ESP

Phantom

Drajver
Pozdrav ljudi, potrebno mi je vase iskustvo sa sledecim problem na autu citroen c4, 1.6 HDI. Jucer prilikom voznje oko 140 u 5 brzini na autocest, auto javio gresku i uklopio ESP mada nije bilo potrebe. Identicna stvar mi se je pojavila par dana prije. Auto se vozi normalno, s time da tada ne radi tempomat kada javi gresku. Kada se auto ugasi i ESP se isklopi. Prilikom voznje ne osjetim nikakvo poskakanje ali gubitka moci , mozda ako je auto recimo u vecoj brzini sa manje obrata malo zakasni sa reakcijom gasa ali to je normalno.
Vozio sam auto na diagnostiku nema greski, servis je prije par mjeseci napravljen, mehanicar mi je savjetovao da promojenimo filter goriva posto ga zadnji puta nisam mijenjao ,jer se mijenja na 20000...ima li neko savjet ideju sta bi moglo biti?
Provjeril smo sobe i izgledaju ok
any idea what can it be? 🙄

szahtila

Well-known member
Pozdrav ljudi, potrebno mi je vase iskustvo sa sledecim problem na autu citroen c4, 1.6 HDI. Jucer prilikom voznje oko 140 u 5 brzini na autocest, auto javio gresku i uklopio ESP mada nije bilo potrebe. Identicna stvar mi se je pojavila par dana prije. Auto se vozi normalno, s time da tada ne radi tempomat kada javi gresku. Kada se auto ugasi i ESP se isklopi. Prilikom voznje ne osjetim nikakvo poskakanje ali gubitka moci , mozda ako je auto recimo u vecoj brzini sa manje obrata malo zakasni sa reakcijom gasa ali to je normalno.
Vozio sam auto na diagnostiku nema greski, servis je prije par mjeseci napravljen, mehanicar mi je savjetovao da promojenimo filter goriva posto ga zadnji puta nisam mijenjao ,jer se mijenja na 20000...ima li neko savjet ideju sta bi moglo biti?
Provjeril smo sobe i izgledaju ok
any idea what can it be? 🙄
Neki od senzora ABS-a ili senzor kuta volana?

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Prekidac iza kočnice, meni je javljao gresku povremeno. Poslednji put otisao kod majstora, nije dobro bila namestena(ja sam je namestao). Od onda vise nista, no, javljalo mi se ABS/ESP/ručna. Ugasim auto, sacekam malo, greska nestane. Jeftina dijagnostika nije videla gresku, Delphi je video u memoriji ECU

Phantom

Drajver
Evo me upravo od mehanicara, po svemu sudeci je bio glavni uzrok kvacilo koje je proklizavalo, zamijenjen komplet set, boli glava kolko je kostalo 🙂‍↔, voznja je skroz drugacija prakticno kuplung je toliko mehak da cak trzam dok se naviknem.

Mehanicar mi kaze da mi je amortizer prednji popustio odnosno da malo pusta, treba ga zamijenit , malo i skripi ponekad, federi znam da su novi ali eto ti vraga uvijek nesto.
Zanima me da li je sigurna voznja s takvim amortizerom, jer nije sada da je auto lego, niti se amortizer ne vraca. Da li moze sacekat promjena jer auto trebam bas sada i za more i ostalo.

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Očito taj amortizer pušta ulje. To znači da i ne radi normalno. Pitanje je vremena kad će potpuno crknuti.
Hoće li to biti prije ili poslije mora - teško je predvidjeti...
:cool:

Mrki5

Well-known member
Zanima me da li je sigurna voznja s takvim amortizerom, jer nije sada da je auto lego, niti se amortizer ne vraca
Trebalo bi da opruga drži auto a ne amortizer? 0548.gif Mislim da ne bi za toliko trebalo da ti napravi neki problem, samo da ne luduješ po putu . 953267693.gif

Phantom

Drajver
Kupio nove amortizere, gume i posto ovaj mehanicar ne zeli mijenjat s mojom opremom, narucijem se kod drugog da mijenja, kaze ovaj drugi mozda uopste nije do amortizera sto skripi vec do stabilizatora pas m€@"r ...

Na vrh