Vratio kilometražu, ide u zatvor!

Franz

Well-known member

Kupnja polovnog automobila uvijek nalikuje igrama na sreću. Puka lutrija. Tko zna što ste u stvari kupili, što se krije ispod pomno uglačanog lima. Treba paziti na sto detalja, a detalj koji je ključan je kilometraža! Koliko je automobil u stvari prešao! Opće je poznato da nema tog sustava koji se ne može zaobići. Postoje majstori i meštri razni za štelanje, odnosno pomno namještanje kilometraže! Oni naivni će nabaciti informaciju kako se kilometraža od 2006. redovito za svako vozilo zapisuje na tehničkom pregledu. Otiđete u stanicu za tehnički pregled, platite nevelik novac za izdavanje potvrde o prijeđenoj kilometraži i eto! Odlično! Naravno da će oni koji su maheri prije svakog tehničkog podesiti kilometražu, pa vi gledajte u potvrdu do sudnjeg dana. Drugi se kunu u servisne podatke tj. podatke iz servisne knjižice. Treći vjeruju u elektroniku s ključa ili brave kod vozila BMW, odnosno Mercedes. Međutim, realitet govori da nema tog sustava, odnosno elektronike koji znalac nije u stanju podesiti sukladno želji naručitelja posla.

Za one koji se bave vraćanjem kilometraže imamo lošu vijest, a za sve ostale – odličnu! Riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora! Ukoliko mislite da je to tek mrtvo slovo na papiru i da pouzdano znate da se za prepravljanje kilometraže nikom ništa dogodilo nije u velikoj ste zabludi. Sudovi u Republici Hrvatskoj doista izriču kazne zatvora za tu protuzakonitu i kažnjivu rabotu!

Okušali ste se već niz puta u prodaji automobila s podešenom kilometražom? Znate čovjeka koji to bez problema zna učiniti ili to sami odradite u tili čas. Igrajte se i smijte se naivcima koji vjeruju u falsificiranu kilometražu! Pazite da vam se osmjeh ne zaledi. Zaista se donose presude u kojima se takvi eksperti osuđuju na zatvorske kazne.

Općinski sud u Virovitici u predmetu K-230/2019 donio je 16. siječnja 2020. presudu kojom se osobi koja se zaigrala pri prodaji vozila, odredila jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine te mu je izrečena uvjetna osuda na način da je određeno kako se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ako za vrijeme od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Osoba osuđena u konkretnom predmetu dopisala je malo punomoć koja joj je izvorno bila dana samo za upravljanje automobilom u zemlji i inozemstvu te odjavu osobnog automobila na način da je zaokružila i mogućnost prodaje. Onda se osoba uhvatila kilometraže. Nadalje, neistinito je oglasila prodaju vozila s određenim brojem prijeđenih kilometara iako je znala da je automobil prešao daleko više. Kupac je platio kupoprodajnu cijenu, nekoliko dana nakon kupnje došlo je do skupog kvara i klupko se krenulo razmotavati. Utvrđeno je u gore navedenom predmetu postojanje kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ/11 (za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina) kao i postojanje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3 KZ/11.

Zakon postoji, zakon se primjenjuje, presude se izriču. Zatvorska kazna! Treba li vam to?

Izvor HAK

Tanaja

"Max. utegnut za vozit"
odredila jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine te mu je izrečena uvjetna osuda na način da je određeno kako se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ako za vrijeme od tri godine ne počini novo kazneno djelo.
LOL mogli su ga i puštati odma. :)

Cutac

Prèkaroš
A dobro, mač nad glavom mu visi. Zavisi što se smatra pod kaznenim djelom, možda vrlo lako završi u pržunu.
Po meni je kazna zatvora drastična, bolje da mu se nabije vrijednost novog vozila za koje je uhvaćen da ju mora odraditi.
Tipa da se radilo o Meganu, da mora u obliku društveno korisnog rada sa satnicom od 25-30 kuna odraditi 150 tisuća kuna.
To bi bilo cca. dvije godine metenja cesta, cijepanja drva i sličnih poslova ga bude dovelo u red, a bude bilo korisno za kolektiv, za razliku od toga da porezni obveznici njemu plaćaju hranu.

