Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
ne mozemo raspravljati o necemu o cemu jedna strana ne zna mnogo
Slažem se da ne znaš mnogo. :D CISPA je američki zakon se odnosi na američki cyberspace. Isto kao što se Great Firewall of China odnosi samo na Kinu i Kineze i gdje puca nama neka stvar što kineska vlada radis vojim građanima isto kao što nam puca neka stvar što američka vlada radi svojim građanima.

Ne razumijem što ti misliš da je CISPA? (Američki) zakon ne temelju kojeg će tvrtke na teritoriju RH (ili teritoriju ostatka svijeta) prikupljati podatke od HR građana i slati ih američkoj vladi??!?!

CISPA je (američki) zakon za razliku od (posve drugačije) ACTA-e koja je bila u obliku međunarodnog ugovora.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
World cancer cases to rise by 75 percent by 2030

Worldwide cases of cancer are likely to rise by nearly 75 percent by 2030, driven by demographic and lifestyle factors, according to a study published on Friday in the journal The Lancet Oncology.

A team led by Freddie Bray of the International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon, France, said that in 2008 there were 12.7 million new cases of cancer, which would rise to 22.2 million by 2030, with 90 percent of the rise occurring in the poorest countries.

In many countries, falls in cancers linked to infection have been offset by cancers of the colon, rectum, breast and prostate which are associated with a “westernised” diet, they said.

The study used data from GLOBOCAN, an IARC database of cancer cases in 184 countries.

In 2008, breast, lung, colorectal and prostate cancers accounted for half of the tally of cancers in rich countries. In middle-income countries, cancers of the oesophagus, stomach and liver were relatively more common.

Both categories of countries have seen falls in cervical and stomach cancer in recent years.

In the poorest countries, cervical cancer was particularly numerous, outstripping the cases of breast and liver cancer.

“If the cancer-specific and sex-specific trends estimated in this study continue, we predict an increase in the incidence of all-cancer cases from 12.7 million new cases in 2008 to 22.2 million by 2030,” said the study.

“Targeted interventions can lead to a decrease in the projected increase… through effective primary prevention strategies, alongside the implementation of vaccination, early detection and effective treatment programmes.”

Ciki vts

New member
CISPA i cenzuriranje u kini su dvije potpuno razlicite stvari.

CISPA je americki zakon, da. Nisu ga u Bosni izmislili, samo mi nije jasna jedna stvar, jedna od 800+ firmi je npr. facebook, sad ne kuzim, dal oni samo amerikance prate ili ako se ja u RH spojim nesto radim, da li oni to vide? Mislim da ne, jer kako bi oni to mogli vidjeti ako sam ja u RH a oni u Velika Amerika?

Microsoft ista stvar, ako ja u hrvatska posaljem mail u bosna preko live maila, oni to ne mogu vidjeti niti pratiti jer je to izvan Velika Amerika i tamo oni nemaju nikakva prava.

Netko mi iz AT&T mreze posalje mail, oni taj mail prate do granice i kad hoce uci preko HR granice da vide tko je dobio mail, jaca im posalje ku*cinu i zaprijeti da ovdje vrijede zakoni izglasani ustavom RH i da Velika Amerika ne moze nista tu i oni odustanu od toga.

Ja si narucim preko FEDex-a/UPS-a paket iz Amerika i cim izade iz Velika Amerika to vise nitko ne moze iz Amerika pratiti niti znati tko je primio to i dal ja to posjedujem/sam prodao dalje/svercam/itd.

Kupim jucer na Mastercard/Amex/Visa izdane od ZABA-e i AMEXex-a neku robu u RH i u Velika Amerika nitko ne zna da sam ja kupio robu i da se oblacim kao gey i da volim zutu boju.

Ja slikam sliku sa Instagramom u RH i u Amerika nitko ne zna za tu sliku. Zasto ne zna? Pa zato sto izvan granica Velika Amerika oni ne mogu pratiti nista, tu za njih vrijede drugi zakoni na koje oni ne mogu utjecati, a i ta slika se sprema na serverima u RH, a ne u Velika Amerika, tako da su zapravo jako bespomocni.

Znaci lol.
Napisao sam ti nesto na stranici ranije, drago mi je da si se malo informirao o CISPA-i, ali na wikipediji ces malo toga saznati i shvatiti kako funkcionira, a to nije dovoljno da nastavimo normalu diskusiju.
Ja ne podrzavam CISPA-u ali spletom okolnosti i jer me to zanima dosta znam o tome, i dalje premalo koliko bi zelio, ali eto, znam osnove.

