H4 Led atest ili ne?

szahtila

Well-known member
Philips i Osram proizvode H4 led lampe za moj auto (Jeep Renegade) koji u originalu ima obične halogenke H4. Ako ih ugradim, treba li raditi atest ili je dovoljno to što se auto spominje na njihovim stranicama? Treba li neka homologacija i može li se to negdje skinuti sa njihovih stranica?

Nikola

Homo sapiens
Donator foruma
Ne treba atest ako su road legal, i konkretno za taj model auta.
Osram ima i off road sijalice, sto znači da se te ne mogu koristiti u saobraćaju.

szahtila

Well-known member
konkretno za taj model
Možda sam se krivo izrazio, nisu konkretno za taj auto, već pokrivaju i moj auto uz ostale. Ne znam je li to bitno. U međuvremenu sam još malo istražio i uz kupnju lampi dobiješ i homologacijski dokument koji skineš sa njihove stranice

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
A ne, ne, ne... možda je kod susjeda drugačije, ali u Hr je procedura sljedeća...

Znači za početak, žarulje moraju biti homologirane za konkretan model (mora biti na listi).
Ako je, slobodno kupi, sa žaruljama se dobivaju svi potrebni papiri i naljepnice.

Onda montaža, podesi visinu i naljepi naljepnice na vidljivi dio farova.
Zatim sa svim papirima pravac STP na mali atest.

Tamo će pobrat sve podatke i papire, poslikati farove i stavitiga na regloskop.
Nakon toga si slobodan i čekaš 10ak dana odgovor iz CVH.
Kada stigne, zovu te iz stanice i dolaziš na upis u prometnu.

U teoriji bi trebalo vratiti halogene dok ne stigne odgovor, ali praksu možete i sami pretpostaviti.

Baš me zanim konkretno za Renegade dal je na listi, jer su po subjektivnom opažanju baš 'problematični' model na cestama sa tim ledicama... pretpostavljam zbog više pozicije lampe i velikih okruglih reflektora, no moguće da ljudi jednostavno trpaju jeftine žarulje.

edit:

Renegade je na Osramovoj listi, i duga i kratka s obzirom da su H4. Jer zna bit svakakvih kombinacija... na nekim autima samo kratka, na nekima samo duga, a na nekim samo recimo maglenke.

Na vrh