Kupnja rabljenog C4 II (oprema, mjenjači, motori)

Cutac

Prèkaroš
al nekuzim to robotozirani,sta tocnije to znaci,ako mozete laicki objasnit.
Ručni mjenjač kojim upravlja netko tamo. Doslovno kao da voziš u auto školi i odjednom ispitivač promjeni brzinu.
Totalno neprirodna stvar i po meni mjenjač dobar samo za grad i to jer je jeftiniji od pravog automatika. Ak ne znaš voziti ručni(ali ono baš baš nikako da ti ne ide), onda to uzmi, inače ili ručni ili TC automatik, bar za mene.

pa neznam kak funcionira ovako,jer se mora ubacit u prvu brzinu ili ?
Na Audiju sa ručnim mjenjačem se motor gasi kada pustiš kvačilo. Dakle staneš, ler, kvačilo i ugašen. Stišćeš kvačilo, pali se, ideš u brzinu i krećeš.
Ja osobno ne vidim S&S kao korisnu, a pogotovo kao "zdravu"(za motor) tehnologiju.

daracc991

New member
aha a super skuzih,ma nije problem uopce manualac,i ovako sam to i vozio stalno,al kak sam od kolege imo prilike vozit dsg automatik,stvarno preporod mi se cinilo.
sta tocno TC automatik,koja je to verzija?

Cutac

Prèkaroš
TC je torque converter, onaj "pravi" automatik. DSG ima dva kvacila, robotizirani ima sve kao rucni(+ ono sto njime upravlja) i jos imas CVT koji ima beskonacno prijenosnih omjera.
U c4 II rrobotizirani ima onu malu rucicu i polugice iza volana, a TC ima rucicu normalne velicine i mislim da nema polugice.

daracc991

New member
aha,ma mislim da cu ici na manualca,nekako mi je sigurnije nezz.
a sto se tice motora ima samo 1.6hdi s razlicitom konjazom?
jer ima koji da ima neku zamjerku ili je samo razlika u jacini?
te jos me zanima sta bih trebo pripazit pri kupnji,sto je s dpf-filtrom,nisam imo nikad to pa nisam bas upucen,jesam ovako malo citao,ali nista previse.

Cutac

Prèkaroš
Kako hoćeš. Neće ni robotizirani biti problematičan, ali lošiji je u svakom pogledu od ručnog ako znaš voziti ručni. Problem je i što ga ljudi na semaforima drže na kočnici kao da je automatik pa unište druk ležaj.

Imaš i benzince :D
Od dizela su 1.6 i 2.0, o njima ne znam ništa više od onoga što se na internetu da pročitati.
Tj. znam da je 1.6 od 100 konja po osjećaju neuvjerljiviji od mog 1.4 sa 100 konja.

te jos me zanima sta bih trebo pripazit pri kupnji
Guma na dnu šajbe se odvoji, voda curi, izolacija trune, tu možeš cijenu spustiti. Na c nosaču vrata gule lak i tu možeš, hauba zna bubriti po rubovima, ne znam što bi još moglo biti.

daracc991

New member
aha oke to cu upamtiti,kazem imam u cilju kroz par mjeseci uzet,pa malo gledam,trazim informiram se.
dosad nisam vidio ni jedan 2.0hdi da je 2013 na oglasima,makar tu u austriji,jer tu mislim uzet?
a ovako sve u svemu sto se tice auto mi se svida,i izvana i iznutra,volio bih uzet s tempomatom,i tako da ima neki paket opreme,sad cemo vidit sta ce uletit.

Cutac

Prèkaroš
volio bih uzet s tempomatom
Svi imaju tempomat.
Meni osobno od opreme auto mora imati tempomat, klimu, sve prozore na struju(ljeto), sigurnosnu opremu(ABS, ASR, ESP, zračne jastuke) i AUX, ako ima automatske brisače, grijanje sjedala, bluetooth, šta ja znam šta još, OK, ako ne, svedno mi.
Bluetooth ne moraš ganjati, ugradiš Parrot 9100 i imaš BT, USB, AUX, SD.

Ak se sjetim još koje karakteristične mane, javim.

daracc991

New member
aha oke nisam to znao da imaju svi to pod standardno.
da ajmo rec da je to otprilike sta i meni treba,usb cak mi je bitniji,roknem na usb i nema za:cenzura::cenzura::cenzura:ancije,ili bluetooth radi navigacije s mobom,ako nema original.
moze slobodno,jos me zanima u vezi dpf filtra,to se mora ici bas u citroen ili?volio bih to provjeriti prije kupnje otic na tehnicki ili nesto.

Cutac

Prèkaroš
aha oke nisam to znao da imaju svi to pod standardno.
Mooožda nemaju(tipa dostavnjaci i oni bez zadnjih siceva, ali ako imaju tipke na volanu, imaju.
bluetooth radi navigacije s mobom
Misliš za glasovno? Ili za mirroring? Jer Android Auto i Apple Carplay su dostupni od redizajna, prije nije bilo toga.
Meni su USB i CD glupi na ovim autima jer je infotainment izrazito zastario. Najviše što možeš je shufflati pjesme, nema playlista, youtubea, streaminga...

jos me zanima u vezi dpf filtra,to se mora ici bas u citroen ili
To ne znam.

daracc991

New member
a dobro da,ali vecinom ovako volim taj stariji sistem,usb i narokam pjesama,uzmem si vremena napravim foldere i onda imam sve po zanrovima,ili bluetooth radio preko neta stavim kad mi dopizdi.
vise volim imat mobitel za navigaciju,nevolim grebst po mobu tijekom voznje.
pa iskreno nemam pojma sta mislis pod glasovno ili mirroring,a neda mi se ceprkat po netu.

evo ovako sam nesta gledao
https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/auto/citroen-c4-1-6-hdi-90-seduction-238821310/

sad valda nije bed sto je na njemackom,ali eo prijevoda s google prevoditelja.