EDIT: Kazna zatvora bi trebala biti za ljude koji su opasnost, ne za prevarante. Ovaj ide u zatvor, a onaj debeli krmak s AMG-om što je pobio pola Zagreba divljanjem ne ide. :cenzura::cenzura::cenzura:eš takvu državu.

djuan

Active member
Slažem se da ga se pošteno kazni, ali onda molim i svu svitu načelnika, pročelnika, gradonačelnika, zamjenika načelnika, predsjednika nadzornih odbora, saborskih zastupnika i sličnih parazita na doživotni dobrotvorni rad.

One koji su pokrali našu lovu, one druge poštene ne treba. Ako ima takvih u RH.

Franz

Well-known member
A dobro, mač nad glavom mu visi. Zavisi što se smatra pod kaznenim djelom, možda vrlo lako završi u pržunu.
Zar nije već utrđena da je jedan vraćeni kilometar košta kunu? Ne znam je li to iznos kazne ili visina odštete.

Po meni je kazna zatvora drastična, bolje da mu se nabije vrijednost novog vozila za koje je uhvaćen da ju mora odraditi.
Slažem se. Ovo je efikasnije rješavati udaranjem po džepu, a ne slanjem u zatvor. Zatvore treba puniti s ubojicama, silovateljima i lopovima. Ekipom koju fizički treba maknuti iz društva, a ovakve prevarante novčano kažnjavati i to žestoko.

Cutac

Prèkaroš
Zar nije već utrđena da je jedan vraćeni kilometar košta kunu? Ne znam je li to iznos kazne ili visina odštete.
Nemam pojma, prvi glas.

To mi je malo bezveze, socijalist u meni smatra da pojedinac "ne zaslužuje" toliku odštetu. Ok, kupac vrati auto, dobije nazad novac i, ajde, 3000 kuna odštete, ali što će mu više?
Nije da ga je prodavač oštetio doživotno, samo mu je oduzeo dva dana vremena. Šta ja znam, da mu je trebalo dva sata da dođe do i pogleda auto, dva sata da obave bilježnika, dva sata da obavi prijenos, to je 6 sati, zaokružimo na 10 i pomnožimo sa pojedinčevom satnicom i eto iznosa odštete. A ne da ide odšteta od 150k kuna, to je bezveze, kupac to ne zaslužuje ni na koji način.

Zatvore treba puniti s ubojicama, silovateljima i lopovima. Ekipom koju fizički treba maknuti iz društva, a ovakve prevarante novčano kažnjavati i to žestoko.
Pa to, da, je da je tip šupak i sve, ali godina dana zatvora je predrastična za skinute kilometre. Nije da je prodao auto sa precvikanim lajtunizma kočnica ili nešto i ugrozio nekoga, samo je za:cenzura::cenzura::cenzura:ao kupca.
Nema slobodu, ne može šetati, ne može vidjeti obitelj, prijatelje, pogledati TV, bilo što, upropasti mu se život, radi kilometara. Ja jesam za ono tko tebe kamenom, ti njega većim, ali ovdje je odnos pogrešan. Da ga se dobro kazni, ali da ga se uništi psihički je malo previše.

sir.Oliver

Well-known member
ja bi njih na godinu dana u rudnik , da vide kako se lova zaradjuje ... nikada više mu ni na kraj pameti ne bi palo varanje .....

markan1000

Well-known member
NASTAVAK PRIÈE:

Nakon što je u javnost dospjela priča o prvoj hrvatskoj drakonskoj presudi u slučaju "vraćanja kilometara" na automobilu, u redakciju Jutarnjeg lista javila se Riječanka Dalia Hajdo, inače pravnica, koja je u ovom slučaju oštećena.
Odvjetnica koja živi u Opatiji je protiv 29-godišnjeg mladića iz Pitomače podigla kaznenu prijavu kada je doznala da joj je mladić prodao automobil s namještenim brojem kilometara. Općinski sud u Virovitici prošli je mjesec mladića zbog toga osudio na tri godine uvjetne kazne, a za dlaku je izbjegao, kako doznajemo, kaznu zatvora od 14 mjeseci.

