa njim
Našpricao sam kontakte i nije pomoglo.

Što se tiče akumulatora,



ovo je voltaža ugašenog, a ovo



kad je auto upaljeno.

Kod starta ne pada ispod 9.9V (palio sam 5 puta jer postoji neki delay u očitanju multimetra). Jedino nisam testirao CCA.

Dogovorio sam se s bratićem koji voza sharana da zamijenimo akumulatore na 2 tjedna pa opet javim rezultate. :weeabooface:
 

visaluteju

Well-known member
Pa nema pojma, 12.5 je nekih 70% kapaciteta. Tako da nije bas idealno ali nije ni katastrofalno. Moglo bi smetati (s obzirom da je citroen) a i ne mora jbg
 

LukaP

Member
Pa nema pojma, 12.5 je nekih 70% kapaciteta. Tako da nije bas idealno ali nije ni katastrofalno. Moglo bi smetati (s obzirom da je citroen) a i ne mora jbg
Jedino kako si ja mogu objasnit da je baterija u ovakvom stanju nakon 8 godina je da se auto ne vozi često. Upali se 1-2 tjedno i onda vozi na malo duže relacije tako da se opet akumulator stigne napunit. Živim u samom centru ZG-a tako da nema smisla da auto koristim.

Za boldano, danas idem zamjenit baterije s bratićem pa ćemo vidjet. Daj bože da je to problem
 
Na vrh