Bosch monopoint saxo 1.1

Zah3b

New member
Pozdrav, imam peugeota 106 1.0 37KW 97god, imao sam nekakvih problema oko potrošnje i u servisu na dijagnostici je pokazalo da je problem u ubrizgavanju, ugl, mehanicar mi je rekao da se istrosio potenciometar položaja leptira i da bi bilo najbolje da nabavim komplet drugi monopoint....

Sada sam nabavio komplet monopoint od Saxa 1.1, 2000 god... jer nisam nasao od peugeota, a mislio sam da su isti.

Problem je u tome sto mi je na prvi pogled kad sam ga uzeo to sve bilo indenticno, sad kad sam malo bolje to pregledao vidim da motorcic ler gasa nije isti, ovaj ima konektor sa 2-3 pina više, sa stražnje strane kucista ubrizgavanja postoji neka cjevcica, sad neznam da li je odvod/dovod necega, i sa donje strane usisne grane ima nekakav konektor vjerojatno za neki senzor ili sl, gl ostatak je indentican.. sada me zanima da li bi mogao ikako teoretski ja to ugraditi na peugeota, ostaviti svoj motorcic ler gasa? Stavljam slike u prilog pa ako mozete pogledat i pomoc, nadam se kaj nisam bezveze bacio lovu :zuma:Poruka Moderatora:
slike su niže
 

Dalibor

Dado Tornado
malene su slike ali ovako što vidim na donjoj strani usisne grane ide vakuum cjevčica prema servou kočnica, a ona cjevčica koja se nalazi sa stražnje strane bi mogla biti povrat nečega i u krajnjoj liniji mogao bi je s nečim zatvoriti ali najprije bi morao provjeriti za svaki slučaj ide li gorivo kroz nju, iako mislim da je to isto neki vakuum ili povrat para, jer nema šelnice na toj cjevčici.

usisna grana ti niti neće trebati nego kučište ubrizgavanja, a motorić ler gasa možeš prebacivati kako hoćeš.

međutim, dijagnostika tih ubrizgavanja tada još nije bila na nivoima kakvi su na današnjim autima, i pošto je serviser rekao da se istrošio potenciometar to bi se teško moglo iščitati iz dijagnostike, a ako je otvarao potenciometar onda bi to moglo biti za baciti jer se taj potenciometar ne otvara.
kada taj potenciometar bude pokvaren auto trza u vožnji i gasi se na leru, i to je često kod tih ubrizgavanja. sad da li bi ti više trošio ne znam, jer ima i drugih dijelova zbog kojih motor može više trošiti.

ja bi se recimo poigrao i počeo s najjednostavnijim. stavio bi injektor (nalazi se ispod onog ovalnog tuljca usred ubrizgavanja) sa 1,1 na 1,0. injekor 1,1 vjerojatno ima neznatno veći protok, ali moglo bi to ići zajedno, bitno da nije injektor s npr. 1,0 na 1,1.

kada sam prodavao dijelove sa svojeg bivšeg ZX-a (na kojem sam stavio monopoint sa 106 1,0, samo sam stavio svoju diznu sa 1,4) došao je po injektor jedan koji je kupovao za saxa. kada sam ga pitao kako to da mu treba injektor, rekao mi je jer mu puno troši.

s ta dva ubrizgavanja mogu se raditi razne rošade. ali ako je potenciometar otvaran onda svakako treba zamjeniti cijelo to kučište jer se potenciometar ne može sam mijenjati, niti otvarati.
 

igor

New member
Ova cijevčica sa stražnje strane ti je povrat benzinskih para spaja se na el ventil s njega ide na posudu koja se nalazi unutar blatobrana (nekakav filter s aktivnim ugljenom) i s njega ti kroz štok i iznad tapecirunga i krova ide na povrat u rezervoar.
 

Zah3b

New member
A ne vjerujem da su ga u servisu otvarali, ali su mi rekli da je bio otvaran taj potenciomatar i da se to nesmije otvarati jer se vise nikada nemoze vratiti u prvobitno stanje.Autic je kod mene tek od nedavno,unazad par mjeseci pa neznam tko je i zasto to otvarao. :thinking:

Hvala ti Dalibor, znaci tvoje misljenje je da bih mogao od ta dva skrpati jedan pošteni koji bi radio kak spada?

