Istekla osobna i put preko granice

Franz

Well-known member
Naravno, predao sam zahtjev za izradu nove osobne i dobio onu potvrdu o tome. Nemam ni važeću putovnicu, pa me zanima, zna li netko smijem li preko grane (u SLO) s isteklom osobnom uz priloženu potvrdu o podešenom zahtjevu za izradu nove?
 

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
Vidi Zakon o osobnoj

Èlanak 5.

(1) Osoba koja posjeduje osobnu iskaznicu mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ako:

1. su se promijenili osobni podaci o njezinu osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja ili ako je promijenila prebivalište u Republici Hrvatskoj

2. fotografija na osobnoj iskaznici više ne odgovara izgledu osobe

3. joj je istekao rok važenja


4. je oštećena na način da je otežano ili onemogućeno vizualno ili strojno čitanje podataka u vizualno ili strojno čitljivoj zoni, ako je djelomično ili u potpunosti prelomljena ili zbog bilo kojeg drugog razloga ne služi svrsi.

(4) Nastupanjem okolnosti iz stavka 1. ovoga članka osobna iskaznica postaje nevažećom te je osoba dužna podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana nastupanja tih okolnosti.

Naši te možda i puste, ali slovenci bi te mogli privesti zbog korištenja nevažeće isprave. Nemoj se zafrkavati.
 

gigo980

Member
nema sanse da prodjes...ako te uhvate kazna ti je 300 eurica..

uvijek mozes da riskiras da probas pa ak mahne tamo-vamo imao si srece..ili se probas napravit lud da nisi primjetio da je istekla...na tebi je izbor...
 

markan1000

Well-known member
nije točno dečki, ja sam išao prije nekih godinu-dvije u sloveniju s isteklom osobnom i potvrdom (onim kartončićem) da sam predao zahtjev za izradu nove, i slovenci su me pustili. samo se ispuni nekakav dodatni formular (identifikacijski ja mislim) na granici, kojeg opet moraš pokazati kad izlaziš iz slovenije.
pa naravno da je i taj kartončićvažeći dokument kad je izdan od naše policije, ali podrazumijeva se da je to samo privremeno i da ne možeš mahati s tim još godinu dana... samo nemoj se zezati i pokušavati proći bez tog kartončića, lijepo im pokažeš i po mom iskustvu morali bi te pustiti.
 

ZlatkoC4

Well-known member
Pitaj te u mup-u pa ćete dobiti odgovor ne. Jer ako vam je hitno za ići van postoje dokumenti koji se izdaju hitno, ali isto toliko i koštaju.
Ja sa radio osobnu i na šalteru su mi rekli da sa tim kartonom mogu samo po Hr.
 

markan1000

Well-known member
mene su slovenci s kartončićem pustili u sloveniju, uz ispunjavanje dodatnog formulara, bez da su me išta ekstra pitali. e sad ubijte me, ali razlika u odnosu na Franza može biti u tome što je njemu osobna istekla, a meni je moguće vrijedila još koji dan. To nisam siguran. A to je opet dokaz da kartončić vrijedi, jer ti inače kad ideš u drugu zemlju dokumenti moraju vrijediti minimalno 3 mjeseca čini mi se.
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Meni je bila istekla osobna, sa žutim kartonom normalno prolazio granu.
 

ZlatkoC4

Well-known member
ne bi se igrao sa tim jer dokument koji ne sadrži sliku i sve druge elemente dokumenta nije potpun, i različite zemlje ga različito provode. Lako će biti da je tebi osobna bila još važeča. tako da su karton u stvari zanemarili.
 

markan1000

Well-known member
nisu ga zanemarili kad su mi dali još nekakav svoj kartončić zbog toga. i žuti kartončić od policije je naravno uparen s (ne)važećom osobnom. naravno da sa samim kartončićem ne možeš proći kad na njemu nema nikakve slike.
 

ZlatkoC4

Well-known member
Te neke kartoniće se prije dobijalo kad se prelazila granica mađarske i italie ako si išao sa osobnom, ako sa putovnicom onda ništa
 
Na vrh