Crni dim pri dodavanju gasa

twister76

Mario
e ovako :cool:
pre par dana sam kupio xantia 1.9td karavan 97god(sa komplet dokumentacijom o odrzavanju vozila) i spremam se da polako sredjujem sve nedostatke koje ima moj novi autic
prvi problem koji hocu da resim je crn gust dim koji se javlja kad na primer vozim u bilo kojoj brzini na malom obrtjaju i cim pipnem gas ono nazad crna magla :surprised:
kad ga razvlacim u 1-2-3-4-5 izbacuje crni dim,al upola manje(podnosljivo za dizela)
sta bi to moglo biti???
i umalo da zaboravim!!!
non stop mi je upaljena zuta lampica motora(K)
 

Dalibor

Dado Tornado
koliko me sjećanje služi kada dizel dimi crno može biti zbog zaštopanog filtera zraka, negdje ti turbina može vuć zrak, ili treba servisirat turbinu, možda je loša kompresija... ako gori lampica motora možda i sa ubrizgavanjem neš nije uredu, znači bosch pumpa
 

twister76

Mario
auto pali na pola kljuca,lepo ide i vuce.kad skinem filter vazduha isto tako dimi znaci to otpada.da je turbina losa mislim da nebi bio crn vec plavkast dim!?
i ima problem sa ler gasom!kad ga saltam nekako kao da zadrzi veci gas pa ga obori posle 1-2 sekunde
vidim da je nesto muvano sa bosch pumpom!!!(jedna zica na dzeku iskidana i jedna koja ide na neki ventil sa cevčicom(ispod)otkacena
zicu sam povezao i onu ispod ušrafio i opet isto
 

zoran37

New member
Odvezi majstoru ako neznaš ali nekom ko zna šta mu je. Ja sam imao nedavno fiat bravo 1.9 TD i desilo mi se da mi je otišao neki ventil a kad on ode auto radi u okretajima ili ode u neke predokretaje i dimi ko padavica ali i jako loše ide, platio jesam i tu školu 850 kuna šta sam mogao i sam promjenit za maximalno 400 al eto to mi je bio prvi fiat dizel i nisam znao ništa o lukasovoj boš pumpi.
Vozi majstoru i gledaj šta će radit pa napiši šta je bilo pa eto možda se kome desi ista stvar pa će mu to bit od pomoći.
Filter nije jer bi dimio i kad ga čepiš, turbina da je prdnula bio bi plavi dim, nešta je sa pumpom, crni dim je obično puno goriva.
Ako ti javlja grešku najprije to provjeri.
 

twister76

Mario
vozim ga kod druga cim bude dosao sa odmora.pa javljam sta se desava :surprised::surprised:
al prvo cu na dijagnostiku da vidim sta kaze.pozz
 

jura

New member
Po meni EGR ventil + vrijeme za čišćenje dizni, vjerovatno malo prejako piške pa auto dimi i ostaje u turaži...
 
Na vrh