- Puno ljudi mi se smijalo kada sam rekla da ću podnijeti kaznenu prijavu, kao “to je normalno, kupila si polovni auto, sama si kriva, zašto nisi pazila”. Međutim, to nije normalno, tu je riječ o kaznenom djelu prijevare. Znači, da sam znala da auto ima više od 300.000 kilometara, nikad ne bi vozila do Pitomače za automobil koji se prodavao za 8.000 eura – započela je Hajdo koja je prijavom potaknula presedansku presudu u obračunu s nepoštenom, ali raširenom praksom vraćanja kilometraže na vozilima.
Automobil marke Audi A4 2.0 TDI kupila još 2017. godine, kako priča, preko online oglasnika. U oglasu je tada stajalo da se automobil prodaje za 8.000 eura, da je prešao 250.000 kilometara te da je napravljen servis. Hajdo se, kako govori, s mladim prodavačem dogovorila da mu isplati 5.500 eura u gotovini i ostavi svoj stari automobil Opel Astru "pod račun". Prema njoj, vrijednost je bila ukupno 7.500 eura.

Ubrzo nakon kupnje, počeli su problemi.

- Naravno da servis nije bio napravljen iako mi je pokazao račune, a prvi kvar kada je procurilo ulje, stajao me 12.000 kuna jer su mehaničari cijeli motor morali vaditi van. To je bilo možda tjedan dana nakon kupnje. Poslije toga kvarila se jedna stvar za drugom, a na kraju ni podizači stakala nisu radili. Muž me htio ubiti jer smo spiskali između 20.000 i 30.000 kuna samo da ga dovedemo u red. Ubrzo smo se dogovorili da ćemo ga prodati i oglasili ga na Facebooku – prepričava.

Tu se klupko krenulo razmotavati. Budući da je automobil specifičnog izgleda, sportski, spušten, sa zatamnjenim staklima, na Facebooku ga je primijetio prijašnji vlasnik koji je, vidjevši navedene kilometre (260.000), ostavio posprdni komentar - “još malo pa će automobil imati 150.000 kilometara”. Hajdo je s njim stupila u kontakt i saznala da automobil još 2015. godine imao preko 300.000 kilometara kada ga je ondašnji vlasnik prodao za 5.000 eura.
- Odvezla sam auto na tehnički pregled i tamo su stvarno potvrdili da je automobil prilikom prethodne registracije imao 313.000 kilometara. U ovom trenutku je nemoguće znati koliko zapravo ima, možda i preko 350.000. Nazvala sam ga i rekla mu “ti ćeš doći po taj auto kako god znaš” – prisjeća se govoreći da je poslije doznala da je mladić imao uhodan biznis s takvim vozilima. Kupovao bi istrošene automobile, skidao kilometre i prodavao iste za nekoliko tisuća eura više.
Mladić ju je otpilio, a Hajdo nije imala izbora nego podići kaznenu prijavu. Podigla ju je u lipnju prošle godine, a državno odvjetništvo je mjesec dana poslije podiglo optužnicu u kojoj su mladića teretili za kazneno djelo prijevare i krivotvorenje isprava. Predlagali su tada jedinstvenu kaznu zatvora od 14 mjeseci.
- Mislim da se tada stvarno uplašio. Kontaktirao me preko odvjetnika i dogovorili smo poništenje ugovora o kupoprodaji, uzeo je auto natrag, a meni isplatio novac. Na kraju sam kaznenu prijavu povukla, a on je s državnim odvjetništvom sklopilo nagodbu te je dobio 3 godine uvjetno – zaključuje.

