Podizač suvozača bez znakova života

Aleks

New member
Mamin je auto i ne poznam ga pa pitam da li slučajno negdje postoji prekidač kojim se onemogući prednji desni podizač? Pretpostavljam da nema niti posebnog osigurača za njega? Da li je možda moguće da nakon promjene akumulatora ne radi, akumulator mijenjan prije 3 mjeseca a ne zna se od kada podizač ne radi.

Ima li neki suvisli način provjeriti prije nego vrata otvaram?
 

DS9

Active member
ili prekidač.

Da li je možda moguće da nakon promjene akumulatora ne radi
Moguće je, ukoliko pri zameni akumulatora nije sasvim ispoštovana procedura skidanja klema tj. reseta BSI - ali je mala verovatnoća da zbog toga ne radi. Pošto je procedura reseta BSI jednostavna, može prvo ona da se proba.

Dole je šema podizača sa servisnog sajta moje c3ojke iz 2006., trebalo bi da je indentično na ostalim stare linije

 

sir.Oliver

Well-known member
to DS9 ... ne verujem da je prekidač . ako bi bio prekidač , onda bi sa vozačevog prekidača morao reagovati , a informacija je da je totalno mrtav podizač .... što znači da ne reaguje ni sa vozačevog ni sa suvozačevog prekidača ....
 

nemo26

C5 X7 2.0 HDI 140 FAP
Uzmi multimetar i zujalicom provjeri osigurac(e). Potom skini oplatu sa vrata i provjeri postoji li napon na motoru kad se pritisne prekidac. Ako postoji napon vjerovatno je motor. Kazem vjerovatno jer je moguca situacija da postoji napon, ali ostecena zica ne moze zbog malog presjeka/velikog otpora podrzati tok elektrona/struje. Da se izbjegne svaka sumnja, treba motor spojit direktno i vidit jel radi. Ako nisi siguran probaj preko testne lampe dovest struju jer sijalica eliminira dio napona pa je mala sansa da veliki napon nesgo sprzi. Ponekad takva osiromasena struja nije dovoljna i potrebno je direktno premostit al onda moras znat sta radis ( kratki spojevi i sl..).Prekidac mozes provjerit zujalicom. Ako je ispravan zujalica zuji kad se aktivira prekidac.
 

sir.Oliver

Well-known member
želim time reći da se suvozačev prozor može ovladati i prekidačem sa vozačevih vratiju i prekidačem sa suvozačevih ..... ako bi bio na suvozačevim vratima KO , sa vozačevih bi morao normalno funkcionisati ...
 

Aleks

New member
Da, morati cu uskoro skinuti oplatu vrata i testirati.
Na C3 su prekidač vozacevih vrata i prekidac suvozačevih vrata na centralnoj konzoli malo iznad mjenjača tako da nema upravljanja od strane vozača.
Vjerojatno ih je moguće međusobno zamijeniti.
 

Aleks

New member
Evo, sredio podizač pa možda nekome pomogne moje iskustvo.
Za početak moram reći da mi je šok da je sve u vratima spajano nitnama, čak je i zvučnik nitnama stavljen na vrata. A i spužvastu zaštitu je dosta tesko skinuti da se ne pokida.

Uglavnom najajanje + i - 14 V podizač imao kada sam odspojio crni konektor. Rastavio motor, cetkice dobre, sve ok osim šta sam se s motorom u poluležećem stavu igrao skoro 2h i nejasno šta ne radi. Na kraju testirao spoj nakon sive plastike (na slici se vidi da crni konektor se spaja na sivu plastiku i od tuda ide na četkice) i nevjerojatno da je na tom konektoru bilo loš spoj. Ne znam niti kako niti zašto ali da sam to prije skužio ušparao bi si 2 sata.

Eto, možda nekome bude od koristi.

Svima hvala na komentarima

PS, slika nikako da se uploada, probam kasnije.

 
Posljednje uređivanje:

nero81

Active member
Donator foruma
Da ne otvaram novu temu, danas je zeni staklo skroz palo nakon sta je zatvorila vrata. Skinuo sam oplatu i jedan veliki bijeli komad plastike na dnu. Vjerojatno je nesto puklo pa je pao. Mehanicar mi kaze 480kn novi podizac plus ruke.... je mijenjao to netko sam i koliko je tesko? Na siluxu ih ima i za dosta manje para. Ima tko iskustva negativnih sa tim jeftinim podizacima?
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Imaju ljudi negativnih iskustava sa Siluxom generalno.
I neznam konkretno za tvoj slučaj, ali to prtljanje sa vratima, staklom i podizačima mi je uvijek bila muka isusova uz izrezane prste
 

Aleks

New member
Na Citroenu nisam mijenja ali jesam na Mazdi 626, Golfu i Unu.
Posao koji zna završiti sa zarezanim prstima ako se ne pazi ali može ga se napraviti i bez nekog prevelikog tehničkog znanja. Ponavljam ne znam za Citroen nego općenito.

A nekako mi se čini da bi to mogla biti ova plastika puknuta, možda se čak niti ne treba cijeli nosač mijenjati, vidi ovo:
https://www.njuskalo.hr/unutrasnjost/citroen-c3-podizac-stakla-set-popravak-prednji-lijevi-oglas-11688230

300 kn za to mi se čini previše, vjerujem da se negdje može i jeftinije nači samo plastika.
 

nero81

Active member
Donator foruma
Samo to mi i treba jer je pukla plastika koja drzi sajle. Ali to sve skupa slozit i nategnut sajle .... nisam strucan
 
Na vrh