Ne radi grijanje sjedala! :(

Cutac

Prèkaroš
Pozdrav,
dakle, ne radi grijanje sjedala.


Copy paste sa Citro Forum Srbije.


Pozdrav!

Prestalo mi je raditi grijanje sjedala na oba sjedala(to mi se dogodilo nakon što sam usisavao auto lani, proradilo je s vremenom i sad opet, isto nakon usisavanja, no moguće da je prvi put krepalo jer mi je mila draga suvozačica ostavila upaljeno grijanje sjedala pojma nemam koliko dugo). Zamijenio sam osigurač, provjerio uzemljenje i provjerio kontrolere(one kotačiće na sjedalu) i sve je ispravno.
Koji su daljnji koraci?
Gdje se nalaze kontroler i reostat sjedala i kako da ih istestiram?
Ovo je shema, ali ne znam kako da ju iskoristim za dijagnozu i otklon problema.


Svaki savjet bi bio jako cijenjen :klanjase:



Ako dobro iščitavam shemu, ide ovako:

Kotačići(8302 and 8303) su spojeni sa BSI-jem preko 1074 žice. 6380 žice iz oba kotačića šalju signal kontrolerima da počnu grijati. One su razdvojene i nigdje se ne križaju. BH39A su žive žice sa akumulatora.
Jedino što je spojeni sa oba kontrolera, osim uzemljenja, i samim time sjedala je 40V BA 1074P žica, na BSI-ju označena kao "22".
Znači ako oba sjedala ne rade, ili ne dobivaju struju sa osigurača,uzemljenje je loše, ili ta 1074P žica radi probleme.

Budući da sam uzemljenje provjerio, kako mogu provjeriti jel struja dolazi sa akumulatora/osigurača i što mogu učiniti po pitanju te 1074P žice? Kako ju mogu pronaći na BSI-ju i testirati?


Ovdje je topic sa FCF i ovaj Marc je doktor za takve stvari, pa vrijedi pročitati što je pisao.
https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?f=3&t=60755&p=625551#p625551

Cijenio bih bilo kakvu pomoć jer stvarno mi ne ide struja.
 

dinko1981

Well-known member
Onako na prvu bi posumnjao na konektor/dzek koji sa vremenom gubi spoj pa svijetli lampica od airbaga a vjerovatno je ista prica i sa grijacem. Pogotovo ako je bilo nekakvih fizickih radnji koje su direktno utjecale na funkciju (u ovom slucaju usisavanje a u mom pomicanje sjedala, a jos vise izrazeno kod hladnog vremena). Ako ne radi na oba sjedala istodobno ja bi pratio instalaciju do zajednickog spoja gdje se struja racva na svako sjedalo zasebno
 

Cutac

Prèkaroš
Sve instalacije su u istom buziru ispod tepiha, morao bih apsolutno cijeli auto rastaviti.
Kako mogu znati da BSI odobrava racunalu sjedala da pusti grijanje?
 

szahtila

Well-known member
1.Provjeri osigurač F39 (BFH5).Po šemi on je zajednički za grijače oba sjedala.2.Provjeri da li ti rade ove LED lampice u regulatorima.Ako ne rade ,ili nema mase(ili kako neko gore navodi "uzemljenja" ili nema napona iz BSI-a. Ovo pod 1 i 2 je zajedničko za oba sjedala pa bi problem trebao biti tu negdje
 

Cutac

Prèkaroš
Pa jesi gledao na konektorima ispod sjedala dali uopce na njima ima struje?
Nisam, samo sam ih protresao rukom :D

2.Provjeri da li ti rade ove LED lampice u regulatorima.Ako ne rade ,ili nema mase(ili kako neko gore navodi "uzemljenja" ili nema napona iz BSI-a.
Lampice rade. To znači da 1074P žica iz BSI-ja(oznaka "22") radi?
 

szahtila

Well-known member
Da,znači da regulatori imaju napon iz BSI-a.Trebao bi provjeriti i stavku 1. tj. napajanje "drajvera" grijača u sjedalima (osigurač). Naime ,regulatori upravljaju "drajverima",a "drajveri "imaju zasebno napajanje preko svog zajedničkog osigueača F39.
 

