Antifriz

iva black

New member
Poz svima,

imam C3 1.4 HDI Fap, 2012 i antifriz mi je na min pa bi ga trebalo nadolijati. Koji antifriz nadolijati? Prema boji bas i nemogu skuziti jer je nekakva cudna, ni žuta ni zelena ni naranđasta.

U ovlaštenom servisu su mi preporučili Glysantin G33 ili Total Glacelf Auto Supra. Jel ko od vas koristio neki od spomenutih antifriza?

Hvala svima unaprijed.
 

tomica0308

Well-known member
Ovaj auto supra total ti je narandasti i ja ga imam, imas litru oko 50kn i stavis jedan litar destilirane vode da bude oko -36,makar bi zamjenio komplet ak je takva boja.
 

ZlatkoC4

Well-known member
ako je prije sipan u ovlaštenom onda oni imaju podatak koji je u nutri. inaće se gleda po boji ali ako je boja prepoznatljiva biće da je onaj naranđasti bio jer zaleni se većinom dobro vidi a ovaj naranđasti kad promjeni boju bude nekako zemljaste boje. tako da mislim da sa naranđastim nećeš pogrješiti.
ovaj g33 bi trebao biti žuti ako me pamet ne vara. a ovaj totalov crveni. oba su dobra. samo mislim da po opisu tebi bi bio onda g33

Iako mislim s obzirom na boju tvog antifriza da bi ti bilo najbolje ga totalno zamjeniti. a ne doljevati.

Također i zeleni antifriz zna dobiti tu smečkastu boju u biti kad se boja više ne prepoznaje najbolje ga je totalno izmjeniti.

Ako češ doljevati onda pogledaj malo video.
[ame]https://youtu.be/xbvorAIjk3A[/ame]
 

DS9

Active member
Glysantin G33 - je gotovo jedini antifriz koji ima PSA B71 5110 Approval, ali njega koriste (tj. koristili su) samo ovlašćeni servisi jer se pakuje u većim pakovanjima. Inače je plavozelen. Ne verujem da će ga prodati korisniku osim ako ne izvrši zamenu kod njih.



U novije vreme ovlašćeni servisi koriste rastvor (ne koncentrat) pod kataloškim brojem Citroen/Peugeot 9735K1



Totalov koncentrat GlacElf Auto Supra je dobra/korektna alternativa (koju za Total u Antverpenu proizvodi belgijski Arteco). Koncentrovan je uglavnom naradžast (ima fluorescentnu boju zbog koje se pod UV može konstatovati curenje) a kad je razblažen - boja dosta varira od upadne svetlosti. Dole su slike iste epruvete u kojoj je antifriz iz moje c3ojke koje sam napravio pre par godina kada sam koristio taj totalov antifriz



Ista epruveta na drugoj pozadini


treća pozadina


Osim totalovog, mislim da je odlična alternativa Glysantin G30 http://www.deltamc.rs/code/navigate.php?Id=20

Èisto lično ja u psolednjih par godina koristim omiljeni mi FAM-ov http://www.fam.co.rs/proizvodi/ulja-i-tečnosti-za-motore-i-motorna-vozila/posebni-proizvodi-za-motorna-vozila/79-fam-antifriz-100-long-life-g12-g12

a da sam iz Hrvatske najpre bih koristio INA-in odgovarajući
http://www.ina-maziva.hr/hr/proizvod/ina-antifriz-bs-super/29

Kako god, najbitnije je isprati stari antifriz dok ne potekne iz sistema sasvim čista voda, i napraviti odgovarajuću koncentraciju u rasponu 40-60%. Onda se ne mora razmišljati o antifrizu 3-5 godina.
 
Na vrh