Prozor ne otvara :( Pomoć

visaluteju

Well-known member
Ovako, danas sam najurednije otvorio zadnji prozor da se lufta auto i poslje par sati pokušam da zatvorim i ono neki ružan zvuk i osjećaj, kao da se nešto melje i mrvi
(nazad mi je ručno otvaranje prozora) I ručica se teško okreće, pa kao malo pođe fino pa opet počne tako da melje. Skontam da mogu rukom da izvučem i uvučem staklo.

Kako ama baš nikad nisam ovarao vrata i nemam predstavu kako taj mehanizam izgleda i funkcioniše zanima me 1) Šta je moglo otići ? :) 2) Kako otvoriti tapacirung vrata i to ?

Znam da postoji neka sajla ali kontam da je ta sajla otišla samo bi se vrtila ručica na prazno, ne bi nilo ovih ružnih zvukova i zapinjanja?
Svaka pomoć je dobrodošla
 

3007

Tužni vojnik
Bok, imao sam nedugo taj problem. Doduše ne na ručku. Kod tebe je mozda nesto laksi problem. Nema druge, skidaj oplatu pa gledaj. Moze biti sajla, zupčanik ručke... Svašta.. Ima na YT dosta o tome. Tako sam i sam krenuo i zamjenio podizač. Uglavnom nije nauka. Samo kreni.
 

Milosh

Test
Vjerovatno sajla, uobičajen problem. Skini plastičnu oplatu vrata i onda odvrni vijke koji drže metalni poklopac pa ga pažljivo probaj odvojiti. Bilo bi dobro da pri tome fiksiraš staklo da ti ne bi palo dole. Mislim da su male šanse za to ali nikad se ne zna. Malo je to nezgodan posao jer je teško prići i lakše je ako već znaš kako šta da uradiš (npr. kako da izvučeš mehanizam), ali za sve postoji prvi put. :)
 

visaluteju

Well-known member
Konačno sam sredo glupi prozor :)
Namučio sam se iako je sami posao trajao kratko.

- Odvrnuo sam šarafe na tapacirungu/plastici (ukupno 3 - dva sa strana i jedan dole ispod zvučnika)
- Skinuo onaj okvir oko kvake za otvaranje vrata, skinuo onu plastiku za koju se drže vrata kada se otvara ili gdje su prekidači za otvaranje) i skinuo onaj ukras što je na rubu prozora. To je sve bilo jednostavno i brzo.

-Malo se namučio sa skidanjem ručice dok nisam skontao kako ide, ima onaj osigurač koji se odozgo izvuče šarafcigerom ili nekom kukicom, samo se zakači i povuče uvis, prije toga gurati plastiku vrata unutra da se napravi prostora da se zavuče farafciger.

Problem je bio što nikako nisam mogao odvojiti tapacirung vrata. Vukao sam i vukao i ništa. Pogledam klipove sa jutjuba i svi to relativno lako odvoje, malo se pomognu onim alatom za rastavljanje unutrašnjosti- polugicama plastičnim i to je to, bez puno sile ide, medjutim kod mene kao zavareno. Sve sam te plastike polomio i pokrivio. Bio sam ubjedjen da ima još šerafa pa sa pokušavao skinuti one plastične ukrase na vratima koji se uopšte ne skidaju (kako se kasnije ispostavilo) i na kraju odustao i dogovorio da ponovo pokušam sa kolegom koji je to mjenjao na drugim autima. I on se napatio sa odvajanjem i na kraju uspio tako što je uzeo neki veliki gumirani šarafciger koji nam je poslužio kao poluga i uz dosta sile smo uspjeli dovojiti.
Krenuli smo odozdo i kako je išla jedna po jedna žabica išlo je lakše. Kaže da nikada nije teže skinuo tapacirung. Kažem ja jbg citroen je to nije fuš kao mercedes ili audi. :giggle:

- Sledeći korak skidanje onog nekog materijala koji služi kao poklopac da voda i vlaga iz vrata ne bi prodirala unutra, nema duplog lima već taj neki materijal koji liči na neku savitljivu pjenastu plastiku. Nezgodno jer je savitljiv i morate pažljivo odljepljivati da ga ne poderete. Dobra stvar je što je čudno neko rastezljivo i ljigavo ljepilo korišteno, koje je ponovo polsužilo da se zaljepi to uz malo pritiska.

- Rastavio mehanizam koji je pričvršćen sa po par šarafa na 3 mjesta. Desno kod same ručice za podizanje, na vrhu vrata i treće mjesto dva šarafa što drže samo staklo.

- Kada sam izvukao mehanizam ljepo se vidi da se sva sajla rascvjetala i da drži na 2 niti. Prozor vam mora neko držati ili ga uljepite onom trakom za zid za krečenje da ne spadne :)

Drugi problem kreće sa traženjem novog mehanizma. U 4 poznatije radnje u BiH nema i ne može se naručiti, u jednoj se može naručiti onaj sa motorm koji mi ne odgovara.

Tražim po otpadima, problem što neće baš da prodaju jer često prodaju sa vratima sve komplet, ili ako hoće je elektronski ili ne znaju koji je, jer je izvadjen i rastavljen, pa se ispostavi da je elektronski a ubjedjuju me da odgovara samo da kupim bez motora, pa se ispostavi da ipak ne odgovara itd. Krajnje neozbiljno...

I iskreno nisam znao da su tako skupi, od 60-75 eura je cijena novih (mislim nije to neka lova ali sam očekivao manje za ručni mehanizam) a slično traže za polovne.

Na kraju nadjem radnju u sarajevu koja se bavi samo prodajom i servisom podizača i ljudima ljepo uslikam i objasnim i oni meni ljepo objasne sta i kako i predlože da repariraju. Posaljem im i poprave mi za nekih 12 eura tj zamjene sajlu i par nekih plastikica, sve ljepo podmažu i vrate nazad.

U medjuvremenu izgubim osigurač od ručice i nema šanse da ga nadjem. Pola sata od nekog federa pravio novi. Na kraju uspijem.

Danas to konačno ugradim. Kako je bio na sucnu par dana sa tom trakom na prozorima divno i krasno su ostale kastrofalne fleke od ljepila koje se nisu dale oprati a ne imadoh benzina i razredjivača pri ruci pa sam uspio očistiti žiletom. Eto :) Ko ovo sve pročita ima pivo
 

Milosh

Test
Može pivo!

Jbg, da si pisao ja bih ti odmah dao broj od tih iz Sarajeva, moj bivši C5 je dva puta išao kod njih. Imam negdje vizitku. Imam čak i žabice za vrata koje sam uzeo kod njih (za C5, ali vjerovatno je to isto).
 

visaluteju

Well-known member
Može pivo!

Jbg, da si pisao ja bih ti odmah dao broj od tih iz Sarajeva, moj bivši C5 je dva puta išao kod njih. Imam negdje vizitku. Imam čak i žabice za vrata koje sam uzeo kod njih (za C5, ali vjerovatno je to isto).
Odusevljen sam sa njima, sve su me ljepo ispitali a i ja njih i imali su zivaca da mi dogovore na sve. Na kraju su super odradili a povoljni su. Ako kome zatreba iz BiH moja velika preporuka
 
Na vrh