Cutac

Prèkaroš
Ovak, upalio sam auto, nije vozen od nocas, stavio multimetar u osigurac i pisalo je 0. Upalio sam grijanje vozackog sica, ostalo je 0, upalio suvozacko, ostalo je 0.
Sto to znaci?
 

szahtila

Well-known member
Ako si drugi kraj multimetra stavio na karoseriju, a multimetar podešen da mjeri na dc području volte, osigurač pregoren. Druga opcija da je žica do njega u prekidu ili loš ili nikakav kontakt u konektorima

Naravno kontakt uključen, a još bolje upaljen motor. Ne znam dali grijanje inače radi ako nije upaljen motor
 

szahtila

Well-known member
Ako si izvadio osigurač i mjeriš sa multimetrom na omskom području na samom osiguraču, mora ti pokazati 0 ili max. par oma.Ako mjeriš na osiguraču koji je na svom mjestu postavi multimetar na dc područje da mjeri volte. Upali auto i na oba kraja osigurača mora pokazati 12-14 volti ako je ispravan
 

Cutac

Prèkaroš
Mjerio sam krivi osigurač. Pozicija u uputama je naopako u odnosu na stvarnost. Sad sam stavio novi osigurač(stari je bio ispravan) i grijanje i dalje ne radi.

Znači kad auto radi, upiknem multimetar u te dvije točke na vrhu osigurača i napon bi trebao biti prikazan, nevezano za položaj kotačića za grijanje?
 

szahtila

Well-known member
Po meni da, ali ništa te ne košta da uključiš grijanje i tako provjeriš. Ne znam kako konkrektno radi ta relacija BSI- regulator-drajver.
 

Cutac

Prèkaroš
Ok, budem kasnije provjerio pa javim. A ako nema napona uopće, što to znači?

Ne znam kako konkrektno radi ta relacija BSI- regulator-drajver.
Ja pretpostavljam da je tu problem. Da BSI ne dopušta drajveru da pusti struju u grijače.
Jer ako radi lampica u kotačiću, znači da su i uzemljenje i BSI napon dobri. Ako radi pojačalo za radio, znači da struja dolazi sa akumulatora do osigurača za grijanje. Ako je uzemljenje dobro za lampice, 99% da je dobro i za drajvere.
Znači ili ne valja kotačić(njega kad sam testirao, kad bih prebacio sa 0 na 1, na poziciji za kratki spoj na multimetru, samo bi na tren "skočile" vrijednosti na ekranu), ili BSI ne dopušta paljenje grijača.
Moguće onda da je neki senzor u sjedalu problem, ali na shemi ga nema.

Budem znači izmjerio napon na osiguraču kad su sjedala upaljena i ugašena, budem napravio reset BSI-ja i budem vidio jel na Diagboxu ima što vezano za sjedala.

Ako ništa ne upali, vozim ga kod nekog dobrog električara za Citroene pa šta bude.
 

dinko1981

Well-known member
Cekaj malo nisam siguran dali sam dobro skuzio, ti pokusavas izmjerit napon na nacin da spajas obje igle iz multimetra na osigurac?
 

sir.Oliver

Well-known member
veži crni kabel na karoseriju !!! a crveni nasloni na osigurač . to što si ti radio , funcionisaqlo bi na starim modelima , koji nemaju elektronsku regulaciju .
 

sir.Oliver

Well-known member
bilo gdje , može i neki od vijaka .... ili možeš vezati i na kućište upaljača . može i ručna kočnica ( proveri , ne mora biti 100% ) ..... nekada je moglo i na kontakt ključ ....
 

szahtila

Well-known member
Ima senzor u sjedalima,na šemi ti je prikazan (8327 ,8329),prikazan ti je grijač i senzor (pravokutnik s kosom crtom).Ja nisam auto električar ,ali sam električar po struci pa ti mogu samo donekle pomoći oko ovog problema
 

Cutac

Prèkaroš
Ok, probam pa javim.
Našao sam na Sedre ovo, to će mi pomoći. Budem sve ištekao i ponovno uštekao, možda proradi.


Jel možda netko ima ideju kako da saznam čemu služi jedan relej kod BSI-ja?

ali sam električar po struci pa ti mogu samo donekle pomoći oko ovog problema
Ja o struji pojma nemam pa mi svakako svi puno pomažete!
 
Na vrh