meni je moj mehanicar rekao ovako
spoji se na dijagnostiku, i pogleda se detaljan log svih zapisa greškica, čak i onih najsitnijih koje mi ni neznamo da postoje, ako od početka do kraja postoje bez rupa, onda bi trebalo bit ok
nekom recimo kreću te greškice nakon 60.000km, znači da je skidana kilometraža
valdja si skužio, a valjda sam i ja iole dobro objasnio
Da, ako se i taj log ne obriše potpuno pri vraćanju kilometraže. A onda mogu prodavati priču kako je vjerovatno rađen update softvera BSI-a pa se to izbrisalo.
Znaš kako ovo zvuči.
Tu se misli na detaljni log grešaka u kome budu zapisane i najsitnije greške koje krajnji korisnik često ne treba da vidi, jer nemaju istu "težinu" i ozbiljnost kao klasične greške koje se prikazuju korisniku. Pretpostavljam da tu pišu i tzv. pending greške, to su one koje su se desile premali broj puta da bi bile smatrane konstantnom greškom i kao takve bile zapisane kao klasična greška ili prikazane korisniku u vidu upozorenja.
Ja mislim da se pređeni kilometri mogu lako prividno smanjiti, a da mogućnost detekcije toga preko dijagnostike zavisi od stručnosti i detaljnosti onoga ko to radi. Ako neko izmijeni samo prikaz na satu, lako će se otkriti, ali ako neko izmjeni u svim modulima koji sadrže tu informaciju i pri tome izbriše tragove svog petljanja, onda je nemoguće otkriti.
Takođe, ako su servisi iz knjižnice rađeni u ovlaštenim servisima, trebalo bi da postoji neka centralna baza kojoj mogu pristupiti svi ovlašteni, te da se može tako provjeriti. Ako npr. postoji zapis da je posljednji servis rađen u ovlaštenom u Belgiji na 160k km, a na satu stoji 120k km, sve je jasno.
S druge strane, po meni je bitnije da je ta istorija održavanja istinita, nego kilometraža.