Citroen picasso english

Cutac

Prèkaroš
Pogotovo kada se pripremaš na preticanje i ništa živo ne vidiš :)
Ili kada ti auto na semaforu krepa jer krećeš iz 5., a ne 1.

Jednom sam na kratko vozio Vectru sa volanom na desnoj strani i napatio se. Kad razmišljaš, nije teško, ali kad neko vrijeme samo voziš, kreneš šaltati i opyzdiš rukom o vrata, nije baš fora :D
 

Damaj

Active member
Meni ni dan danas nije jasno kako se vozila sa volanom na desnoj strani uopće mogu registrirati u RH, po mom više to utječe na sigurnost u prometu nego mobitel (mobitel je opasnost samo dok ga upotrebljavaš i imaš mogućnost stati kada razgovaraš ili hands free a ovakva vozila su konstantna opasnost na cesti) :confused:
 

Ax boy

Active member
A nije baš za naše ceste logično takav citroen sa kontra strane volan. Međutim možda je to od Richarda Hammonda auto, prodao ga hahhhhhhhhh top gear, :)
 

Cutac

Prèkaroš
Pa isti je raspored brzina
Isti je raspored, ali stvar je u motoričkom pamćenju, ili kako se to već zove, trebao bi nam neki psiholog :)
Meni prva nije "lijevo naprijed" nego "k sebi naprijed" i kada sam bio na desnoj strani isto to sam radio. Isto iz 3. u 2. ili 4. u 5., krenem na krivu stranu.
Isto zašto kada vozim Pandu nakon par dana i dolazim na parking mjesto, lijevom nogom maznem o pod kraj papučica - gađam kvačilo kojeg nema.

Ili kada početnik pita, "Kada ti kočiš i mjenjaš brzine u zavoju?", a ti nemaš odgovora jer to radiš motorički, ili kako se to već zove. :)
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ma gađao sam i ja kuplunge u automaticima, ali nekako mislim da bi ovo bio manji problem. Barem prema iskustvima mojih poznanika koji danas voze po UK i Irskoj, a to sam ih odmah pitao pošto me zanimalo. Prešaltali su se bez puno muke na drugu stranu :)
 

Cutac

Prèkaroš
Ja sam Vectru vozio oko 80 kilometara, ništa posebno :)
A nisam nikada bio u zemlji u kojoj se vozi lijevom stranom, htio bih probati da vidim kako je i koliko bih puta fulao smjer :D
 

bbozak

Member
Kad smo kod vožnje po lijevoj strani, u Monarhiji se vozilo po lijevoj strani, dakle Èeška, , Slovačka, Slovenija, Austrija, Mađarska, Vojvodina, Slavonija i centralni dio Hrvatske, dok su Istra i Dalmacija vozili po desnoj strani :wtf:

Po ulasku u Kraljevinu Jugoslaviju svi su prešli na vožnju po desnoj strani. Ostale države proizašle iz Austrougarske monarhije su čak zadržali vožnju po lijevoj strani, sve do okupacije Nijemaca u drugom ratu (Èeška, Mađarska, Slovačka), Austrijanci su prelazili na desnu stranu kroz period od 1921. do 1938. ovisno o pokrajinama.

Od ostalih interesantnih fakata, je taj da je Švedska prešla na desnu stranu vožnje tek 1967. a Talijani su imali miješani sistem selo/grad desno/lijevo, te su proizvodili aute sa volanom lijevo i desno do sredine 50tih :disgusted:
https://en.wikipedia.org/wiki/Left-_and_right-hand_traffic
 

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Meni ni dan danas nije jasno kako se vozila sa volanom na desnoj strani uopće mogu registrirati u RH
Po tome bi značilo da svaki englez, cipranin ili maltežanin koji stupi na kontinent autom bi bio u ilegali i obratno, europljani na otoku.
 

Damaj

Active member
Jedno je to kada ti se gost provoza kroz državu a drugo je to kada ga registriraš u RH i konstantno ga voziš po našoj državi.
 
Na vrh