Zvuk iz kotača

yoko

New member
Poštovanje forumaši..
Nedavno mi se počeo javljati zvuk iz desne strane (e sad točno ne mogu locirati jel' prednji ili stražnji desni kotač), no riječ je o zvuku poput tik-tik-tik koji se čuje na brzinama većim od 30km/h, pri većim brzinama zvuk je u kraćim intervalima (brže tik-tik-tik-tik-tik), a nestane kad uđem u kontra zavoj (kad se auto nagne na stranu suprotno od desne). Da li je riječ o ležaju i koliko se još mogu voziti tako budući sam na moru? Ne čuje se nikakvo struganje i cviljenje i ne usporava auto, ali me zanima o čemu bi bilo riječ. :confused:
Hvala stručnjacima na odgovoru..
 

vborovic

C5 modifikator
Ako se zvuk pojavljuje sa prednje strane i nestaje dok je volan okrenut u jednu stranu prilikom vožnje, onda bi rekao da je do homokinetičkog zgloba
 

yoko

New member
Mislim da nema veze sa samim volanom jer se pomalo cuje neovisno o smjeru kotaca. Zvuk je straga, cujem ga u cockpit samo kad prolazim pored nekih ograda pa se zvuk odbije natrag. Lagano se cuje neovisno o upravljacu samo se glasnije cuje kad uzmem "onaj" kontra zavoj!
Ako je homic koliko se jos mogu vozit i koje su posljedice?
Napominjem da se zvuk ubrzava ovisno o brzini pa mi to vise smrdi na lezaj na straznjem kotacu..
Jel zna netko sto o lezaju u straznjem kotacu?
 

Randy5

Active member
Pregledaj gume zbog mogućih čavala ili šarafa.Ležajevi po meni samo fućkaju (zvižde). Homokinetički zglobovi su samo na prednjim kotačima, kod mene se već pomalo čuje, ali samo u brže odveženim desnim zavojima dok ubrzavam. Tako se vozim već godinu dana a promijenit ću ga kad se počne češće javljati.
 

vborovic

C5 modifikator
Ako je homic


:D ... morao sam ... ako si siguran da je odostraga, nema baš puno mogućnosti, ako nešto nije odšarafano (a što bi se onda trebalo čuti i u mjestu njihanjem vozila, stražnjeg kotača i sl.), onda je moguće da je do lagera (ne i isključivo do toga)
 

yoko

New member
Eto sad sam zbuki.. Ne mogu tocno locirati jel na zadnjem ili prednjem kotacu..cujem kad je otvoren suvozacev prozor a dok vozim ispod 30 onda se ne cuje nista bez obzira jel volan skroz lijevo ili desno.. Iznad 30-40 se cuje i na ravnome.
Ako lageru fali kuglica a nije se raspala kosuljica mislim da se onda cuje slican zvuk. Ne mora uvjetovano zvizdati.
Zvuk je bas onako kao na onim starim zapreznim kolima koje su inale onu klackalicu (zubic) za kocenje. Ono klik-klik-klik. Otici cu sutra do majstora tu na otoku pa cu znat vise..bemti aute i godisnji odmor! ;)
 

yoko

New member
Eto, da dodam, digli auto na dizalicu kompletno u zrak i pod gasom vrtili prednje kotače lijevo-desno, pregledali smo kinetički, nema ni trunke lufta i manžeta ne pušta, pregledali ležejeve na prednjim i stražnjim kotačima, prednji možda malo huče na nižim brzinama no ništa strašno. Majstor mi je rekao da bi to možda moglo biti na stražnjim kočnicama da je ušlo smeća. Ima ko iskustva kakva s time? To klikanje u pravilnim razmacima se čuje na nekih 30-40kmh, a malo jače dok je desna strana opterećena. :confused:
da li bi se taj zvuk mogao prenositi sa tih prednjih ležajeva na tim brzinama?
 

Automatic

Well-known member
Lezaj ne klikce on naprije dobrano pretuli kad pocne kliktati vec je u raspadnom stanju i kotac ima mnogo lufta.Homokineticki zglob skljoca kod motanja prednjih kotaca i to pogotovo kad se krene skretajuci nekud a u voznji ravno nikada osim ako nije i on pred raspadom.Znaci da je lezaj ili zglob moralo bi se nesto prije cuti.Takve stvari se hoce dogoditi kad otpusti bocni feder ferodi ,kad rucna ne odpusti dovoljno,zastitni lim kod diska i sl.Kad cujes to kliktanje probaj lagano zategnut rucnu i otpustiti onako sa stisnutim gumbicrm da ne zablokiras i ako se zvuk promjeni ili nestane problem u jednom zadnjem dijelu kocionog sustava ili kotaca
 
Na vrh