Klima uređaj na Grande Picassu II

Pankoz

Member
Na mom Grande Picassu ne radi hlađenje kako treba pa sam danas otišao u jedan "viđeniji" servis koji se bavi sa održavanjem i ugradnjom klima uređaja u vozila.
Međutim tu sam se neprijatno iznenadio jer oni nemaju aparaturu adekvatnu za ovaj najnoviji gas pod oznakom R1234yf.Tu mi rekoše da je taj gas 4-5 puta skuplji od ovog koji je najviše rasprostanjen po našim automobilima :mad:.
Da li je neko dopunjavao taj gas u sistem za klimatizaciju i koliko ga je to zadovoljstvo koštalo?
Nešto definitivno ne štima na mom Grandiši jer klima ne hladi,što joj je osnovna funkcija.Da li se već neko susretao sa sličnim problemima sa tim "novim" gasom?
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nekako mi se čini da brzo klime popuštaju s tim novim ''eko'' plinom.
Ali koliko sam čitao po netu, moguće se prebaciti na stari plin... samo treba nać majstora koji ima volje, znanja i adaptera
 

Pankoz

Member
Negde pročitah da prebacivanje na stariji gas može da prouzrokuje štetu na kompresoru i ostalim komponentama sistema.E sad koliko je to tačno,valjalo bi da čujemo iskustva od nekoga ko je to već uradio.
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ja baš čitao suprotno, jedino se i ulje obavezno mijenja.
No bilo bi dobro čuti konkretna iskustva, ali još su rijetka s obzirom da su u pitanju noviji auti
 

KPoslon

New member
Evo ja sam prošle godine radio servis klime s tim plinom. Nije jeftino, cca 1200 kuna punjenje. Navodno potpuno nepotrebno, postoje adapteri za stari plin. To su mi naravno kasnije tek rekli :)
 

Pankoz

Member
Uspeo sam doći do jednog renomiranijeg servisa koji se bavi isključivo rashladnim uređajima.Problem sa klimom je rešen :whistling:.
Naime,da bi se pristupilo defektaži kvara klima uređaja,ceo prednji kraj Picassa je morao biti raskupusan.To je oduzelo majstoru dosta vremena,što će se pokazati na kraju da je vreme utrošeno na sve oko popravke iznosilo tačno pola cifre od krajnjeg računa (takozvane majstorske ruke).
Prilikom dijagnosticiranja sistema,radni pritisak je bio oko 1 bar,pa je majstor odmah posumnjao da je negde u celom sistemu mala "rupica" jer nije komplet iscureo sav freon.Kvar je pronađen i bio je u pitanju semering na kompresoru klime (negde sa unutrašnje strane kompresora).Semernig je zamenjen kao i komplet gumica kvačila na kompresoru.Usput su detaljno oprana oba hladnjaka kad je već sve bilo komplet rastavljeno i moglo se hladnjacima lepo prići.
Na moj zahtev urađen je metrrofit,tj zamenjen je freon 1234yf u freon R134a uz pomoć odgovarajućih adaptera.Samim tim je zamenjeno kompatibilno ulje u kompresoru sa tim "starim" freonom.
Odlučio sam da se klima u Picassu vrati sa tog novog ekološkog i jako skupog freona u freon koji je još uvek mnogo zastupljeniji u auto iondustriji,i mnogo je jeftiniji.Samo punjenje sa R134a freonom je koštalo 35 E za količinu od 450 gr gasa.Da sam ostao na tom "ekološkom" freonu,samo punjenje bi koštalo od 250 E pa naviše.
Nadam se da će sada sve da radi kako treba i da sam miran bar 2-3 godine što se tiče klima uređaja u vozilu.

DA pokušam i da ubacim koju fotografiju: 

Pankoz

Member
Ne znam zašto tako misliš?On je to tako obeležio da kad Picasso promeni vlasnika i bude bilo potrebe da se nešto radi oko klima uređaja da se zna da je u sistemu promenjen freon.Sa moje tačke gledišta,vrlo korisna informacija.Kao i što je zapisana kilometraža kada je promenjen zupčasti kaiš.
 

Milosh

Well-known member
Donator foruma
Vjerujem da je bijelivuk mislio na to što je kilometraža od velikog servisa napisana markerom, što jeste seljakluk.

Ovo za plin je i po meni profesionalno obilježeno, čak me iznenađuje što ima naljepnice za to. Sad da li je retro ili metro, u to nećemo. Možda i jeste baš metro. :)
 

nedimsel

New member
Pozdrav,
na svome c4 GP 2014 godina bi trebao dopuniti klima uredjaj. Cini mi se da slabije hladi nego inace. U jednom citroen servisu su mi rekli da je nadopuna cca 140EUR-a, jer se radi o novome skupljem plinu 1234yf . U drugome citroen servisu su mi rekli da imaju mogucnost putem adaptera da izvuku taj plin u ubace "stari R134a" plin ukoliko to ja zahtjevam, i to kosta cca 25EUR. Stim da su napomenuli da ta zamjena nije standardna procedura ali da rade na zahtjev. posto sam vidio da ste radili zamjenu na stari freon, interesuje me da li je bilo problema sa klimom u radu sa starim freonom?
hvala
Nedim
 
Na vrh