EDIT:
Cisto da vidis o kojim se razmjerima radi.
http://www.digitaltrends.com/web/cispa-supporters-list-800-companies-that-could-help-uncle-sam-snag-your-data/
World cancer cases to rise by 75 percent by 2030

Worldwide cases of cancer are likely to rise by nearly 75 percent by 2030, driven by demographic and lifestyle factors, according to a study published on Friday in the journal The Lancet Oncology.

A team led by Freddie Bray of the International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon, France, said that in 2008 there were 12.7 million new cases of cancer, which would rise to 22.2 million by 2030, with 90 percent of the rise occurring in the poorest countries.

In many countries, falls in cancers linked to infection have been offset by cancers of the colon, rectum, breast and prostate which are associated with a “westernised” diet, they said.

The study used data from GLOBOCAN, an IARC database of cancer cases in 184 countries.

In 2008, breast, lung, colorectal and prostate cancers accounted for half of the tally of cancers in rich countries. In middle-income countries, cancers of the oesophagus, stomach and liver were relatively more common.

Both categories of countries have seen falls in cervical and stomach cancer in recent years.

In the poorest countries, cervical cancer was particularly numerous, outstripping the cases of breast and liver cancer.

“If the cancer-specific and sex-specific trends estimated in this study continue, we predict an increase in the incidence of all-cancer cases from 12.7 million new cases in 2008 to 22.2 million by 2030,” said the study.

“Targeted interventions can lead to a decrease in the projected increase… through effective primary prevention strategies, alongside the implementation of vaccination, early detection and effective treatment programmes.”
Bas sam jucer to procitao ;)

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
CISPA je americki zakon, da. Nisu ga u Bosni izmislili, samo mi nije jasna jedna stvar, jedna od 800+ firmi je npr. facebook, sad ne kuzim, dal oni samo amerikance prate ili ako se ja u RH spojim nesto radim, da li oni to vide? Mislim da ne, jer kako bi oni to mogli vidjeti ako sam ja u RH a oni u Velika Amerika?

Microsoft ista stvar, ako ja u hrvatska posaljem mail u bosna preko live maila, oni to ne mogu vidjeti niti pratiti jer je to izvan Velika Amerika i tamo oni nemaju nikakva prava.

Netko mi iz AT&T mreze posalje mail, oni taj mail prate do granice i kad hoce uci preko HR granice da vide tko je dobio mail, jaca im posalje ku*cinu i zaprijeti da ovdje vrijede zakoni izglasani ustavom RH i da Velika Amerika ne moze nista tu i oni odustanu od toga.

Ja si narucim preko FEDex-a/UPS-a paket iz Amerika i cim izade iz Velika Amerika to vise nitko ne moze iz Amerika pratiti niti znati tko je primio to i dal ja to posjedujem/sam prodao dalje/svercam/itd.

Kupim jucer na Mastercard/Amex/Visa izdane od ZABA-e i AMEXex-a neku robu u RH i u Velika Amerika nitko ne zna da sam ja kupio robu i da se oblacim kao gey i da volim zutu boju.

Ja slikam sliku sa Instagramom u RH i u Amerika nitko ne zna za tu sliku. Zasto ne zna? Pa zato sto izvan granica Velika Amerika oni ne mogu pratiti nista, tu za njih vrijede drugi zakoni na koje oni ne mogu utjecati, a i ta slika se sprema na serverima u RH, a ne u Velika Amerika, tako da su zapravo jako bespomocni.
Znao sam da ćeš ići u tom smijeru. :) Internet jest globalan, ali nije centraliziran. U tome je njegova ljepota. Dalje, tebe doista nitko ne prisiljava da koristiš usluge američkih kompanija. Koristim jedino Google, jer za ostalim servisima jendostavno nemam potrebu.

Dalje, što se tiče nadzora, ne vidim da on sad nešto povećan. Pa ionako kompletan email promet prolazi kroz filter koji klasificira "važnost" kroz ključne riječi i sintagme. Facebook, lol, pa to je u startu koncipirano za prikupljanje podataka. Najbolje od svega je što facebook uopće ne taji da tvoje podatke i sve što uneseš na FB ne možeš obrisati te da će ih čuvati trajno. Di sada si mogao sao fantazirati da oni to ne razmjenjuju s am. vladom, a sada će to biti zakonski transparentnije i formalnije. :)

Još dalje, s CISPA-om neće imati ništa više negoli su dobili s Patriot Actom koji im je dao praktički neograničene ovlasti.

