Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
već sam kupio 2 štedne žarulje, 100kn komad
Jedna od većih i važnijih ljepota Lijepe naše jest da gdje god da se u njoj nalazio - Bosna nije daleko. :D

Mi jednom godišnje dok idemo kod ženinih staraca u Hercegovinu, redovito se ospkrbimo pravim žaruljama i imamo ih za cijelu godinu. ;)

Samo ne znam hoće li me, dok uđemo u EU, na granici svezati lisičinama i baciti u zatvor poput nekog kriminalca nakon što mi carinik u gepeku uoči i konsficira 10-ak žarulja od 100W sa žarnom niti? Hoće li biti blaži ako pokušam uvesti one od 75 ili 60W? :)

Marko

Well-known member
Nemoj se brinuti, ako će na granici raditi probleme reci im da ti te žarulje trebaju doma za piceke. Jer štedne žarulje su preslabe za uzgoj, a o ledicama da ne govorimo... ;)

Za 5 štednih žarulja po 100 kn/kom dobiš skoro 1 kubik običnih sa žarnom niti. :D

deda

New member
Ma jel,a kolko će koštat bacanje starih zaliha i kupovanje novih i tko će to sve na kraju platiti.Sve je to fora samo da se kupuje,novo,novo,a staro baca,dokle,dok se svi resursi ne sjebu.

Dalibor

Dado Tornado
piše na kutiji sa žarnom niti kako im je vijek trajanja 1 000 sati, prije deset godina bio je 2,5-3 000 sati, a žarulje od prije 20 30 i više godina trajale su po 7 000 sati, neke od prvih žarulja još dan danas svijetle.

ako imaš potenciometar za prigušenje svjetla možeš si kupiti žarulju od 100W, prigušiš napon da svijetli kao ona od 60W i trajat će ti godinama. što niži napon to žarulja dulje traje.

zujo

New member
inače, štednim žaruljama EU želi smanjiti potrošnju el. energije godišnje za 1%
Kaj njih briga koliko ću ja struje potrošit?! Mogu i cijelo selo osvijetlit ako hoću, sve dok redovno plaćam struju! Èak još veća korist za HEP i državu uz sve one silne izmišljene pristojbe.

zdeslav1967

šofer
Donator foruma
Kaj njih briga koliko ću ja struje potrošit?!
Baš to kaj veliš. Kaj koga briga koliko bum ja iskeširal za struju.

Druga stvar kad smo već kod potrošnje struje, dajte si pogledajte wattažu novih LCD i sad već LED tevejaca i usporedite si ju z onom od starog tevejca z katonom cevi kaj ste ga već odavno hitili. :)

Iznenađeni? :D

Ciki vts

New member
Ovisi koje dijagonale gledas, ali nije neki ogroman pomak ako uzmemo da je danas 42" najprodavanija velicina i to usporedis sa 72cm koliko je prije bilo. Jasno, tu se ne moze direktno usporedivati centimetar na centimetar vec ti vrijedi pravilo 2cm na 1cm.

La Marche

Iskreni optimist
Nije to baš tako jednostavno.
Svatko od nas troši određenu količinu zemljinih resursa za svoj život, jednostavno, jedan dio svijeta određenim tempom trošiš za svoj život.
Dok se taj dio svijeta istovremeno istim tempom uspijeva obnaviti, dotle je dobro, ako potrošiš više nego što se može obnoviti, uništio si jedan minimalni dio svijeta, s točke gledanja budućih pokoljenja sasvim je nebitno jel ti plaćaš račune ili ne - potrošio si više nego što ti pripada po zakonu koji je iznad ljudskih.

deda

New member
Treba šparat na raji da bogatim hoštlaperima ostaje više za bezvezno trošenja iz užitka,a ne iz potreba.Æemu onda radit aute od 500 i više konja,jahte koje troše nekoliko tona goriva na sat,kuće od kojih tisuću kvadrata,a u njima skoro da ne živi nitko, itd da ne nabrajam više.

La Marche

Iskreni optimist
Tako ne treba raditi, to je jasno.
A naoko bezazleni stav "mogu ja sve osvijetliti ako imam čime platiti" se vrlo lako prebaci u stav "mogu ja i palaču i 500 KS auto platiti" koji onda svakog normalnog iritira.
Razlika je samo u količini novca, a to bi trebalo gledati kao količinu odgovornosti, inače smo svi potencijalni todorići i kerumi.

zujo

New member
Pravo zboriš, treba racionalno koristiti resurse, ali ne treba time kršiti prava na vlastiti izbor. Ovo kreće u smjeru da će nam EU, Ameri ili netko treći određivati koliko struje, vode, hrane, zraka smiješ potrošiti u godini dana.

Misliš da glavonje koje donose takve odluke (pod utjecajem raznih lobista i zbog svog interesa naravno) gase svjetlo svaki put kad izađu iz sobe u svojoj ogromnoj kući i štede struju?

La Marche

Iskreni optimist
Mislim da je to sasvim izvan njihovog shvaćanja svijeta i života, pa ako to javno i propagiraju, mislim (ne mogu ipak biti siguran u to) da je to samo zato što na taj način namjeravaju napredovati u svojim karijerama.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh