Peugeot 308 gt line 2013 problem menjač

Igor1105

Member
Pozdrav forumaši. Nedavno sam svog matorog c4 zamenio sa Pežo 308 gt line 1.6 hdi 88kw 2013 godište. Danas mi je u vožnji ostao zaglavljen u 2. brzini, manuelni 6-stepeni menjač. Može da krene, može da stane sa pritisnutim kvačilom ali iz 2. brzine ni makac i tako sam se dovukao do kuće, svaki pokušaj izbacivanja iz brzine završava se krčanjem kao da ne držim kvačilo. Ovo se desilo bez ikakvih simptoma, bukvalno iznenada. Šta može da bude, odakle da krenem? Postavljam ovo pitanje na Citroen forumu jer je Peugeot forum dosta jadan i niko ne odgovara na poruke mesecima ... Hvala svima unapred.

Franz

Well-known member
Može da krene, može da stane sa pritisnutim kvačilom ali iz 2. brzine ni makac i tako sam se dovukao do kuće, svaki pokušaj izbacivanja iz brzine završava se krčanjem kao da ne držim kvačilo.
Jesam dobro shvatio: odvaja prijenos dok motor radi, ali iz brzine ne ide i struže? Sjala? Čašica na kraju sajle?

1769377053799.jpeg

Posljednje uređivanje:

Igor1105

Member
Da, može se voziti i normalno sa pritisnutim kvačilom stajati u leru, ali samo u toj zaglavljenoj 2. brzini, svaki pokušaj izbacivanja završava struganjem dok motor radi. Ugašen takođe ne da da se izbaci iz 2. brzine, ručka menjača je potpuno zaglavljena...

szahtila

Well-known member
Imao sam na P206 slučaj kad je žena nekim misterijom ubacila ručicu mjenjača u neki položaj između 1 i 3 brzine i nije se dalo prebaciti u ler, a kvačilo je radilo. Ako nije problem sa otkačenom sajlom između ručice i mjenjača, probaj sa ugasenim motorom izbaciti iz brzine

Citro21

New member
Provjeri birač brzina u prostoru motora, naime imao sam isti slučaj prije nekoliko godina sa Golf IV, automobil je ostao zaglavljen u brzini, kvačilo je radilo normalno.. Mačka/lasica navukla mi je komade svinjskih koža/kostiju, perja fazana. Nakon čišćenja sve je radilo kako treba i dan danas radi, od tad je prošlo 100 tkm..

Na vrh