MOJ KOMENTAR:
I ako mogu primijetiti, ne razumijem zašto svi mislite da bi zatvorska kazna bila prestroga. Pogotovo neki ovdje koji plaču nad autima čim vide kap vode na šajbi ili im se otvorio krater od milimetra na laku - baš me zanima kako bi pjevali da su oni u oštećenoj poziciji.
Ne ulazeći u to je li ženska glupa ili nije, tip ju je zavaljao za prodajnu cijenu auta za nešto tisuća eura, plus koliko troškova sevisa, i živaca i ostalog što ide s tim. Prodano auto s tko zna kakvim još defektom, ne daj bože da u prometnoj skužiš da nešto ne valja. Pa šta je trebala ostati invalid da bi on bio primjereno kažnjen?
šteta od 6-7-8 tisuća eura nije mala šteta i to treba zaraditi - većini ljudi je to jako puno novaca.
Ako ćemo ići samo na novčano kažnjavanje, koja bi to bila primjerena kazna? Računaj da je takav tip to napravio xy puta, i koliko bi puta trebala biti veća kazna za jedno nedjelo od štete koju je prouzročio, da bi to njemu prestalo biti isplativo raditi?
Stari moj, vrati novce nazad, plati kaznu, i razmisli ti nekoliko mjeseci o tom u zatvoru pa onda nastavi raditi p.z.arije i dalje ako si faca...

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ha. U zemlji di su milijunske prevare standardna poslovna praksa, gdje se ubojice dijele na ugledne i neugledne familije, gdje su dileri kokaina posebno zaštićena vrsta.... nekako me slabo dira ova priča.

Puniti zatvore i trošiti resurse na ovu sitnu ribu mi nema smisla. Opali debilu par desetaka tisuća eura kazne, sudskih troškova i slično... opametit će se on.

markan1000

Well-known member
Opali debilu par desetaka tisuća eura kazne, sudskih troškova i slično... opametit će se on.
I odakle će on to platiti? Od motike? Ili od novih prevara? Ne vjerujem da se taj naradio u životu...
Ili ajmo ovako stvari postaviti, strogo je da ide u zatvor, a nije strogo ga dovesti na prosjački štap idućih ne znam koliko godina?

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ne vjerujem da se taj naradio u životu...
a nije strogo ga dovesti na prosjački štap idućih ne znam koliko godina?
Po tebi je već onda bio na prosjačkom štapu, tj. sam se doveo u tu poziciju. Nije neka promjena.
Ako je nezaposlena danguba, ionako mu nemaju na što sjest ili od čega se naplatiti.

A to dali će neki prevarant crknuti od gladi ili ne, moram priznati da me ne dira.

Nitko mu ne brani da se zaposli, ima zaštićeni dio računa i otplaćuje svoju kaznu.

Daj mu sudske troškove i eventualan gubitak oštećene, nema tu preko 10k€. Nek proda tog Avdija za realnih 4-5k€ i riješio je pola duga.
Ostatak vrati kroz dvije tri godine sa svakim poslom.

Najbolje da, osim bogatih, zakoni ne vrijede niti za sirotinju. Jer eto, di će jadni plaćati kazne.
Srednja klasa će sve platiti, kao i do sada... ma fantazija

Cutac

Prèkaroš
Evo, ja sam bio na ostecenoj poziciji. Kupio auto, a nisam znao da su mu xenoni skinuti, a stavljeni halogeni farovi. Mogao sam kukati, mogao sam gadjati Andriju/prodavaca ciglom u glavu, no jedina istina je bila da sam ja bio nesposoban i da sam lose pregledao auto. I tu prica staje.
Da ovog bilmeza treba kazniti, treba, ali ne na nacin da mu porezni obveznici placaju troskove zivota. Napisao sam, nek odradi novcanu kaznu dk radom. Ako ne moze kupiti smece i mesti ceste, nek se ubije, tko mu je kriv.
A ovo sto je ova Dalila napjevala nema koristi. Kazem, tko joj je kriv sto ne gleda kud treba. Jos napominje da je auto opremljen, atraktivan, bla bla. Sad necu reci sto je htjela, a sto je ispalo jer je Milosh izrazio zelju da ne psujem.