1.6hdi 68kw
68000km
1 vlasnik+1godina garancije

OPREMA

Tempomat

Automatska kontrola klime "2 zone Climatronic"

Senzori za parkiranje u leđima

Višenamjenski kožni volan (4 žbice)

metalik boja

Sportska sjedala ispred

Grad paket

LM rims orig. Citroen u dizajnu 8x2 razgovora 16 inča

Handsfree putem Bluetootha

Vanjska ogledala električno podesiva, grijana i zglobna

Rezervni kotač pun

Svjetla za maglu s zakretnim svjetlom

Osjetnik svjetla i kiše

Zrcalo unutrašnjosti automatski se zatamnjuje

Središnji naslon za ruku ispred sa spremištem za odlaganje

Posljednje uređivanje:

Cutac

Prèkaroš
pa iskreno nemam pojma sta mislis pod glasovno ili mirroring
Glasovno, da preko BT izgovara upute, a mirroring da ekran sa mobitela vidiš na displeju u autu.
Senzori za parkiranje u leđima
:D

E, ovdje mat spojler i nedostatak aluminija u zadnjim vratima govore da nije standardna oprema(to je dolazilo u osnovnoj, ali ona nije jer ima klimu, senzore, šta već). Tako da ne znam jel istinito ono što sam čuo kada sam kupovao, ali ako je, eto.

Rocky555

New member
jer ima koji da ima neku zamjerku ili je samo razlika u jacini?
te jos me zanima sta bih trebo pripazit pri kupnji,sto je s dpf-filtrom,nisam imo nikad to pa nisam bas upucen,jesam ovako malo citao,ali nista previse.
Ako se voziš većinu vremena po gradu, možeš slobodno uzeti robotizirani. Trošak eventualnog popravka je daleko manji nego kad ode kvragu mjenjač tipa DSG.
Na mijenjanje brzina se brzo navikneš, ja više ni ne primjećujem. A on ipak mijenja brzine na način koji je zdraviji za mjenjač nego kad mi ručno mijenjamo.
Standardni automatik bih uzeo samo da kupujem baš novi auto i imam garanciju na 5 godina pa me zaboli za eventualne kvarove.

1.6 hdi 90ks vs 115ks u vožnji nije drastična razlika, već i taj 90ks je sasvim ok.

DPF filter zna biti zagušen, ali to je do tehnologije, ne može se tu puno. Ako se voziš stalno po gradu i sa nižim okretajima onda se s vremenom zaguši jer se ne stvara dovoljno visoka temperatura da bi čestice sagorjele. Ukoliko počne javljati poruku da je začepljen, obično se to riješi 10-15min vožnje na 3000-3500 okretaja.
U servisu ti mogu spojit auto na komp pa očitat trenutno stanje začepljenosti filtera. Mislim čak i podesiti na koliko % začepljenosti se javlja alarm.

aha oke to cu upamtiti,kazem imam u cilju kroz par mjeseci uzet,pa malo gledam,trazim informiram se.
dosad nisam vidio ni jedan 2.0hdi da je 2013 na oglasima,makar tu u austriji,jer tu mislim uzet?
a ovako sve u svemu sto se tice auto mi se svida,i izvana i iznutra,volio bih uzet s tempomatom,i tako da ima neki paket opreme,sad cemo vidit sta ce uletit.
Ako možeš ubodi Exclusive opremu.
A jel 90ks ili 115ks to je manje bitno, osim ako voziš dosta van grada i po autocesti. Meni se po gradu ne čini neka bitna razlika između 90 i 115.
Exclusive oprema od važnijih stvari ima - parking senzor, navigaciju, svjetla za zavoj, senzor za brisače, automatsku dvozonsku klimu.
E i dobra je fora što možeš mijenjat boju brzinomjera kad ti dojadi.

Cutac

Prèkaroš
A on ipak mijenja brzine na način koji je zdraviji za mjenjač nego kad mi ručno mijenjamo.
Je, kad ga mrzlog sa 12 na sat zabije u prvu, prezdravo je :D

Ako možeš ubodi Exclusive opremu.
Exclusive oprema od važnijih stvari ima - parking senzor, navigaciju, svjetla za zavoj, senzor za brisače, automatsku dvozonsku klimu.
To pola foruma ima(izuzev navigacije, ali i ona ima u ne-exclusive modelima), a exclusive imaju marko69 i Totti.

Cutac

Prèkaroš
Dobro, ne znam jel 12, ali Kaktusov robotizirani i Pandin kod kočenja na oko 10 km/h idu u prvu. Nekada dobro, ali uglavnom nepotrebno.

Rocky555

New member
Zaista nisam primjetio problem sa time, čak bih da ručno mijenjam ranije stavio u prvu nego što ovaj promijeni.
Mene više zasmeta što je promjena iz 1 u 2 malo gruba, ali sve ostale izmjene u oba smjera su ok.
Uzeo sam to za gradsku vožnju, te da cura može vozit bez brige i pameti, bez rizika od brutalno skupih kvarova. Jasno da takav mjenjač nije idelalan za svakoga, meni je ok. Svatko treba odvagnuti što mu je bitnije.

Na vrh