Neobavezni razgovori 💬

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
Što se sve smije napraviti, a da se zadrži garancija? Svakako ću kontaktirati uvoznika i udrugu za zaštitu potrošača, no zanima me ima li tko iskustva ili saznanja.
Imaš MVBER. To je EU pravilo tržišnog natjecanja, pravila igre na tržištu. Uredba 461/2010. Nije nešto što tebi kao korisniku jamči posebna prava. Više je da se svima omogući pristup poslu. Ukratko, prema njemu zastupnik proizvođača ili sam proizvođač ne smije ti po dafaultu odbiti jamstvo samo zato što je redovni servis (ulje/filteri) napravljen drugdje ili s dijelovima izvan njihove mreže, možeš čak i sam, ALI moraš imati dokumentaciju kilometara, račune (propisani dijelovi), itd. Taj dokazni dio uvijek je sklizak teren za naknadnu realizaciju prava u slučaju kad ti prdecne turbina, lanac, DPF, sve najsvetije, e onda će ići 100 posto kopati gdje i tko je zadnji dirao ulje, s naglaskom na kako i čime, a ne gdje. Pa mogu tvrditi krivo ulje, kriva metoda, nepropisan alat, bla, bla. Ovo što je Ivan rekao. To ti jedino ne mogu osporiti ako odeš u servis koji ima upisanu djelatnost po NKD-u: održavanje i popravak motornih vozila. Nebitno je ima li on certifikate ili ne, važno je da nije kod Gige u dvorištu.

Ali ti je u tom slučaju proizvođač slobodan ukinuti jamstvo nakon te dvije godine i u pravilu nemaš pravo na nikakvu kulancu.
Ne mora to nužno biti tako. Zakonsko/tvorničko jamstvo svakako moraju ispuniti, a komercijalno (produženo) jamstvo je obvezujuće pod uvjetima koji su napisani u jamstvenoj izjavi ili ugovoru. Taj dio treba provjeriti. Kod VW-a (onda i kod Škode je vjerojatno isto) komercijalno jamstvo vrijedi pod istim uvjetima kao i postojeće zakonsko jamstvo.

Edit: najsigurnije je poslati mail i pitati vrijedi li produženo jamstvo ako se redovni servis radi u neovisnom servisu sa materijalima i VW normama, uz račun i navedene km. Ako odgovor epotvrdno, čuvaj mail, ako negativno, neka ti navedu zbog koje kaluzule izjave/ugvora. ;)

Posljednje uređivanje:
Na vrh