Dugo hoću napisati ovaj post, ali uvijek nekako završi na 'sutra ću'.
Ok, nekoliko postova (i nekoliko mjeseci) unazad, postavio sam pitanje oko ugradnje Junsun multimedije na Citroen C4 B7 II Facelift. Kako funkcionira ljudima koji su je ugradili i kako su zadovoljni.
Scorpyo mi je odgovorio na neka pitanja i generalno je tako kako je napisao, a njegov izvorni post o ugradnji multimedije je ustvari i prevagnuo da je kupim.
Dakle, kako sam već naveo, radi se o Citroenu C4 2016 s original navigacijom koja ne znam čemu služi ako se karte ne ažuriraju. Zbog toga sam se i odlučio na Junsun. Uzeo sam Junsun V2 Plus 8/256 multimediju. Prvo sam mislio auto voziti na ugradnju, ali kako mi je iskrsnulo sto nekih drugih stvari (financijske prirode), odlučio sam se multimediju ugraditi sam. Ne razumijem se puno niti u aute, niti u multimedije. Ali jako dobro znam što želim i poprilična sam picajzla oko nekih stvari.
Multimedija je došla vrlo brzo - možda nekih tjedan dana od narudžbe s AliExpressa, lijepo upakovana sa svim dodatcima. Pokušat ću dolje navesti sve nedaće koje su me pratile i kako sam ih riješio. Tko zna, možda nekome ovaj post i pomogne

Linkove neću stavljati zbog pravila foruma, iako mi je bila želja točno navesti što sam i gdje kupio, te koliko je koštalo :/
Problemi:
1) AliExpress trgovina s koje sam kupio Junsun, odnosno njihova podrška je dog shit. Sve što sam pitao ili ne znaju šta ih pitam, ili Junsun ne podržava ili nikad nisu čuli za to. Užas. Sve odgovore sam našao na forumima.
2) Morao sam malo izrezati original plastiku nosača multimedije (nekih 1cm) jer se maska koja se dobije s Junsunom inače ne može zašarafiti kako treba. Ima na Youtube detaljan video koji sam pratio i po kojem sam radio instalaciju ("Citroen C4 et DS4 : Installation d'un autoradio android avec Carplay et Android auto", objavio: Go Autoradio).
3) Interni mikrofon na Junsunu je dog shit.
- Kupio sam eksterni mikrofon, razvukao kabel i uštekao ga u Junsun. Pri tome sam morao izolirati dva pina na Junsunu da mu original interni mikrofon ne pravi probleme. Youtube video: "Android Head Unit Disable Internal Microphone", objavio: Adrian Dragan.
4) Izlazni audio s Junsuna je dog shit. Doslovno. Audio čip koji je u Junsunu je srednja žalost. Zvuk preko original C4 multimedije je bio pa bar 3x bolji, zbog čega mi je Junsun audio i bio tako veliko razočaranje. Malo više pojačaš, zvučnici samo što se ne raspadnu. Rješenje: malo plug & play pojačalo koje se ušteka između auta i Junsuna, tako da je ugradnja vrlo jednostavna. Ima ih više na AliExpressu, ja sam kupio AP4470A za nekih 35 EUR i super sam zadovoljan.
Pogledajte privitak 11831 Pogledajte privitak 11832
5) Bluetooth pozivi mi nisu radili kako treba. Kada nekog nazovem (ili netko mene), ja drugu stranu čujem, oni mene ne. Na original C4 multimediji koju sam izvadio je radilo bez problema. Moguće je da je i do mog mobitela bilo (Realme GT2 Pro), jer sam probao iPhone (radi), Xiaomi (radi).
6) Canbus box je mozak - prevoditelj svih informacija iz auta preko čega auto i Junsun komuniciraju. Preko te male kutijice sve ide. Canbus box koji sam dobio uz Junsun je Simplesoft RP5-PA-001. Generalno, osnovne funkcije su radile ok - tipke na upravljaču, klima, parking senzori prednji i zadnji, s tim da je sve imalo mali delay. Ono što mi je prestalo rediti nakon ugradnje multimedije je Start-Stop (jako rijetko se uključi), Cornering lights (maglenke pri skretanju) i prikaz otvorenih vrata.
- Prikaz otvorenih vrata sam riješio preko xda foruma "[8667Q Launchers] Modification of Junsun V1/V2 or another 8667Q devices launchers", temu otvorio gduck. Čovjek je riješio dosta bugova u original Junsun firmware-u i uvijek je voljan pomoći.
- Za Cornering lights sam izgubio najviše vremena, pročitao sve moguće forume - xda, francuske, ruske... Ništa. Već sam se pomirio s tim da mi to više neće raditi. Dok nisam kupio Raise-ov Canbus box PSA-RZ-65 ili G-RZ-PSA65 (17 EUR).
Pogledajte privitak 11833 Pogledajte privitak 11834
Kad sam zamijenio Siplesoft sa Raise-om, doslovno je sve proradilo. Mom nezadovoljstvu je konačno došao kraj. Napokon imam multimediju kakvu sam htio. Raise-ov Canbus je poznat po tome da odlično fukcionira s PSA grupacijom automobila, što je i slučaj s moji autom.
Naveo bih još nekoliko stvari koje bi svakome preporučio, a koju nisam dobio uz Junsun (niti sam znao da postoji).
1) Radio adapter dual Fakra na DIN, s pojačalom (10 EUR, ima i jefinije). S Junsunom sam dobio običan adapter u koji se ušteka original Fakra radio kabel, pa u Junsun. Problem je što iz original C4 multimedije idu dva radio Fakra kabela - bijeli i sivi. Dok nisam kupio dual Fakra, uštekao sam samo bijeli i stvar je radila ok, s ponekim šumom van naselja. Kad sam spojio ovaj adapter (bijeli, sivi i malu plavu žicu kao ant pojačalo) puno stabilniji mi je radio prijem.
Pogledajte privitak 11835
2) GPS fakra na SMA adapter. Umjesto razvlačenja Junsunovog GPS adaptera po autu i postavljanja na mjesto gdje će uhvatiti najbolji signal, kupio sam navedeni adapter (3 EUR). On ustvari koristi GPS receiver od auta i signal je neusporedivo bolji od Junsunovog GPS adaptera.
Pogledajte privitak 11836
3) Žabice iliti zakvačke za centralnu konzolu (4 EUR 50 kom). Ima ih i manjih i većih, ali mi odgovaraju i jedne i druge. Radi se o tome da doslovno nestane prilikom skidanja multimedije kod bilo kakvih preinaka. Kao u Bermudskom trokutu, samo ih nema

Bez toga nemojte ni počimati raditi.
Pogledajte privitak 11837
Htio bih napomenuti da sam prednju i stražnu kameru dobio uz Junsun, ali ih nisam spajao, jer su mi senzori sasvim dovoljni. A i preglup sam za razvlačenje kablova po autu.
Zaključno, tko je malo pustolovan, može se

Za nekih 350 EUR (280 Junsun + 70 dodaci (koji su opcionalni)) dobio sam multimediju s kojom sam super zadovoljan.