Eto, on je ovdje na forum napisao proceduru kojom je provjerio vjerodostojnost informacija o Volvu. Tko je Dalilali kriv sto to nije napravila? Nitko.

Isto ko moj buraz. Kupio lemuzinu ispod cijene, pravi ulov, sve pet, a zadnji kraj ispod branika naguzvan i krpan, prednji kraj ja sastavljao u garazi da se ne raspe.
I sta on ima od toga da ide ganjati prodavaca? Tko mu je kriv sto nije gledao na vrijeme.

markan1000

Well-known member
Kupio lemuzinu ispod cijene, pravi ulov, sve pet, a zadnji kraj ispod branika naguzvan i krpan, prednji kraj ja sastavljao u garazi da se ne raspe.
To ona Insignia za 10.000 EUR?

A gle, ja imam svoje mišljenje, ti imaš svoje. I ja sam napisao da treba vratiti novce, platiti kaznu i ovisno o težini prekršaja nek malo i u zatvoru razmisli o tome. Pun mi je k... grebatora i prevaranata na svakom koraku (valjda zato što sam nisam takav), i zato svaku mjeru koliko god represivna bila protiv takvih podržavam.
Ljudi svojih 5-6 tisuća EUR za koje ih netko izlevata teško zarađuju, i uopće je u konačnici nebitno da li je netko glup što nije provjerio kilometražu u stanici za tehnički ili nije. Postoje zakoni koji uređuju norme ponašanja u obveznim odnosima, ovoj državi se između ostalog plaća porez kako bi imala resursa da se obračunava s onima koji ne poštuju takve zakone, na koji god to način bilo, i na taj način štiti stranku u ugovornom odnosu. Jedno je prešutjeti prometnu, a drugo je otići i platiti nekom da ti vrati kilometre, ugasi lampicu motora ili nešto treće. Kad to radiš ti si najobičniji prevarant i ništa manje ili više od toga i moraš odgovarati za to. I nema gluposti kupca koja može opravdati takvo ponašanje.

Cutac

Prèkaroš
Kak, pa ista je stvar presutjeti prometnu i vratiti kilometre. Pitali smo jel lupan, kaze nije, dobro. Pogledala je ova koliko ima kilometara, dobro.
Kazem, uzmi Miloshev primjer. Prije nego je kupio auto je dosao do bivseg vlasnika, povijesti auta, ne znam cega sve ne. Tko je branio odvjetnici da to napravi? Nitko. Tko je branio mom burazu da to napravi? Nitko. Tko je branio meni da to napravim? Nitko. I ne treba sada tu neki prodavac ici u zatvor radi nase nesposobnosti.
Ne kazem da prevaranta ne treba kazniti, ali godina dana zatvora jer neka zenska ne zna koristiti oci i internet? Tu se moze i Darwin ukljuciti. Ovaj je uzeo auto, nastimao ga da bude atraktivniji, a ova je popasla. To bi se moglo nazvati prevarom, a moglo bi se reci tko jaci, taj kaci, tko nabije, taj dobije.
Postoje sluzbeni saloni novih vozila, postoje sluzbeni saloni rabljenih vozila, a postoje privatni prodavaci.
Zna se tko nosi kakav rizik, a kakve benefite.

Da rezimiram, da je tip supak, je, svakako. Da je zenska nesposobna? Je, svakako, te nije on njoj kriv sto je nesposobna. Jel on ciljano isao nju prevariti? Nije. Jel ona pojela govno na random? Je. I dobro, tu bi prica trebala zavrsiti.
Mozda tip nije znao da su kilometri vraćeni. Jel prvi vlasnik? Nije. I tu sva prica o odgovornosti staje.

bbozak

Active member
Izgleda da za kupnju rabljenog treba imati - mehaničara, odvjetnika, vezu u policiji, vezu na carini, vezu u Mainzu u autosalonu, vezu u stanici za tehnički pregled, vezu u nekom drugom salonu rabljenih - jer svi znaju sve o svima pa da se sazna povijest. Na kraju kupnja rabljenog košta više vremena i novaca nego što bi trebala...