Ciki vts

New member
Dalje, što se tiče nadzora, ne vidim da on sad nešto povećan.
Pa i nije cilj da ti nesto vidis i osjetis. Rijetke su novine i web portali koji se usude pisati lose o CISPA-i, ali ih ima nekolicina, pogotovo ovi koji se probijaju.
Još dalje, s CISPA-om neće imati ništa više negoli su dobili s Patriot Actom koji im je dao praktički neograničene ovlasti.
Pa to tvrdim od pocetka.
Nisam 100% siguran da li je to bilo vezano za CISPA-u ili nesto drugo, ali zakon toliko izmjenjuju i ponistavaju da ce vlada tj. policija i vojska imati mogucnost oduzimanja imovine.
Cim nadem gdje sam to procitao cu staviti tu, ako je bilo vezano za CISPA-u.

tebe doista nitko ne prisiljava da koristiš usluge američkih kompanija
Mislis svjetske kompanije?

Dalibor

Dado Tornado
čitao sam intervju sa jednim UDBAšem, visoko pozicioniranim, ali fakat ti ne morem reči njegovo ime (jer me nije ni zanimalo :hmmm:), i iako nisam gledao tu emisiju što je bila jučer o jugo-tajnim službama, mislim da je istina kako je tuđman šurovao sa UDBA-om.
više ne znam detalje razgovora sa ovim likom, ali sve ti je to početkom 90-tih bilo "koordinirano" sa tajnim službama (inače bi i milođević i tuđman završili 2 metra ispod zemlje).
sredinom 80-tih znalo se kamo sve to ide, događaji početkom 90-tih nisu bili nikakve novosti za "određene" ljude.
još je ustalom tamo negdi 85. počelo financiranje prozapadnjačke propagande u zemljama jugoslavije.

---
dobro kaže predsjednik odbora za aboliciju dugova zemalja trećeg svijeta (CADTM) i član je komisije za cjelovitu reviziju javnog duga ekvadora (CAJC), kamo europa ide:

Eric Toussaint: Europa je podvrgnuta šok terapiji kao Latinska Amerika u 80-ima i 90-ima

+

dobra epizoda sedme sile o sopi pipi akti, i još masu stvari :palac-gore:

voditeljica ozana bašić!!! :wub:

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=s-zJDYqVkWI[/ame]

ccccxm

New member
Prva najveća tragedija je da je čovjek rođen slobodan.Druga je ta da su hitler staljin tito i ostali nekada bili djeca a poslije toga ono što su bili.Treća je ta da neko dijete koje se veseli cvijetu i leptiru za dvadeset godina postane ubica.
A četvrta je da su to kreirali ljudi koje boli k i za ove i one za crvene i crne za roze i ljubičaste stvar je da im je samo stalo do njih samih i love.I tu je kraj priče novac se zarađuje ali to nikako nije uvjet za ljubav sreću i dostojanstvo,nažalost većina nas je danas direktan sluga kapitala na ovaj ili onaj način.I zato se ne trebamo pitati tko je stvorio udbaše izdajnike ratove.Onaj tko voli svoj dom ne može mrziti tuđi onaj tko voli svog brata ne može dignuti ruku na njega ,onaj tko je ikada volio ne može osuditi ljubav.Znači ex yuga i sva slična sranja su proizvod u prvom planu iskompleksiranih pojedinaca tipa milošević tuđman jer kako se nazvati domoljubom a slati svoj narod u smrt osim ako ih ne smatraš stokom sitnog zuba.Pod ovim mislim i na srbe i nas zasrali smo i jedni i drugi.Jer jedina je istina ta da je život sloboda i jedini je dokaz za to i naša borba i borba svakog živg bića i tako će biti do konca svijeta.Svak zaslužuje svoje mjesto pod suncem samo je problem što većina želi da sunce grije samo njih.
Zato kažem make love not war to je jedino ispravno sve drugo je laž.

ccccxm

New member
Što se čudiš jedni su htjeli veliku srbiju znači sve što su godinama dobivali od cijele ex yuge su žrtvovali za ideju psihopata tipa milošević.S druge strane tuđman je prodao bivšu jugoliniju flotu od pedeset i više brodova preko noći a svaki je bio skoro nov i vrjedio je minimum 50 milijuna dolara a VUKOVAR je pao bez metaka i hrane gdje je završio novac od jugolinije ako se u Vukovar nije moglo poslati hrane i streljiva .
To je druga stvar što ankica tuđman u stanu danas ima umjetnine vrjednosti 50 tisuća eura.Koliko je ta jebena slika mogla tih godina u vukovaru spasiti ljudi ???????????????????

