Prošle godine sam radio kasko u Graweu. To je bio moj prvi kontakt ikad s njima, i sve skupa sam dobio 60-ak% bonusa, i izašao me oko 2.500 kn.
Uglavnom, obzirom da se u tvom slučaju radi o autu koje je 2010. godište, ključna stvar za procjenu isplati li ti se kasko je ta na koliki iznos osiguravajuće društvo trenutno procjenjuje vrijednost tvog auta, s tim da ti u uvjetima osiguranja uvijek kaže da je ta vrijednot manja od tržišne. Konkretno, meni je Grawe procjenjivao da mi auto prošle godine vrijedi 55.000 kn, i moja procjena je bila da mi se kasko još uvijek "isplati".
Ta vrijednost ti je bitna zato što ti predstavlja najveću moguću financijsku obvezu osiguravatelja za isplatu. Isto tako, moraš biti svjestan da nikad nećeš taj iznos dobiti keša na ruke, već da što je auto starije to je veća vjerojatnost da ćeš u slučaju malo ozbiljnije štete imati proglašenu totalnu štetu. u slučaju totalne štete, ovdje ti je najbolje kratko objašnjeno koliko dobiješ:
Automobil je prilikom kupovine koštao 32.650 KM. U trenutku štetnog događaja vozilo je vrijedilo samo 17.150 KM, a procijenjena vrijednost ostatka havarisanog vozila iznosi 6.850 KM. Procjena troškova opravke vašeg vozila je 13.400 KM. Stoga je procjenitelj procijenio da je nastala ekonomski totalna šteta i ponudilo vam iznos od 10.300 KM.
Znači, ako ti je auto procijenjen na 30.000 kn, i dogodi ti se neka prometna gdje stradaju primjerice neki luksuzniji dijelovi i šteta iznosi 17.000 kn (a takvih dijelova vjerojatno ima na C5). Ukoliko ostatak vrijednosti auta oni procijene da iznosi 18.000 kn (jer auto nije jako stradao u sudaru, samo su stradali skupi dijelovi), ti nećeš dobiti onih 17.000 kn koliko iznosi šteta, nego će ti proglasiti totalnu štetu i ponuditi 12.000 kn (30.000-18.000).
I nemoj ići za najjeftinijom ponudom iz kaska, drži se ipak koliko toliko renomiranih društava...
Eto, pa sad kombiniraj