TRESE U VEČIM BRZINAMA(U KM/H)......MOLIM SAVJET!

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Danas mi se po prvi put pojavila trešnja u večoj brzini na cesti!Mislim u kilometrima,ne brzini mjenjača!U jednom smjeru sam mislio da je do ceste,ali nakon cca 2 sata u drugom smjeru isto!Pojavljuje se na recimo 90km/h!Kad sam išao na nadvožnjak,več na 70km/h,a sa nadvožnjaka/nizbrdo.....tek na 90!Do sada sve normalno,sutra idem u servis da provjerimo na dizalici!Par puta sam u zadnjih 10-tak dana upao u malo dublju rupu sa zadnjim desnim točkom na cesti,ali pri maloj brzin u zavojui!Nadam se da je neki točak iz nekog razloga van balansa,ili nešto na gumi!Samo da nije dvomaseni zamajac!Sad kad malo razmislim,prije 10-tak dana na autoputu,nešto mi je prenosilo vibracije na središnjem retrovizoru!Ono,kad se kao malo trese/muti slika,dok ga ne stisneš prstom!Ima li tko kakvo iskustvo,savjet oko toga!Inače auto sve normalno,čak i u leru se čini da normalno radi,bez vibracija!
 

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Meni se pri većim brzinama nekad unutrasnji retrovizor trese, ne preterano, ali primetno. Ja bih prvo uvek sumnjao na gume, pa onda ostalo. Na drugom forumu su čoveku menjali prednju poluosovinu zbog vibracija pri 90km/h i vise. Tema se razvukla na dve nedelje dok nije otisao u moderniji vulkanizerski servis. Ustanovili da dva seta guma nisu bili dobro izbalansirani. Uradjeno balansiranje, nema više vibracija pri vecim brzinama. Džaba menjao poluosovinu.
 

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Osovine su sigurno dobre,ako nije rupa štogod poremetila!Ovo je prva zima da nisam skidao i stavljao gume sa čelićnih felgi,jer sam bio nabavio ljetni alu st,tako da nisu prošle kontrolu kao svake godine!Budemo vidjeli sutra,uvijek možemo provjeriti!
 

Mirage

Well-known member
Meni Berlinga nitko nije uspio izbalansirati da to valja bio u 3 različita servisa.
Jesi siguran da berlingo ima dvomaseni?
 

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Jutro,trebalo bi tako biti po podacima iz SBox-a!Prvo ču provjeriti svaki točak,i kočnice,več se jednom bila zaglavila pločica u klještima!
 

Mirage

Well-known member
Ovo godine je malo bolje ali ja osjetim vibracije na volanu, a poslije se naravno vide i na retrovizoru. Uvijek su to brzine 90-130
 

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Mogu biti i nosači motora, ako su vibracije u leru jake. No pri većim brzinama, ili je put takav ili gume. Uglavnom budu gume ako se stalno ponavlja
 

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Na sreču......bezbolno!Nakon što se tresao u popodnevnim satima,i u 01h nakon ponoći......,ujutro nakon što sam krenio na dogovoreni servis,i krenio prvo da ga malo ugrijem,apsolutno ništa!Čak sam i 130km/h vozio!Kao nov!Naknadno sam se sjetio da sam prije prvih "vibracija",na ulici prešao preko velike najlonske vrečice(one deblje),i da sam gledao dali je izašla iza,ali pošto su drugi auti bili blizu iza mene,nisam je više uočio!Vjerovatno je onda ona zaostala,i izazvala poteškoče pri vožnji....,na neki način!Uglavnom je više nema,kad smo ga podigli na dizalici,sve kako treba biti! :)
 

ironmladen

Member
Donator foruma
rakonja rakonja, imao sam iste simptome kao i ti. Nažalost riječ je bila o loše izbalansiranim gumama. Nove zimske gume (205/60/R16) kupio sam prije ljeta, stavio na čelične felge i skladištio u garaži naslagane jedna na drugu (u međuvremenu sam kupio stalak za gume). Nakon montaže, trešnju sam primijetio na 90 km/h (brže ili sporije od toga ništa se ne osjeti, pretpostavljam zbog neke rezonancije) i prvotno sam to pripisivao grbavoj cesti i prenapumpanim gumama 😅. Budući da autoput odjednom ne može postat toliko grbav i to samo na 90 km/h, otišao sam (drugom) vulkanizeru. Zaključak je da jednoj gumi nije trebalo mijenjati utege, a na ostalima su utezi bili promijenjeni za 10 do 15 grama! Mogu zaključiti da je razlog disbalansa ili loš (prvi) vulkanizer ili loše skladištenje, u svakom slučaju, trešnje više nema! Pozz
 
Na vrh