Format Externog HDD-a za MacOS & Win

Pavel

Lepi™
Pozdrav,

dakle iz naslova je jasno o čemu se radi.

Imam MacBook Air i EHDD od LaCiea Porsche Design 1TB. HDD je trenutno u NTFS formatu jer je isti kupljen nešto prije Maca. Svi više manje znate za probleme oko formata i kompatibilnosti istih.

Meni treba EHDD koji može migrirati između dva OS-a. NTFS je isključivo za Windows, MacOS ga prepoznaje, mogu skidati fileove s njega ali ne mogu ništa bacati na EHDD.

HFS+ format je isključivo za Mac, PC ga neće niti čitati.

Opcija je ExFAT. ExFAT nema probleme s kompatibilnošću, nema niti ograničenje veličine datoteke (barem ne ono koje je meni od značaja). Na disku su uglavnom fotografije, nešto glazbe i dokumenata.

Ono što me brine kod ExFAT što neki tvrde da nije stabilan i da se podaci mogu gubiti s diska, što želim izbjeći. Znam da ni ostali formati nisu 100% sigurni ali navodno je ExFAT baš nestabilan.

Koji je savjet po vama? Ima li sreće sa ExFAT formatom?

Postoji li mogućnost da se naprave dvije particije na EHDD? 500GB u NTFS i 500GB u HFS+ formatu?

Znam da je kod prvog pokretanja diska, isti nudio da se odabere koliko prostora bi dao Macu a koliko PC-u. Pa vjerojatno on to podržava..

Svaka pomoć je dobrodošla.

Po meni bi bila najsretnija opcija da se EHDD može rascijepiti na dva diska, jedan u formatu NTFS i jedan u HFS+ no ne znam da li je takvo nešto uopće moguće na jednom fizičkom disku.
 

Pavel

Lepi™
Apple nudi svoj Cloud servis, ne znam koliko doduse. Ali sljaka odlicno jer imam i iPod Touch 6 da kojim se sve azurira i dijeli.

No stvar je da kad vec imam EHDD da ga iskoristim. Da mi ne stoji bezveze jer trenutno stoji s obzirom da mi se nije dalo rijesiti taj problem, samo sam ga odlagao.
 

thunder11

Member
ili si skini tuxera NTFS na macu pa će ti raditi i tu i tamo.

Tako ja koristim već godinama kao most između Win-a i Mac-Os-a.
 

Dalibor

Dado Tornado
Po meni bi bila najsretnija opcija da se EHDD može rascijepiti na dva diska, jedan u formatu NTFS i jedan u HFS+ no ne znam da li je takvo nešto uopće moguće na jednom fizičkom disku.
naravno da se može. to si središ sa nekim besplatnim alatom za participiranje. zadnje sam koristio mali program "gparted". kada sam imao na laptopu paralelno win i linux, na disku je bilo nekoliko particija, svaka u drugačijom formatu.

i, ne treba te brinuti stabilnost exFAT, za slike i filmove svaki format će biti u redu
 

Pavel

Lepi™
Mislim da LaCie ima svoj nekakav software koji može podijeliti particiju zavisno o operativnom sustavu ako je to potrebno.

exFAT je po meni najbolja opcija koju bi htio samo me strah gubitka podataka. Imam USB Stick koji je u tom formatu i nije bilo problema do sada. Ovo je malo veći volumen ali generalno na njega bi išle fotografije (da ne opterećujem SSD na Macu), nešto glazbe (koju rijetko i pokrenem jer imam Deezer) ali mi je žao brisati toliku glazbu. Dokumente uglavnom dupliciram pa ono.

Ako nije problem volio bih ostaviti ga u exFAT, ali eto nisam ni sam pametan. :D

Evo mali update, ako će netko nekad imati problema s time.

exFAT ima nekoliko minusa, ne duplira datoteke u smislu da radi ikakav backup. Najmanji gubitak napona ili uklanjanje diska bez safety removala dovodi do korupcije datoteka i mogućeg gubitka istih. Prostor se dosta slabo koristi, defragmentacije gotovo da i nema.

Aktivirao sam Apple Cloud, dobio 5GB za dokumente i svakodnevne materijale. Vanjski HDD sam formatirao u APFS (za verzije OS-a od 10.13. High Sierra na ovamo, to je novi standard. Prije je bio HFS+). Ionako ću ga koristiti da sve što mogu maknem sa SSD-a s Maca.

Imam jedan USB Stick za migracije, u exFAT formatu. S vremenom ću uzeti možda veći stick iako i ovaj od 8GB odrađuje posao kako spada.

Formatirao Macbook, digao High Sierru i sve aplikacije (Pages, Numbers, Keynote, WhatsApp, iTunes) za 23 minute. Èekamo jesen i novi OS Mojave.

Jedna od stvari koje volim kod jabuke. :D
 
Na vrh