Sorry za slikice, stvarno su male, skopirao sam svoju temu sa peugeotovog foruma pa ocito se nesto zblesiralo.Evo stavljam vece slikice :

znaci tu cjevcicu za povrat para bih mogao zatvoriti posto 106-ica nema toga filtera sa aktivnim ugljenom?
 

igor

New member
vjerojatno bi mogao ali neznam dal ga 106 nema to nisam siguran, možda bi ga bilo lakše spojit negdje na usis na onaj komad koji ide od monopointa do filtera gore su dva ulaza i obično jedan bude blindiran pa ako nešto i izađe kroz to crijevo otiči če kroz usis i izgoriti.
 

Dalibor

Dado Tornado
Hvala ti Dalibor, znaci tvoje misljenje je da bih mogao od ta dva skrpati jedan pošteni koji bi radio kak spada?
da, samo što treba malo strpljenja jer lako se desi da nešto ne profunkcionira od prve, pogotovo jer nisi ziher zbog čega više troši i je li potenciometar otvaran jer puno troši ili troši jer je otvaran...
ako ga je netko već otvarao najbolje staviti taj s citroena pa ostalo nekako prikrapati. samo nemoj zaboraviti injekor staviti sa svog peugeota. na tim monopointima treba malo pažnje pri vađenju injektora.

dijelovi koji ostanu mogu se prodati, motorić lera gasa, injektor i što još, prodao sam u roku 2-3 mjeseca...
 

Zah3b

New member
rastavio sam maloprije ubrizgavanje od usisne i nazalost mislim da nista od kombiniranja...promjer klapne na saxovom ubrizgavanju je za 0,5 cm siri... Steta.

 

Dalibor

Dado Tornado
bitno da odgovaraju brtva i šarafi, bude išao bolje :)
samo u tom slučaju neka ostane injektor od saxa kako bi se krenulo sa što manje kemije i zadržao tvornički omjer goriva/zraka u tom otvoru, kasnije se promjeni injektor ako će trebati.

zbog manjeg otvora količina same mješavine goriva i zraka u oba slučaja bit će ista, samo što bi mješavina imala veću brzinu kod original 106 monopointa jer je manji otvor. različiti bi bili tlakovi, ali njih ionako uvjetuje veličina motora. tako bi to moglo proraditi čak i u leru (koji bi mogao biti neznatno veći sa saxovim)...

ako imaš mogućnosti isplatilo bi se isprobati.
treba vidjeti odvod benzinskih para. jer ako sve proradi trebalo bi ih odvesti negdje da nebi došle u kontakt s vrućim dijelovima.

važna je brtva između usisne grane i monopointa, a na saxovom je fali. to bi trebalo zabrtviti. možda je ostalo brtve na saxovoj usisnoj grani...
 

Zah3b

New member
hmm...moram provjeriti dali je ostalo sta od brtve na usisnoj, kaj nema nekakve univerzalne brtve za kupiti pa izrezem kak mi treba? Znaci odvod benzinskih para bi mogao spojiti negdje na usis? e sad te nisam skuzio dali bi ti da stavim saxov monopoint na peugeotovou usisnu ili da komplet montiram saxovo na auto? jer i saxova usisna pase na seraf, jedino sto ona ima taj neki konektor ispod.

Nisam mehanicar,al nemam dvije lijeve, mogu probati sam to sloziti...sumnjam da ce se njima u servisu dati s time zaje.... :thinking:
 

Dalibor

Dado Tornado
dali bi ti da stavim saxov monopoint na peugeotovou usisnu ili da komplet montiram saxovo na auto?
da, ako će odgovarati šarafi i dimenzijski podnožje saxovog monopinta možeš samo saxov monopoint na peugeotovu usisnu. svoju usisnu ne moraš niti skidati ako će se moći spojiti saxov monopoint
 

igor

New member
Ja ti mogu pitat frenda dali ima monopoint od peugeota 106 1.0 on ih je puno rastavil pa ima dijelova koliko hočeš čisto informativno i ak je jeftino da se ne zafrkavaš s saxo-vim

Kontaktiral sam ti frenda hoče 200kn za cijeli monopoint s usisnom granom potpuno ispravan pa ak te zanima javi se.
 

Zah3b

New member
Zainteresiran sam, nazalost nemrem ti jos poslati PM jer sam <10 postova, ali mogu se zaletiti do njega po to u sri-cet...posalji mi broj na PM. Hvala ti puno.
 
Na vrh