Ima tko gljivu? Preporuka za filter i airbox

tacumi

New member
Zavisi šta želiš da postigneš - zvuk ili snagu? Ako je samo do zvuka, svaka gljiva dobro radi posao jer se izbacivanjem rezonatora dobija malo "agresivniji" zvuk. A za dobijanje snage priča je malo šira...
 

tacumi

New member
Remapiranje/chip-tuning verujem da može dati poboljšanje na dizelu. Na ovom našem asmatičnom benzincu 1.4 sa 8V i 75ks - teško. Mislim da bez "turpijanja" ne može nešto značajnije da se napravi...

Za zvuk je ok gljiva, al mislim da treba poštelati motor, jer je preotvoreni usis..
Ovo nisam razumeo. Šta poštelati na motoru? Na šta se misli pod "preotvoreni usis"?
 

deda

New member
Ti filteri imaju manji otpor usisavanja,time i motor manje troši snagu na usisvanja i dobiva viže zraka,a onda se poremeti odnos gorivo-zrak,pa ga treba štelat,inaće možeš dobiti i kontra efekat.
 

tacumi

New member
A,na to se misli. Kod elektronskog ubrizgavanja korekciju radi kontroler ubrizgavanja, ako pričamo o motorima sa elektronskim ubrizgavanjem .

Da li je neko od vas probao da provoza svoj auto sa izvađenim fabričkim filterom vazduha ili sa demontiranim dovodom vazduha do usisne grane? Ako jeste, da li ste imali utisak da motor ima više snage ... ili ne?
 

Krky

Lakerski profesionalac
Ja nisam stavljal na svoj, al vjerujem da mu da malo veselja :D
Još ako imaš neki mali kiler da ti taj zrak rashladi ;):cool:
 

tacumi

New member
Stavio je jedan moj drugar na svoj Pluriel (isti motor kao kod tebe i kod mene) i zvuk jeste malo onako, žustriji da tako kažem. Ali, on je primetio da kad je motor zagrejan i kad su velike vrućine kao sada što su da mu motor gubi snagu. Razlog je sigurno topao vazduh koji motor usisava.

U pravu si za hladan zrak i to je jedno od rešenja za dobijanje snage... ;)
 

Krky

Lakerski profesionalac
Kod mene je 1.4hdi 50kw 68ks..
Za 1500kn sa chipom bi navukao sa 98ks :D:D
17-ice nebi ni osetio :cool::D
 

tacumi

New member
Ah, izvini, pomešao sam motor u tvom autu sa motorom u autu pokretača teme. Da, dizel i chip-tuning je nešto sasvim drugo. Ne verujem da se može navući još 30kS ali ne smem da tvrdim da ne može. Ako je stvarno tako, da imam dizela 1.4 i da mi neko garantuje da se ništa motoru neće desiti, vrlo rado bih potrošio 200E za čipovanje.
 

Echo49teen

New member
Nije mi baš u cilju zgulit dolje još i s usisom snagu, već je poremećen odvod sa cijevi umjesto lonaca. Smišljam kako bi to riješio?
 
Na vrh