Tanaja

"Max. utegnut za vozit"
Što se čudiš jedni su htjeli veliku srbiju znači sve što su godinama dobivali od cijele ex yuge su žrtvovali za ideju psihopata tipa milošević.S druge strane tuđman je prodao bivšu jugoliniju flotu od pedeset i više brodova preko noći a svaki je bio skoro nov i vrjedio je minimum 50 milijuna dolara a VUKOVAR je pao bez metaka i hrane gdje je završio novac od jugolinije ako se u Vukovar nije moglo poslati hrane i streljiva .
To je druga stvar što ankica tuđman u stanu danas ima umjetnine vrjednosti 50 tisuća eura.Koliko je ta jebena slika mogla tih godina u vukovaru spasiti ljudi ???????????????????
Aaa, jer mislija san da aludiraš na nešto drugo. :)

ccccxm

New member
A Zadar prdivan grad koliko se sjećam i ja sam rođen u tom Zadru i do pete godine lovio loptu po Marku Oreškoviću.:cool:

ccccxm

New member
Aaa, jer mislija san da aludiraš na nešto drugo. :)
Neman ja na ništa aludirati jedino što u životu smatram ispravno je pravda ma kakva bila gdje bila i za koga bila .Ja uvik kažen ako je nešto u k onda je u k pa taman bija moj čača.;)Jeben ja te velike hrvate što su nas uništili dok su oni krali ja san pisa na atlantiku stihove o mom domu ali ne zato što mrzim druge nego upravo suprotno ako poštuješ svoj dom poštuješ svačiji.Zato se uvik nadovežen na starog ****li su mu mate u toj internacionalnoj tvorevini da simpatizira srbe ali kakav bi to bio komadant koji zagovara bratstvo i jedinstvo više nacija a gura svoje bio bi zagovornik jedne nacije i onda bi mu svi JM osim hrvata zato i je bija faca.

Di si sad?
Da ti buden iskren danas popija ledenu biru na branimiru a posli još par u mom zatonu i gleda najlipši zalaz sunca na svitu.:cool::euforija:

Ciki vts

New member
Hrvatska Vlada je 29. ožujka 2012 uspješno donijela uredbu:
O IZMJENI I DOPUNAMA UREDBE O RAZINI GENETSKI MODIFICIRANIH ORGANIZAMA U PROIZVODIMA ISPOD KOJIH PROIZVODI KOJI SE STAVLJAJU NA TRŽIŠTE NE MORAJU BITI OZNAÈENI KAO PROIZVODI KOJI SADRŽE GENETSKI MODIFICIRANE ORGANIZME

Odluku o sjetvi GMO-a će donijeti Europska komisija, a Hrvatska će tu odluku, bez obzira na proglašene GMO slobodne županije, morati prihvatiti«, smatra genetičar prof. dr. Marijan Jošt

U Hrvatskoj se čak 80 posto građana izjasnilo protiv GMO-a. U svim propagandnim aktivnostima za ulazak Hrvatske u EU problematika genetički preinačenih usjeva i od njih dobivene hrane, uopće se ne spominje. Zanimljivo će biti vidjeti kako hrvatska Vlada misli da će građani prihvatiti mogućnost da Europska komisija naredi sjetvu takva sjemena jednom kada uđemo u EU, s obzirom na to kolik je otpor GMO-u.

Odluku o sjetvi GMO-a će donijeti Europska komisija, a Hrvatska će tu odluku, bez obzira na proglašene GMO slobodne županije, morati prihvatiti«, smatra genetičar prof. dr. Marijan Jošt. On ne misli da će nam ulazak u EU donijeti blagodat. Štoviše, kaže, Hrvati su dobri sluge, ali loši gospodari, borimo se za slobodu i nezavisnost, a opet čim možemo odletimo nekom pod kapu: Zar nismo u stanju donijeti vlastita pravila, nego nam EU mora diktirati kao nekom balavcu?

