Ja imam limuzinu s tim motorom. Kupio sam prije par mjeseci bez puno razmišljanja. Nisu skupe, svi ih se boje. Em Citroen em hidraulika. To mora da se kvari. Ja to ne bih nikad kupio.
Takva sam mišljenja čuo od prijatelja, kolega na poslu...
A ja tvrdoglav pa baš hoću. Davno sam vozio AX-a, pa nedavno Xaru. Pa baš da vidim čega se toliko boje.
Ja sam kupio, po meni ,uščuvan primjerak od prvog vlasnika. Kupljen nov kod nas.
Od benzinaca svi hvale taj motor kao najoptimalniji. Navodno jako dobro podnosi plin, ali ja nemam plin niti ga imam želju ugrađivati.
Jasno da će ti se javiti kolege sa dužim vozačkim stažom s xantijom, ali od mene češ čuti zapažanja na osnovu do sada jako puno promjenjeih automobila.
Pa odvagni koliku težinu moje pisanje ima.
Što se tiče hidraulike mislim da je najbolje da ti to Jura pogleda ako nađeš zanimljivi primjerak. Nek on pogleda i ostalo. Ima Xantije u malom prstu.
Kad bih pokušao sažeti ovo bi bile neke pozitivne strane:
-Udobnost-auto je zamišljen kao udobna putna limuzina, a s tim motorom prije svega za otvorenu cetu. Meni van grada troši nešto manje od 7 litara, a u gradu od 11-12.5 litara. Sve s klimom. Konkurencija troši slično.
-Veličina automobila-meni taman-veća od golfa, a manja od passata.
-Solidna oprema. Moja nije iz uvoza, ali ima sasvim solidnu opremu. Rijetki su "goli" primjerci
Solidne gume daju se naći od 450 kn s montažom, ulja ide manje od 4 litre, veliki spremnik goriva.
Kvalitetna i udobna sjedala ( moja su na 150 000 km kao nova), masivna kontrolna ploča..
Minusi: moja je iz 2000. god. i nema korozije, a vole hrđati na spojevima praga i zadnjeg blatobrana.
Hidraulika je minus u smislu mogućih curenja ulja. Jasno da će se s godinama početi događati neka krpanja, ali mojoj za sad ne trebaju pelene.
Mehanički motor kao i svaki drugi. Po meni je ovaj motor preglasan za takvu limuzinu. Sad da li je to samo kod mene ne znam, ali dosta je bučna u vožnji.
Razlog je vjerujem što 1.8 16V ima samo jedan lonac.
Registracija s 50% u Zagrebu je oko 2500 kn. Punjenje kugli oko 60 kn. Veliki servis oko 200 eurića.
Svjećice Denso 40 kn komad.
Nerijetki su imali problema sa elekronikom auto klime. Nekima su amortizeri probijali kroz poklopac motora.
Mene "smetaju" sitne stvari. Po danu jedva vidim da li je klima uključena. Prekidač je izdvojen, a lampica slabo vidjiva po Suncu.
Nepregledan straga. Veliki mrtvi kut. USB transmitter mora biti na dugom kablu jer je potrebno otvoriti pepeljaru da bi se došlo do upaljača.
Nedostaje mi naslon za ruku. Žarulje se teško mjenjaju. To je kad bi tražio dlaku u jaju.
To nije auto za naganjanje od semafora do semafora. Ja ponekad imam osjećaj kao da vozim gliser, a ne auto.
Nema odmah kretanja poslije starta. Meni se brzo ugasi lampica STOP, ali treba još malo pričekati da se auto podigne do kraja.
Nije to pola sata. Taman se zavežeš i podesiš postaju. Ali ne možeš odmah po gasu kao sivonja.
I mjenjač ne dozvoljava ekstra brze promjene brzina.
Kad sam ja kupovao auto ostao sam frapiran kad sam primjetio da prolaze i do 500 000 km. U oglasniku nije bilo niti jedne ispod 300 000 km.
A ja mislio da je mojih 150 000 km puno.

Ja sam uistinu zadovoljan jer je auto jeftiniji od konkurencije, a nudi više.
Koji auto u toj klasi ima hidraulični ovjes?
Koliko će te koštati eventualni popravci? To najviše ovisi o tebi.
Nekoga svaka sitnica smeta ( ja ), a nekog ne smeta što mu je otpao auspuh.
Od mog prijatelja prijatelj vozi karavana dizelaša ( prije je imao benzinca ) i ima samo riječi hvale za automobil.
Ima i jasno puno loših primjeraka. Zato povezi nekog tko se kuži i sretno!