Ne mogu odvrnuti čep ulja serva - volana

visaluteju

Well-known member
Kao što naslov kaže - nekad prije pola godine sam provjeravao i dosipao ulje serva volana jer je crijevo na servo pumpi pustalo i nakon toga nema sanse da ga odvrnem. Pokusavao na toplom, na hladnom, hladno auto - toplo auto, nema sanse...
Pokusao jedan prijatelj mišićavko nije uspio...
Malo mu je i nezgodno prici jer je malo zavucen sa ljeve strane i oko cepa su cijevi klime...
U pitanju je C4II, šta raditi ?
 

Milosh

Test
Jednostavno je, moraš ga odvrnuti nečim što možeš jako stegnuti oko njega, ili nečim što će prenijeti moment zaokreta.

Ja sam čep od LDS posude isto jedva odvrnuo, na kraju morao koristiti male rorcange (kliješta za cijevi i vodoinstalacije), sa krpom između njih i čepa.

Ti sad skontaj šta možeš upotri:cenzura::cenzura::cenzura:iti i čime možeš prići. Papagajke, rorcange, remen za skidanje filtera, ili čak cijev odgovarajućeg prečnika koju nabiješ na čep.
 

Cutac

Prèkaroš
Ja ne bih cijev jer sve sto se nabije, mora da se izbije, pa da cep ne bi ostao u cijevi.
Ovo sa alatom za filter ulja je dobra ideja.
 

visaluteju

Well-known member
Mrsko mi pokusavati po ovoj hladnoci, probacu za koji dan. Mislim da cu tesko naci odgovarajucu cijev da nabijem cep a taj alat za filter nemam i mislim da u mom kraju niko nema :) ali sa nekim vecim kljestima (papagajke) i krpom bi mogao probati. Jeste da je bas tijesno ali probacu nekako zavuci. Bojao sam se da ne ostetim nesto jer i kad sa rukama pokusam jako okretati imam osjecaj da se citava posuda pomalo usuce tj pomjera, valjda ne mogu napraviti neku stetu tako ?

Palo m na pamet da dobro zagrijem cep fenom, sta mislite i o tom pokusaju ?
 

tomica0308

Well-known member
Ja isto prvi put nisam mogao odsrafit, rijeseno papagajkama, i kad vracas cep obavezno namazi s malo ulja navoj i gumicu, bit ce lakse drugi put ;)
 

Milosh

Test
Možeš ga pokušati zagrijati, samo ne vjerujem da će puno pomoći. Grijajući čep ti griješ i posudu, pa se oboje jednako šire. :) Ma najbolje je ako možeš prići papagajkama ili rorcangama. Nemoj previše stezati, samo dovoljno da kliješta ne kližu po čepu. A posudu možeš malo fiksirati nečim sa strane, da se ne uvija i ne pomjera.
 

Kele

PSA Fan
Isto tako je i na c4 I ,ako pretegnes,moras imati jake prste da to ponovo odvrnes.Uzmi samo fen za kosu i malo cep odozgo zagrej.Popustice sigurno.
 

visaluteju

Well-known member
Odvrnuo jucer sa papagajkama. Malo sam se namucio dok sam ih zavukao jer je bas tijesno, svuda okolo su cijevi od hladjenja i od klime oko čepa pa imate samo par cenata prostora za rad ali kad sam uspio fino stisnuti lako se odvrnulo :)
 

visaluteju

Well-known member
Samo papagajke ali morao sam ih drzati uspravno a ne polozeno kako sam bio zamislio (polozeno bi kljesta obuhvatila citav cep) ali jednostavno nije bilo mjesta. Pa sam se namucio malo dok sam fino uhvatio kljestima izmedju onih zubaca - recki na cepu i malo jace okrenuo i to je to. Moje srece i dragosti :)
 
Na vrh