Prof. Jošt smatra da je problem u tome što Europska komisija nije imenovana nego postavljena, a time je pod velikim utjecajem multinacionalnih korporacija. »Cijela priča o GMO-u vrti se samo oko multinacionalnih korporacija, prije svega Monstantoea, koji je najveći i najokrutniji igrač. No kako bi Monstanto i njemu slične kompanije s GMO ušle u neku zemlju najprije moraju steći utjecaj posredovanjem političara ili znanstvenika te zemlje. Intenzitet lobiranja koje provodi Monstanto pri SAD-ovoj vladi nevjerojatan je pa nije ni čudno kada vlada SAD-a poduzima sve moguće korake da »nepokorne« zemlje prisili na uvoz i sjetvu genetički modificiranih usjeva«, tumači prof. Jošt.

Kaže da su zahvaljujući WikiLeaksu procurile mnoge informacije pa je tako u javnost izašla i ona u kojoj američki ambasador u Parizu Craig Stapleton savjetuje Washingtonu da protiv svake članice EU-a koja se protivi uvođenju GMO-a, počne trgovački rat, što dovoljno govori o značenju koje Monsanto ima američkoj vladi.

monsanto Hrvatska CroatiaWikiLeaks otkriva i stavove američke ambasade o Hrvatskoj i GMO-u. Tako kažu da Hrvati poštuju znanost, a da je znanost sklona GMO-u. Međutim oni tu priznaju samo onu znanost koja je za GMO, znanstvenike koji su protiv jednostavno ne priznaju«, kaže prof. Jošt. Amerika je upoznata sa stavom hrvatskih građana koji se protive sadnji GM-usjeva i navode da u narodu vlada strah da će takvi usjevi biti zasijani bez njihova znanja.

No jednako tako navode i da se s približavanjem Hrvatske EU-u usklađuju zakoni s europskim normama i postoje nade da će se srušiti ideja o Hrvatskoj slobodnoj od GMO-a, pošto će Hrvatska sigurno slijediti EU kada je u pitanju biološka sigurnost ili GMO. Zakon o hrani, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti potrošača zapravo su regulativni okviri za uvođenje preinačenih usjeva i hrane, jer ovako, bez te regulative, u Hrvatskoj je de facto na snazi zabrana sjetve takvog sjemena. Protivnici GMO-a u Hrvatskoj ohrabreni su postignutim uspjesima susjedne Austrije, Slovenije i donekle Italije u suprotstavljanju stavu Europske komisije.

Amerikanci prihvaćaju kao znanstvenu istinu i znanstvenike samo one koji nemaju kritički odnos prema GMO-u dok o onima koji se protive uvođenju takvih usjeva i hrane kao i o GMO slobodnih županijama nema ni riječi.

»Europa se velikim dijelom bori protiv GMO-a, ali Europska komisija pravi probleme«, kaže prof. Jošt.

Zanimljivo je da je EU-ova vodeća znanstvena savjetnica, molekularna biologinja Anne Glover stala u obranu genetski modificiranih organizama izjavom da se rasprava o toj temi u Europi vodi emocijama, a ne znanstvenim dokazima.

Zabrinuta sam zbog toga zato što ne vidim niti jedan dokaz koji potvrđuje rizike vezane uz GMO«, rekla je Glover. Ona čak ističe da se u Sjevernoj Americi već 15 godina uzgaja i jede genetski modificirana hrana te da ne vidi kakav je negativan učinak tada to imalo. Kaže da nikada ne bi ljudima rekla da nema rizika u hranjenju genetički modificiranom hranom, ali da jednako tako postoji rizik bilo što da jedete. Postoje rizici povezani s konvencionalnom prehranom, organskom hranom i bilo kojim drugim oblikom poljoprivrede. Glover je izjavila i da će se kao znanstvena savjetnica za politike Europske komisije zauzimati za to da se ukinu određene zabrane povezane s GMO-om, jer bi, prema njezinu mišljenju, Europa zbog zabrana GM-a mogla postati i nekonkurentnom.

Moramo ozbiljno razmišljati o genetski modificiranom sjemenu kao dijelu borbe protiv klimatskih promjena i potrebe da se nahrane svi ljudi u svijetu«, rekla je Glover.

Ipak 15 godina kontinuirane sadnje GM-usjeva pokazalo je da GMO neće nahraniti svijet, niti će donijeti kvalitetnije usjeve. Baš naprotiv.

