Šema žica za rikverc svjetlo

visaluteju

Well-known member
Ivane lampa nastavi raditi.

Na video kablu ima oba jedna crvena zica na oba kraja video kabla. Cackajuci po netu vidim da ona moze posluziti da se uzme plus za monitor sa istog mjesta odajke i za kameru (sa rikverca) ali spominju da ona moze sluziti i za taj triger da se pali monitor ali ne kontam gdje spojiti drugi kraj - ovaj kod monitora jer monitor vec ima napajanje od upaljača

-------------------------_________________-----------------___________________----------------------------

Da sumiram stanje je sledece:
Kada auto nije upaljeno, samo je dat kontakt kamera radi kada se ubaci u rikverc. Sve uredno.

Kada se upali auto pa ubaci u rikverc kamera radi par sekundi i ekran se ugasi. Parking svjetla nastave raditi, svjetla na kameri nastave svjetliti tako da znam da kamera dobija napon. Ekran povremeno zatreperi kao da se pokusa upaliti ali ne uspjeva. Ako ponovo (u tom jednom paljenju auta) pokusam ubaciti u rikverc vise ekran nece paliti. Kada ugasim i upalim auto opet ce se kratko samo prvi put upaliti.

Video kabal (RCA) kao ovaj: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1EsoRXaSWBuNjSsrbq6y0mVXaG.jpg
Ima ove dvije naznacene zice koje (istrazivajuci dalje) sluze da se dovede + 12V sa istog mjesta kao i za kameru (parking svjetla) tako da kada dodje struja u kameru dodje i u monitor (nasuprot opciji da je monitor ukljucen u struju na drugom mjestu - cim se da kontakt - a tako je sad kod mene jer je monitor spojen na upaljac direkt. Zasto ne funkcionise kada se auto upali a samo sa kontaktom funkcionise nemam pojma. Trebalo bi da monitor svejedno ostane ugasen dok se kamera ne aktivira.

Sutra cu probati da dovedem struju u monitor preko te zice tako da monitor dobija struju kao i kamera (samo kada se ubaci u rikverc) ali imam filing da nije do tog (bar mi nema smisla da bude tako)

Ako imate ideje pišite

Nakon dosta citanja i cackanja problem je rijedak ali cest kod onih koji imaju ovakav problem. :confused: (kod mene su simptomi identicni, a danas cu provjeriti)
Ne znam kako mene uvijek prate sve nemoguce "loš feng šui situacije"

Voltaza parking svjetla je 12V ali kada se auto upali padne na 10v. Navodno se to desava u dosta kako kazu"evorpskih auta" pogotovo novijih i to je valjda normalno jer svjetlima ne smeta. Na svjetlima za tablice su to sprijecili jer njima valjda smeta :)

Kamera nema dovoljno struje i zato se gasi.

Rjesenje je da ubacim relej na koji cu dovesti drugu struju stabilnu (obicno svjetlo iz pretinca suvozaca, ili iz osiguraca a ja cu od upaljaca jer vec imam provedenu zicu uz video kabal, a retardirano rikverc svjetlo ce sluziti kao okidac releju kada da pusti tu dovedenu stabilnu struju.

https://audiotechdirect.com/blog/reverse-camera-wont-display-when-engine-starts/

Bacam hejt na milosha kelu i ostale znalce gdje su da mi pomozu ja tu sam pisem romane i citam lude cajniz forume :D :p

Posljednje uređivanje:

diegos

Well-known member
A vidis, rekao bih da kad upalis auti napon je veci, a ne manji. Ali ako je manji onda vec ima smisla. E sad, nevjerojatno mi je da je i na upaljacu manje od 12-14V, jesi provjerio? Pitam jer ostaje jos nepoznato zasto se ekran gasi

visaluteju

Well-known member
Ma jok. Na upaljacu ostane napon dobar. Samo opada na rikverc svjetlu a samim tim i kaneri. Tako a ekran se ugasi jer ne dobija signal od kamere

diegos

Well-known member
Aha ok. Ako kazes da na svjetlima tablice napon ne pada, ja bih probao kameru spojit na ta svjetla, cisto radi probe da vidimo ako onda radi. Probati i s upaljenim autom, kad upalis pozicije, trebala bi se pojaviti slika na ekranu. Moze se dogoditi da izbaci kakvu gresku, te zaruljice su male snage pa je valjda i canbus osjetljiviji na promjenu struje.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Meni je ekran spojen na stropno svjetlo što se izvora struje tiče, a trigger je jednostavno signal od kamere

Milosh

Test
Eto vidiš da si i sam riješio, i još svašta naučio. Da smo ti pomogli oduzeli bismo ti to dragocijeno novostečeno znanje. :D

Napon bi trebao porasti kad upališ auto a ne pasti, to ne bi trebalo tako biti..

Cutac

Prèkaroš
Bacam hejt na milosha kelu i ostale znalce gdje su da mi pomozu ja tu sam pisem romane i citam lude cajniz forume :p
LOL

visaluteju

Well-known member
Bili ste u pravu, voltaza ipak skace paljenjem auta na oko 12.8 do 12.9V

U svakom slucaju smeta kameri (bar u ovom mom autu) kazu sto zbog pada ili rasta voltaze a nekad i zbog tog canbus ili kako se vec zove sistema...

Ugl, uz pomoc releja napravio sam i sve funkcionise super. Napravicu posebnu temu i objasniti sta sam radio korak po korak

Kele

PSA Fan
Kasno videh temu,pomogao bih ti sigurno ranije.Kod tebe je problem ta tvoja oprema koju si ugradio.Smeta joj pad napona,tj nema u sebi stabilizator napona.Prilikom verglanja alnasera,napon padne na 10 volti,sto je normalno,i taj pad napona traje dok se motor ne upali i alternator ne pocne da puni.Svi elektronski uredjaji u autu su tako napravljeni da kompenzuju taj pad napona.Taj tvoj uredjaj verovatno to ne trpi.
Tako i taj napon od 10 volti na kablu za rikverc svetlo.Svaka malo bolja elektronika bi ga kompenzovala bez problema.Ali dobro ako si resio.Verovatno ti je sada napon sa kabla za rikverc svetlo samo okidac za ukljucenje releja koji ti napaja kameru sa nekog drugog voda.

Na vrh