"ABS out of use" poruka na displeju i rešenje problema

misa

Active member
Poruka Abs Out Of Use na displeju koja se uglavnom javlja kad se dobro ugreje motorni prostor i kad su vrucine a kad je vreme hladno sve radi kako treba.Meni se recimo ta poruka dok je hladno vreme uopste ne pojavljuje ali cim malo otopli eto je.
U zadnje vreme sve cesce jer je bilo dosta toplih dana.

Ima slucajeva kad se ova poruka javi i dovoljan je samo pritisak na kocnicu ili da se ukljuci neki veci potrosac u vozilu(recimo grejac zadnjeg stakla)da se ona ugasi i da abs bude ponovo u funkciji.

Moze da se javi i ukoliko brljavi neki senzor na tocku ali u 99% slucajeva kod Bendix sistema na Xm-u su ovi hladni lemovi.
Problem je u hladnim lemovima na delu koji je prisrafljen na abs blok ispod kucista akumulatora a u kome se nalazi relej za abs.Sistem Bendix.

Kutija releja i konektora mora da se rasece skalpelom jer je zalivena.Za abs blok je drze 3 imbus srafa.Evo kako izgleda kad se skine sa bloka:

U mom slucaju,hladni lemovi su bili na delu konektora:

I jedan hladan lem na spoju releja i kucista konektora(zaokruzeno zelenim):Sam relej nisam skidao sa table jer se ne skida,dobro je zalemljen a i video sam u cemu je problem cim sam otvorio tablu.Da nisam uocio ove hladne lemove onda bih isao direktno na sam relej.

Po sredjivanju hladnih lemova kutiju mozete da zatvorite silikonom,super lepkom loctite u par slojeva,moment lepkom i sl,po izboru.Bitno je da bude ponovo hermetizovan kao sto je i bio jer je na nezgodnom mestu i izlozen spoljnim uticajima asfalta.

Abs ponovo u punoj funkciji.

Poruka Moderatora:
Slike dodane u post. Princip stavljanja slika je isti i za Imgur i Photobucket. http://www.citroenforum.hr/citrocafe-177/upute-postavljanje-slika-na-forumu-2392/
 
Posljednje uređivanje:

Taz86

Sanjar
Imam isti problem koji se javlja, koliko sam do sad skužio, ovisno o položaju zvijezda i trenutnom horoskopu, jer nisam primjetio da se javlja uzrokovan nekim vanjskim faktorom - samo mu dođe. Obično mi gašenje/paljenje auta uz vađenje ključa pomogne iako nije ni to slučaj.
Hvala na (mogućem) rješenju, pogledat ću taj dio :weeabooface: :palac-gore:
Kvar, naravno (kao i dosta drugih sitnica na XMu), izgleda kao da neki kontakt negdje zeza jer inače ne bi uopće radio, a ne ovako žmirkao kao Božićne lampice (neovisno o Božiću) :)
 

emajan

New member
Meni se do ponekad zna dogoditi nakon citrobatike, paljenje i gašenje riješi problem. Događalo se i na -10 i sad na +10, neovisno o temperaturi... dogodi mi se u prosjeku jednom u 10 dana, jednostavno sam prestao obraćati pažnju na to.
 

misa

Active member
Pa tako pocinje...u pocetku vrlo retko pa onda sve cesce i na kraju svetli non stop.

Uglavnom,kad su takvi simptomi,problem u 99% slucajeva su hladni lemovi.

Jednom dobro prelemljeni kontakti vise nikada nece praviti problem.
 
Na vrh