»Bogati imaju previše, a siromašni ništa. A i Hrvatska se počela ponašati bahato kako se cijeli svijet ponaša. Nije problem da nema hrane u svijetu dovoljno nego jedni imaju previše, a drugi premalo. Amerikanci imaju problema s pretilošću, a Afrikanci umiru od gladi«, tumači prof. Jošt.

Dodaje da je komercijalna proizvodnja genetički preinačenih proizvoda je počela 1996., a svoj prvi tekst o GMO-u monsanto Hrvatska Croatiakoji je bio znanstveni pregled objavio je 1998. godine. Otada je zaratio s nekim našim akademicima poput Kučana i Jelaske.

»Akademkinja Jelaska je htjela uvesti i neke GM-bakterije za razminiranje za što su mi američki znanstvenici rekli nemojte to ni u ludilu činiti. Kada je uvidjela da ništa ne može učiniti, prestala je sazivati sjednice Povjerenstva za GMO«, kaže prof. Jošt koji se kao član tog Povjerenstva opirao ideji znanstvenika koji su lobirali za GMO.

Prof. Jošt se osvrnuo na iskustvo Argentine s GM-usjevima, objašnjavajući kako se Argentina pretvorila u velik znanstveni laboratoriji. U toj je južnoameričkoj zemlji već petnaest godina dopuštena sjetva GM RoundupReady (RR) soje. Argentinska vlada u želji da izvuče zemlju iz duboke ekonomske recesije, 1990. restrukturira svoju privredu na genetički modificiranoj soji, namijenjenoj izvozu. Jedini znanstveni oslonac u prilog takvoj odluci bili su »znanstveni« podaci vlasnika GM-soje, korporacije Monsanto.

»Argentina se zahvaljujući GM-usjevima privremeno izvukla iz financijske krize, ali je navukla mnogo novog zla. GM-sorte su od početka bile pet posto manje rodne. Uz to su se pojavile neke nove biljne bolesti, točnije njih 40, koje nisu postojale prije a intenzitet se postojećih bolesti pojačao tako da se znalo dogoditi da nekih godina 40 posto usjeva propadne«, tumači prof. Jošt.

Danas je u Argentini više od 56 posto ili 18,65 milijuna hektara oranica zasijano RR-sojom, tolerantnom na Monsantov totalni herbicid roundup.

»Između 1997. i 2008. izvoz soje iz Argentine povećao se s 3,2 na 16,3 bilijuna američkih dolara. Zahvaljujući velikim poljoprivrednim poduzetnicima i transnacionalnim korporacijama, taj je proizvodni model prihvaćen kao velik ekonomski uspjeh. Istodobno je 200 tisuća malih poljoprivrednika iseljeno sa svoje zemlje. EU uvozi oko 38 milijuna tona RR-soje bez uvoznih carina na godinu. Zbog otpora Europljana prema RR-soji, ta jeftina soja završava kao stočna hrana na velikim industrijskim farmama, a rezultat je niska cijena mesa, jaja i mlijeka, kojoj EU-ov mali farmer ne može konkurirati.

Svoj uspjeh na tržištu Monsanto može zahvaliti lobiranju u američkom kongresu. Cilj je te potpore bio pomoći Monsantu da, putem patentom zaštićena, skupog GM-sjemena i skupa herbicida, monopolizira svjetsku opskrbu hranom«, tvrdi prof. Jošt.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Hrvatska Vlada je 29. ožujka 2012 uspješno donijela uredbu:
O IZMJENI I DOPUNAMA UREDBE O RAZINI GENETSKI MODIFICIRANIH ORGANIZAMA U PROIZVODIMA ISPOD KOJIH PROIZVODI KOJI SE STAVLJAJU NA TRŽIŠTE NE MORAJU BITI OZNAÈENI KAO PROIZVODI KOJI SADRŽE GENETSKI MODIFICIRANE ORGANIZME
E, pa mater im njihovu! Osobno duboko poštujem tuđu indvidualnu slobodu i nemam ništa protiv nečijeg izbora da jede GMO hranu niti sam protiv GMO hrane. Tko želi neka jede, ALI ovo je čisti atak na moju osobnu slobodu, na slobodu mojeg izbora da ne jednem GMO hranu.

Nisam ni protiv zabrane prodaje GMO hrane. Tko želi neka je jede, ali napiši ovo je GMO, da ostali znaju. Da znam što (da ne) kupujem.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh