Display navigacije C4 2013.g. - 9804410280

szahtila

Well-known member
Ima li tko ideje, savjet, šta da uradim...Naime izlio mi se miris za auto po ekranu navigacije i sad sam, vjerujem, skurio i kontrolnu ploću i ne radi mi ni novi display koji sam naručio sa interneta...

Ima li tko možda za prodat bilo šta haha ?

Hvala unaprijed...
Probaj za početak očistiti 70% alkoholom, možda proradi

visaluteju

Well-known member
Moj savjet je da se ne ide ispod 95% alkoholom, jer ipak kada ispari alkohol ostatak postotka je voda...
takodjer dobar elektronicar bi mozda mogao naci gdje je spoj i rijesiti... mozda ima mali osigurac na ploci itd

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Daj sliku poleđine tvog originalnog displaya…
Koju to navigaciju imaš u C4?
Je li ti ikad radila?
Ovaj display izgleda kao za RNEG, a ne za RT6…

Posljednje uređivanje:

ExOduS442xb

Racing
Meni je mobitel upao u vodu na ravno 1 sekundu, i to ne cijelu već negdje do pola i vrlo brzo je prestao raditi. Kasnije je izbacivao samo znak androida, uzeo sam litru izorpopilena
u chipoteci (https://www.chipoteka.hr/alkohol-izopropyl-998-za-ciscenje-pcb-i-slicno-1-litra-ipa-2630701252), rastavio mobitel i očistio kontakte. S obzirom da je kratko bio u vodi, većina komponenti je bila suha, ali je voda ipak došla do spoja baterije i mobitela, tu su se tragovi korozije pojavili ako se ne varam. Sve sam očistio 4-5 puta sa propilenom koristeći četkicu za zube, telefon i dalje radi kod starog bez problema. Možeš to probati.

szahtila

Well-known member
Meni je mobitel upao u vodu na ravno 1 sekundu, i to ne cijelu već negdje do pola i vrlo brzo je prestao raditi. Kasnije je izbacivao samo znak androida, uzeo sam litru izorpopilena
u chipoteci (https://www.chipoteka.hr/alkohol-izopropyl-998-za-ciscenje-pcb-i-slicno-1-litra-ipa-2630701252), rastavio mobitel i očistio kontakte. S obzirom da je kratko bio u vodi, većina komponenti je bila suha, ali je voda ipak došla do spoja baterije i mobitela, tu su se tragovi korozije pojavili ako se ne varam. Sve sam očistio 4-5 puta sa propilenom koristeći četkicu za zube, telefon i dalje radi kod starog bez problema. Možeš to probati.
Upravo to i ja tvrdim, čista, a pogotovo destilirana voda nije toliki problem. Problem je npr. morska voda, nema šanse da je preživi i jedan elektronički uređaj.

visaluteju

Well-known member
Voda nije problem, voda će ispariti, problem su tvari koje se nalaze u mirisu i vjerojatno su vodljive.
kako nije problem, stvara se oksidacija, zavisi i od komponenti i srece ali vrlo moguc scenario je oksidacija i kvar neke elektronske komponente u narednom periodu. Nije problem jedino ako se ocisti na vrijeme

szahtila

Well-known member
kako nije problem, stvara se oksidacija, zavisi i od komponenti i srece ali vrlo moguc scenario je oksidacija i kvar neke elektronske komponente u narednom periodu. Nije problem jedino ako se ocisti na vrijeme
Pa ne isparava ta voda danima da bi došlo do korozije, to ishlapi u roku par minuta. Radio sam od 1986 do 96 kao serviser i između ostalog popravljao regulatore za DC servo motore CNC strojeva i mogu ti iz iskustva reći da nema nikakvih problema sa korozijom nakon 70% alkohola. U drugoj firmi ga koristimo 20-tak godina za čišćenje srednje naponskih izolatora i kabelskih glava, nikad problema

visaluteju

Well-known member
Nemoj me shvatiti pogresno ali ta "stara" i "krupna" elektronika je to podnosila dosta dobro ali ovi sitni mikro elektronski elementi to podnose dosta losije jer se ranije vise koristio bakar a danas sve cesce koriste kojekakve legure koje puno vise oksidiraju nego nekada. Stampane ploce takodjer su dosta nekvalitenije nego ranije i one i elektronski elementi su bili bolje prelakirani onom zaštitom. Sve to radi jeftinije proizvodnje.
Ja isto popravljam laptope, pomalo kamere, dronove i slicno i nagledao sam se svega, imao sam primjer drona koji je covjeku upao u rijeku i 10tak minuta bio u vodi, izvadio ga i radi kao da mu nikad nista nije bilo a imao sam laptop na koji je malo prosuto vode i koja kad prosla ispod tasture i nakon par dana sva elektronika pobijelila i pozelenila.
Mene su ucili da ne treba ici ispod 90% alkohola

szahtila

Well-known member
Nemoj me shvatiti pogresno ali ta "stara" i "krupna" elektronika je to podnosila dosta dobro ali ovi sitni mikro elektronski elementi to podnose dosta losije jer se ranije vise koristio bakar a danas sve cesce koriste kojekakve legure koje puno vise oksidiraju nego nekada. Stampane ploce takodjer su dosta nekvalitenije nego ranije i one i elektronski elementi su bili bolje prelakirani onom zaštitom. Sve to radi jeftinije proizvodnje.
Ja isto popravljam laptope, pomalo kamere, dronove i slicno i nagledao sam se svega, imao sam primjer drona koji je covjeku upao u rijeku i 10tak minuta bio u vodi, izvadio ga i radi kao da mu nikad nista nije bilo a imao sam laptop na koji je malo prosuto vode i koja kad prosla ispod tasture i nakon par dana sva elektronika pobijelila i pozelenila.
Mene su ucili da ne treba ici ispod 90% alkohola
Neću ništa shvatiti pogrešno, dapače volim razmjenu mišljenja pogotovo s nekim ko priča iz iskustva. Ja sam igrom slučaja prešao sa automatike i elektronike na energetiku i tu sam zadnjih 28 godina. Povremeni ima u tu automatike ali ne idem ispod nivoa releja. Alkohol koristimo za čišćenje i odmašćivanje srednje naponskih kablova, tkz. kabelskih glava i završetaka. Radi se o naponima od 35,20,10 i 6 kV i nikad nije bili problema sa probijanjem. Ima i specijaliziranih sredstava za čišćenje, naravno višestruko skupljih te zato koristimo alkohol.

Ante1801

New member
Daj sliku poleđine tvog originalnog displaya…
Koju to navigaciju imaš u C4?
Je li ti ikad radila?
Ovaj display izgleda kao za RNEG, a ne za RT6…
Evo slike, je radilo je sve normalno kad sam kupio auto pa je nakon par mj riknuo display. Nakon toga sam naručio są aliexpressa display samo i zamijenio i radio je i po njemu mi se onda prolio taj miris...

Pokušati ću sa izorpopilenom pa ćemo vidjeti šta bude..
Pitanje samo, obzirom da sam spojio novi display na ploču, da li postoji mogućnost da mi je sada došlo do kratkog spoja i da je display otišao ?

Prilozi

Posljednje uređivanje:
Na vrh