C3 1.2 110 KS

citroensa

New member
Pozdrav
Imam C3 1.2 - 110 KS . Obavio sam mali servis na 67.515 km, pregledao sam ulje na 71.000 i vidio da je nivo ulja na minimum, dodao sam 1.5 lit. Povremeno sam provjeravao nivo ulja, Jutros imam 72.100 km i nivo ulja na minimum. Da li je neko imao slicno iskustvo, sta da radim.....
Napominjem da je 90% voznje po gradu.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nema drugog.
Navodno se zapeku karike i počnu propuštati više ulja.
Ako nećeš otvarati motor, najjednostavnije je da ga prodaš.

Kada bi sve bilo u redu, preventiva bi bila izbjegavanje kratkih relacija i zamjena ulja već na 5000tkm.

Za gradsku vožnju od novijih auti su ti najbolji korejci sa 1.2 i 1.5 atmosfercina. Jbga.

Cutac

Prèkaroš
Možeš probati natapati karike mješavinom acetona i ATF-a nekoliko dana, ako ti se da.
Izvadiš svjećice i cilindar koji je u BDC napuniš do vrha mješavinom i tako par puta. Prođeš sva tri cilindra, odmah izmjeniš ulje, ušpricaš fogging oil u cilindre, verglaš bez svjećica malo, pa sastaviš i upališ.
Kad dođe na radnu temperaturu, autocesta i 5000+ okretaja nekih pola sata. Onda doma, zamijeni ulje i nadaj se najboljem.

Citro21

New member
Pozdrav svima, posjedujem citroen C3 2021 godina 1.2, 61 kW kupljen nov 06.2021.. Trenutno 69.000km još uvjek pod garancijom. Sa autom dnevno radim 60km od toga 10% grad, ostalo otvorena cesta. Godišnje napravim 18.000km, 1 izmjena ulja (jer ovlašteni servis kaže da nema potrebe ulje mijenjati ranije i da je sve je po preporuci proizvođača). Prije 15 dana ustanovio sam isti problem sa potrošnjom ulja, znači za otprilike 1.500km popio je 1L ulja (0w20). Do sad nisam imao nikakvih problema sa autom, jedino sjećam se da je otprilike prije mjesec dana prilikom paljenja auta motor čudno radio (kao da radi na 2 klipa) kratko vrijeme, nakon toga i od tada sve ok. Problem je prijavljen servisu, naravno moraju se sami uvjeriti u navedeno pa tako za nekoliko dana idem na izmjenu ulja. Nakon toga vožnja 1000km i onda mjerenje potrošenog ulja. Remen u ulju mi izgleda ok barem ovako kroz otvor za dosipavanje koliko mogu vidjeti. Volio bih čuti vlasnika ove teme dali je riješio problem promjenom ulja veće gradacije ili prodajom auta? 😀 U svakom slučaju javit ću što su rekli u ovlaštenom servisu nakon odveženih 1000km, o njima ovisi dal budem i dalje vozio citru il budem u širokom luku obišao PSA grupaciju..

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Motor je gotov, sljedeći korak je da prodimi.
Možeš se nadat da će to biti u garanciji, pa se zezat sa njima dok se ne izboriš za novi motor, pa ga onda prodat.

Ali najjeftinije ti je da ga se riješiš momentalno. Ako ovlašteni kaže da je sve ok, pitaj ih koliko nude :)
1.5 HDi motori su im ok od 2023. ako postoji kakva opcija za kombinaciju.

U ovom stoljeću nisu konstruirali niti jedan dobar benzinac.

Nemoj samo dočekati istek garancije sa njim u ovom stanju.

Na vrh