Berlingo 1.6 hdi 92 KS by liberty

liberty

Well-known member
115.800 km
auto napokon na servisu
napomenuo sam da se stavi 3,80 litara motornog ulja jer je 4,00 litre (koliko smo prije pisali) previše pa ću ja lako nadoliti ostatak
naime serviseri za 1.6 hdi imaju naviku ulijevati 4,20 litara ulja, ali je to za hdi sa 16 V, u 8 V ide nešto mane ulja
a kao što znate iz mojih ranijih postova u ovoj temi - ja imam paranoju od viška ulja u motoru

jedino nisam našao podatak na koliko km se provjerava/nadoljeva aditiv za DPF filter
ali se time ne opterećujem jer depolution fault nije nikad osvanuo na mom ekranu

update: servis je na točno 115.850 km obavljen
serviser kaže da je auto odličan i da "teram dalje" - mnogi koriste Zmixovu uzrečicu, valjda jer je jedina ispravna:)

btw. stavljeno je cca 3,85 litara ulja - po meni da bi bilo ulje na max treba tj. može se dodati još 1,50 dcl ulja - tj. kao i prošli put na servisu da bi ulje bilo ravno na maximumu može se staviti 4,00 litara ulja

ZlatkoC4

Well-known member
a kao što znate iz mojih ranijih postova u ovoj temi - ja imam paranoju od viška ulja u motoru
imaš pravo dobro je da si to zahtjevao jer bolje je ulje imati ispod max nego preko.

Aditiv se gleda na 100tkm i tada ga se dosipava a količina se može vidjeti na dijagnostici.

liberty

Well-known member
117.400 km
ugodne vožnje do opatije, zagreba, dosta autoceste....svega je bilo....u prosjeku nekih 6,5 litara na 100 km, bez poteškoća
u godini dana više od 23.000 km
a kroz par idućih dana nas čeka tegljenje namještaja
što reći - predivan auto, koristan i esencijalan, meni po mjeri:)

liberty

Well-known member
118.114 km
otišlo prednje kratko lijevo svijetlo
sutra zamjena

znači, otišlo je 13.114 km nakon što je zamijenjeno prednje desno svjetlo
mislim da je prošlo cca 6 mj od zadnje promjene suprotnog svjetla

La Marche

Iskreni optimist
Temeljem iskustva sa pet automobila sa H7 i još malo više sa H4, usuđujem se reći (ali ne i tvrditi):
H4 bih mijenjao samo tu koja krepa,
H7 bih mijenjao obje kad jedna krepa.

Zašto?
Primijetio sam da kad sam zamijenio jednu H7, druga je redovito krepala vrlo brzo (unutar mjesec dana, najviše dva) nakon toga.
Kad sam zamijenio obje, trajale su dugo, do 50.000 km, meni je to bilo oko godinu i pol što sam smatrao zadovoljavajućim.

Kod H4 nisam primijetio takvu pravilnost. Trajale su obično 60 - 70.000 km.

Ne znam koje ti imaš na Berlingu.

liberty

Well-known member
h4
trebalo bi pogledati po temi svako koliko su crkavale
ali evo zadnji put je desna crkla prije kako sam naveo
a lijeva koju sam sada mijenjao ne sjećam se kada je crkla
cca sam do sada mijenjao po 3 svake u ovih cca 118.500 km

s time da su mi obje prednje pozicije crkle, kao i osvjetljenje tablice, ali to ne mijenjam, baš me briga za to

liberty

Well-known member
cca 118.400 km
zamijenio pozicije
danas ću pokušati promijeniti osvjetljenje tablice

kupljene žaruljice (ubodne W5W) za po 3 kn/komad

prosječna potrošnja dinamičnije gradske vožnje - 7 litara
uskoro slijedi put laganog tempa pa izvijestim o potrošnji
trebao bi dodati cca 1 dcl destilirane vode u ekspanzionu posudu rashladne tekućine - još od servisa to nisam napravio (jest da je iznad minimuma, ali bi volio da je više prema maksimumu)

ekola
promijenio sam žaruljice
i dodao destilirane vode

liberty

Well-known member
cca 119.200 km
jak tempo autoputom + klime rezultirala je prosječnom potrošnjom od 7.5 litara
za 2,5 mjeseci je berlingov ročkas, i do tada se očekuje da napuni barem 124.000 km

sve pozicije i tablica svijetle ko Betlehem:D

liberty

Well-known member
cca 12.800 km
potrošnja laganim tempom autoputom (cca 90 kmh prosjek po BC) je rezultirala potrošnjom od 5,3 l/100 km po BC
jedna od najnižih potrošnji ikada

ljetne gume imaju cca 11.000 km

greška nema auto 12.800 km već 120.800 km, da bar ima onako malo km:D

u idućih mjesec dana će napraviti sigurnih 4.000 km
tako da do rođendana mora imati bar 125, ako ne i više tkm

liberty

Well-known member
121.000 km
zamječeno da je tlak u stražnjoj lijevoj gumi niže
otkriven uzrok - šaraf zabijen u gumu. sutra na popravak
ili te save privlače šarafe (podsjećam to je bilo i sa stražnjom desnom) ili sam ja baksuz (mislim da jesam)

liberty

Well-known member
122.300 km

žešća gradska vožnja i kratke relacije rezultiraju s cca 7,00 litara dizela potrošenih na 100 km

za mjesec dana će navršiti 6 godina, a služi svrsi i u svakoj prilici kao i prvog dana:wub:

liberty

Well-known member
123.000 km
za 7 dana auto ima 6 ghodina
osiguranja su već uplaćena, čeka se tehnički pregled
ljetne gume imaju cca 13.200 km

Na vrh