Ma ja sad imam ovaj sa 90 Ks pa sam se zaželio promjene , imao sam u picassu taj sa 110 i nije nešto bitno brži ali eto....za ulje si točno naveo - INEO
sa 92 ks nećeš požaliti što nisi uzeo mašinu od 110 ks jer je ista jednostavno preskupa, a ako puno radiš kilometara (preko 4000 km mjesečno) za nju je propisan i kraći servisni interval (koliko vidim po svojoj servisnoj knjižici).
istina, ogromna prednost verzije od 110 ks nije u mašini već u 6 stupanjskom mjenjaču koja ide uz nju
ako 110 ks i nije potrebno - za vožnju autoputom bi 6. brzina dobro došla. znam jer se moj berlingo 100% cozi isključivo autoputom
6 brzina doprinosi manjoj potrošnji i manjoj buci. pretpostavljam da bi mi s njome potrošnja bila manja za bar 1 litru na 100 km
možda to ne djeluje puno ali ja bi recimo time za prvih 6 mjeseci što imam berlinga uštedio cca 2.000 kn
ujedno svima preporučam da ne budu lijeni i da svako toliko podignu haubu i pogledaju si razinu tekućina jer:
- nekad iz salona auto izađe da mu ulje nije na maksimumu ili da mu čep rashladne nije stisnut do kraja
- svi auti ipak troše tekućine, osobito pri brzoj vožnji, a uputno je ipak da ulje bude do maskimuma (ne preko) jer se time turbina bolje hladi
dakle, svakih 1000-2000 km provjerite stanje tekućina
iz mojeg iskustva koje s berlingom traje 5 i pol mjeseci i 17.000 km mogu reći da sam dotočio 1 dcl destilirane vode u rashladni sustav i oko 6 dcl ulja (nisam još bio na servisu).
Istina za 6 dcl ulja manje motor ne ostane suh, ali nema smisla da razina ulja bude bliže minimumu kad je bolje da bude bliže maksimumu
Opet, to ovisi i o režimu vožnje tako da vožnja autoputom pri 3000 okretaja naravno da će doprinijeti potrošnji ulja , ali kažem, i bolje je da auto troši nešto ulja nego da ga uopće ne troši. a i današnja ulja su rijetka i pogoduju okolišu pa i tu dijelom odlazi priča o potrošnji
-
na 20.000 kmKad ides na servis? Na 30 000![]()
je dobar jeLIBERTY-hvala ti puno na korisnim info.u vezi ulja itd.
ja ti autocestu bas ne volim,stalno idem po lokalnim cestama ili magistralnim po cijeloj hrv.i okolo,tak da mi 6.brzina nije potrebna,a i koliko znam berlingo nema 6.brzinu...
jedno 3-4x god.idem autocestom do rijeke,a do pule idem magistralom..
ja sam imao probnu voznju berlingo III 92ks i odusevio sam se...
čuj meni je auto odličanLIBERTY-ovaj berlingo ima 8ventila,ja mislio 16v..ak velis da je 8v ok,onda cu i ja biti zadovoljan...
..
novi HDI su 8 ventilaJel sam ja nekaj krivo sfatio ili...... svi hdi 1.6 su 16v, to su oni kaj su s Fordom napravili, kaj ne?
DV6 B 75 ks
DV6 ATED4 90 ks
DV6 TED4 110 ks
2010.g. samo da ispravim lapsus..novi HDI su 8 ventila
počeli su se proizvoditi (kako su mi rekli) u prosincu 2011. godine
dovnsajzing s 16v na 8v...novi HDI su 8 ventila
na 92 ks sa 8v u odnosu na 16 vsto je bolje da je 8v,nego 16v,koja je razlika ako mi moze netko objasniti,pogotovo kod hdi 1,6