Citroen C5 X7 2. 0 HDi

mladenbl

New member
Ovo je na planinskom prevoju Saint-Gotthard Massif, na granici kantona Valais, Ticino i Uri. Ovo je slikano na nekih 1750 metara nadmorske visine, jer sam morao da idem zaobilaznicom, nisam mogao da idem kroz tunel Gotthard, jer je bila nekakva obustava saobracaja.

Milosh

Test
Ovo je na planinskom prevoju Saint-Gotthard Massif, na granici kantona Valais, Ticino i Uri. Ovo je slikano na nekih 1750 metara nadmorske visine, jer sam morao da idem zaobilaznicom, nisam mogao da idem kroz tunel Gotthard, jer je bila nekakva obustava saobracaja.
I učinilo mi se da je to u pitanju. :D

mladenbl

New member
Mali update :)
Malo smo za vikend sarafali kod mehanicara, doslo vrijeme za promjenu pojedinih dijelova :D

Situacija sledeca:

Poluosovine .................................................................................... kom 2 ........... cijena 1258 KM .........= 643 Euro
Hosac motora ..................................................................................... kom 1 ....... cijena 215 KM ..........= 110 Euro
Zadnja spona .................................................................................... kom 2 ............ cijena 150 KM ..........= 76 Euro
Stabilizator zadnji ................................................................................ kom 2 ............ cijena 70 KM ..........= 36 Euro
Poprecni nosac ..................................................................................... kom 1 ........... cijena 45 KM ..........= 23 Euro

TOTAL: 1738 KM = 888 Euro

Ukupna cijena sa radom: 1838 km ( 1860 ) = 950 Euro.

Garancija na dijelove godina dana, osim na poluosovine na koje je garancija 5 godina.

Zakazao sam termin 02. 03. za kompletnu promjenu ulja u mjenjacu.
Posto serviser ceka masinu da mu stigne u toku ove sedmice.
Ide se na potpuno ispustanje ulja iz mjenjaca, "pranje" i ciscenje sistema mjenjaca i sipanje novog ulja.
Proces bi trebao da traje oko 2h.
Racun i garantni list postavim tokom sedmice.

Milosh

Test
Bome veselo! Cijena poluosovina je baš ono, za poželjeti. :D

Uložio si desetinu auta (ako ne i više) u potrošne dijelove. :grin:

mladenbl

New member
Cijena poluosovina je baš ono, za poželjeti.
Vidis sve sam :D Iznenadi me garancija na polu osovine, daju 5 godina, sto me je iznenadilo.

Mene je ovdje najvise iznenadila cijena nosaca motoroa, nisam imao predstavu da ce biti ova cijena :D

pokra89

Well-known member
Može kontakt tog majstora kod koga planiraš raditi sipanje novog ulja u mjenjaču.
Jesi li do sada to radio ikako, i koliko ti sad auto ima na satu? Jel ti rekao okvirnu cijenu ulja plus ruke?

mladenbl

New member
Uložio si desetinu auta (ako ne i više) u potrošne dijelove.
Ovu sedmicu skoro 1900 KM, prije dva vikenda 460 KM.
Imam prvi vikend u martu mjesecu da sredim ulje u mjenjacu, to sam danas narucio iz Francuske, pa ocekujem da ce mi to stici tokom ove sedmice.

Može kontakt tog majstora kod koga planiraš raditi sipanje novog ulja u mjenjaču.
Nisam radio nikada do sada zamjenu ulja u mjenjacu, jer sam slusao ove "majstore" u ovlastenom koji su mi tvrdili da se to ulje ne mjenja nikako. To ce mi sve raditi drug iz djetinstva koji mi odrzava auto od Novembra mjeseca.
On se nalazi u Doboju, mogu ti poslati broj telefona.

I da, jos nesto, preporucena kilometraza za izmjenu ulja u automatik mjenjacu je 60. 000 kilometara. To mi je potvrdio za vikend rodjak od koga sam kupio auto iz Francuske, koji radi za Citroen.
Tu istu informaciju mi je rekao drug kod koga odrzavam auto, tako da prica da se ulje ne mjenja u mjenjacu nije tacna.

Jel ti rekao okvirnu cijenu ulja plus ruke?
Ovdje ti je najskuplja stvar ulje. Ja sam narucio 8l ulja, a ostati ce mi malo vise od 1l viska. Posto je ulje pakovano u ambalazi od 2l.
Meni ce uraditi to sve besplatno, posto ja kod njega odrzavam sada ovo auto i od djevojke Abarth.

pokra89

Well-known member
Pa sad, striktno gledajući, ovi iz ovlaštenog su u neku ruku u pravu, jer je ulje "sealed for life". Druga stvar je što to nema baš neke logike, ali je tako. Što se tiče zamjene, koliko znam u BiH jedino Pavić radi zamjenu, svi ostali samo i jedino ako je u pitanju kvar na getribi, pa usput odrade i to.
Ajde mi pošalji onda i link odakle si naručio ulje kao i broj od majstora, pratit ću temu, pa ću ako budeš zadovoljan, otić do Doboja jedan vikend.

mladenbl

New member
Znas kako, malo servisa ima tu masinu kojom se vrsi izmjena ulja, odnosno taj proces kada se staru ulje ispusti iz mjenjaca, pa do sipanja novog ulja u mjenjac. Cijena te masine je 8. 000 KM, tako da je ima mali broj servisa.
Ulje sam narucio preko rodjak od koga narucujem ulje za mali servis i ostale dijelove kada mi se priblizi servis. Cuti cu se sa njim, pa da mi posalje tacan naziv ulja pa cu ti poslati porukom.
Sto se tice kontakta, saljem ti u pp.
Ako se odlucis da dolazis u Doboj, samo se javi, pa da popijemo kafu dok ulje bude mijenjalo :D

mladenbl

New member
Jesi imo kakvih simptoma u vezi poluosovina?
Sto se tice poluosovina, ja nisam nista primjecivao, vozio bez problema, auto se ponasalo normalno.
Kada sam prosli put mijenjao selene, kugle, stabilizatore, drug koji mi je to sve mijenjao, uzeo auto da provoza posle rada, a posto je radionica na brdascetu, stao i krenuo malo jace, pa mu je nesto zatreslo.
Tada je posumnjao na poluosovine, ali nisam ja imao vremena da dize ponovo auto na dizalicu, jer sam zurio, pa smo to ostavili za sledeci vikend. Kako se ispostavilo na kraju, malo je laicki receno "napukla" desna poluosovina, ali se mijenjaju obadvije u kompletu zajedno sa ramenima. Garancija na ovaj dio je 5 godina.
Mijenjao sam na zadnjem dijelu auta lijevu i desnu stranu paralelno.

Sada kada sam sve ovo lijepo zamjenio, promjenim jos ulje u mjenjacu i kocnicama, pa mogu auto da prodam :D

mladenbl

New member
Ja mislim da su mi ostale samo krajnice da promjenim, mada su one kao sto mi drug kaze kao nove, u odlicnom su stanju :D
Ostalo sve na trapu je zamjenjeno. Provjeravao sam dijagonale hidraulike sto je spominjao komso iz Banja Luke da je imao problema kada je vozio auto na mali servis u C auto, pa smo i to usput provjerili, jer nisam ni znao da tako nesto imam na autu :D

Blago buducem vlasniku
Sa svim ovim dijelovima sto sam promjenio, moram podici cijenu autu :D

Na vrh