Svašta.

Zatvorska kazna je pomalo nezgrapan način za rješavanje ovog problema, ali da te stvari nekako treba sankcionirati - treba. Jer je očito uvriježeno postalo da u startu ideš nekome u prevaru i da se moraš osigurati na sto načina, da ne kupiš mačka u vreći.

Nisam upratio dal je ovo autosalon il privatna osoba, ali imam rodbine koja je imala vrlo netransparentne odnose pri kupnji rabljenog u autosalonu rabljenih.

Ja bih prvi htio kupiti auto, da dođem, vidim i vozim doma, na kraju sam tako kupio i novi auto. A ne da moram mozgati, dal frajer ima figu u džepu il jel krpo limariju sa novinskim papirom, jel promijenjeno ulje uopće ikad otkad je auto izašao sa trake.

Cutac

Prèkaroš
Izgleda da za kupnju rabljenog treba imati - mehaničara, odvjetnika, vezu u policiji, vezu na carini, vezu u Mainzu u autosalonu, vezu u stanici za tehnički pregled, vezu u nekom drugom salonu rabljenih - jer svi znaju sve o svima pa da se sazna povijest. Na kraju kupnja rabljenog košta više vremena i novaca nego što bi trebala...
Ako ideš na sigurno, treba :)

Jer ja na to ne gledam kao na prevaru. Je, hebo ja njemu mater kad me prevari, ali tko mi je kriv.
Evo tip 4 banke, poznam ga, kupio Clio 2009. 1.4(ili 1.2, ne znam), navodno 160k km.
Mesa na pločicama je bilo za nokat, diskovi bili potrošeni do ibera, zupčasti je POJEO remenice, obje prednje opruge su pukle, baca check engine za misfire.
I sad on VIDI taj auto, KUPI GA, POSLIJE ga odveze na pregled, i kad je vidio šta je kupio, on će tužit prodavača.
De se poklopi po ušima, kupio si auto sa slomljenim oprugama, to nije nikakva prevara, to je tvoja nesposobnost. Nije niti sjeo da ga provoza, a kupio je. Tko mu je kriv što ne gleda.
Tak i ovo, ak imaš sve te veze, super, budeš imao jedan kroz jedan sve o autu, ali ako nemaš, valjda si svjestan da je kupnja rabljenog auta rizik i šta se onda čudiš ko pura dreku kad dobiješ auto koji je RABLJEN?

To je drugo kad službeni prodavač(znači salon nekog oblika) navodi nešto što se ispostavi da nije točno, to je prevara. Ali kupiti od privatne osobe auto i onda njemu kenjati što je nešto kako ti ne želiš je poprilično nerealno.

Moje potpuno pravo je na mom autu vratiti kilometre. I onda ti kupuješ takav auto. Tamo je pisala da je Audi bio atraktivan i spušten. Ta modifikacija je u redu, a modifikacija kilometraže nije? De ne seri, budi manga pa si odi kupi nov auto ili iz salona rabljenih, ali ne, to je skuplje. Odvjetnice draga...

Doomsday

U prolazu...
...
Moje potpuno pravo je na mom autu vratiti kilometre.
...
Sorry ali nije...

Isto kao što nije izbacit ekologiju, ili izbacit pojaseve, ili bilo što drugo tog tipa koje utječe na legalni status ili sigurnost vozila, i tvrditi kako je ili uredno regano ili se može uredno regat...

Isključivo za djelove pa ne kažeš, recimo ajde, OK... Možda...

Ali za normalnu prodaju nije Ok ako ne kažeš da su km mjenjani... Postoji više legitimnih razloga zašto bi km mogli biti mjenjani, drugi motor, druga tabla, ili jednostavno eto, radi estetike si vratio, ali to treba kupcu onaj koji je radio naglasiti, tako da kod svih sljedećih prodaja to postaje dio stanja vozila...

Zato i jeste krivično djelo PREVARE, od strane onoga tko je prešutio a znao je...

Valjda...

:D

Na vrh