Da ne otvaram novu temu...
Naime, "konačno" je klekao sistem šaltanja na EGS mjenjaču
Auto parkirano, sutradan upalio normalno i kad se ušalta u R ili A, vraća u N. Onaj zvuk kad nabija pritisak je dosta bio slabiji, čuje se klikanje, ali izbacuje iz brzine.
Na jednom otpadu u blizini je bio cijeli sklop skinut sa nekog Picassa i postavljen na moje auto, nasuto novo Ravenol ulje.
Kad smo ušli preko Lexie, na globalnoj dijagnostici, nije mogao prepoznati sklop mjenjača nego je stajao upitnik, i tek klikom na sklop se moglo ući unutra.
Programiranje je prošlo OK, svi oni koraci, ali nije moglo proći poništavanje brojača, odbijao je to uraditi uz neku grešku.
I kad smo probali "naučiti" aktuator da šalta kroz one korake, u prvu brzinu dok ne prebaci u drugu i tako dalje, sve je prošlo, ali kad je došla faza da se vozi dok prešalta svih 6 kvačilo proklizava između brzina. Inače, set sam promijenio prošle godine, prešao 6-7000 KM, bez bilo kakvih proklizavanja do ovog kvara.
Uz ovo, počeo mi je na dijelu dijagnostike "injection" izbacivati grešku u komunikaciji sa aktuatorom (iako to nikad prije nisam imao) i na displeju javljati "anti pollution faulty" i upalio mi je check engine lampicu.
Eh sad moje pitanje je, da li ima neke razlike ukoliko je ovaj aktuator skinut sa motora eHDI od 82 kw ili onog jačeg 2,0 motora (kod mene je 80 KW), i da li se može nekako reprogamirati preko Lexie ovaj novi dio da komunicira normalno, jer pošto neće ni countere nullirati, pretpostavljam da je tu možda rješenje?
Probali smo raditi kombinacije ova 2 aktuatora, pošto su fizički isti, ali izgleda da je na mom otišla elektronika, a kod ovog "novog" treba neku adaptaciju na ostale sklopove ako je moguće.