HDi nema lampice grijača

zoka

New member
Novi sam vlasnik C4 ako može mala pomoć, kod mene na instrument tabli nema lampice za grijač, C4 1.6 HDI, 2008 god.
 

Milosh

Test
Kako misliš da nema, da nije možda u pitanju da se lampica ne pali kad nema potrebe (kad nisu jako niske temp)? Morao bi je imati.

Javice se drugi vlasnici koji će sigurno rasvijetliti misteriju. :D
 

tomica0308

Well-known member
Ima lampicu, meni tek ispod -5pali lampicu na 2-3sekunde, al grijaci rade i sad,samo par sekunda, a u zimi pol minute,ovisi kolko su temperature vani.
 

Milosh

Test
Da, kod modernih common rail dizela grijaci rade jako često, i po visokim vanjskim temperaturama i u toku vožnje, iz više razloga. Ali indikacija rada grijača (lampica) se uključuje samo kada oni stvarno rade radi predgrijavanja komore pri hladnom vremenu (da bi vozač sačekao završetak predgrijavanja).

Sent from my Ei-Nis E1 - using buggy and annoying Tapatalk
 

DS9

Active member
kod mene na instrument tabli nema lampice za grijač, C4 1.6 HDI, 2008 god.
Nema je - ukoliko je predviđeno da se ta oznaka pojavljuje na displeju (što je slučaj sa nekim drugim citroenima). Inače će se videti tek kada bude bilo ispod dobrog minusa.
 

DS9

Active member
Izgleda da su bitno promenili algoritme u novijim varijantama ubrizgavanja.

Btw, neispravnost grejača i /ili releja koji ih kontroliše se beleži kao greška (pre/post heat relay) ali se vozač ne obaveštava dijagnostičkom porukom i bipom.
 

Milosh

Test
Milosh nemam pojma na kojoj najnizoj temperaturi... do -10 najnize, niza tesko da je ikad bila.
Ne mogu sa sigurnošću reći, ali nije isključeno da možda pali lampicu tek na temp. ispod - 10. Meni je Focus palio lampicu tek na jako niskim temperaturama, tako negdje oko - 8. A grijače pali sigurno, samo te ne obavještava.

Sent from my Ei-Nis E1 - using buggy and annoying Tapatalk
 
Na vrh