Citroen c3 1.6 bluehdi 2016

Rolu

New member
Dobar dan
Iman namjeru kupit auto u naslovu i zanimaju me iskustva. Auto je presa 99000km,garancija na km. Hvala
 

djurok48

Member
ja sam prije 4 mjeseca kupio isto 1,6 bluehdi 2016 sa 115.000 km do sada me služi odlično mala potrošnja drugo nemrem reči jer ga prekrato imam osim šte me nedavno jedna ženska opičila u desnu stranu pa sad popravljam (prednja i zadnja vrata priznali mi nova)
 

Rolu

New member
Hvala, rekli su mi da imaju siemens-ovu pumpe, a ne bosh, pa da tu znaju imat problema,zato me i zanimaju iskustva.
 

DS9

Active member
garancija na km
Može se eventualno garantovati da je auto tokom garancije bio u nekim ovlašćenim servisima i da su oni pouzdano zabeležili km u servisnoj knjižici i u računaru vozila prilikom dijagnostike, međutim nakon isteka garancije taj auto je mogao da pređe i kilometražu koja ne odgovara onom što je zabeleženo u servisnoj knjizi i onome što je neko upisao sa dijagnostičkim softverom i interfejsom (a što je relativno jeftino dostupno)

Najjednostavnije rečeno, garancija na kilometražu izvan garantnog roka vozila je magla. Možda vredi više ukoliko se čovek koji prodaje auto zakune u život svoje dece nad biblijom, pod uslovom da ima decu.

Druga je priča što iskusan serviser eventualno može dati neki okvirnu procenu o pređenoj kilometraži na osnovu nekakvog uvida.

Treća je sasvim priča to što kilometraža ne mora (a može) da bude bitna jer npr. auto koji je prešao pod nekakvim uslovima 50,000 km može biti u nekim sklopovima izrabljeniji nego auto koji je prešao 150,000 km pod drugačijim uslovima.

Suština priča je, a citiraću jednog vrlo iskusnog servisera za citroene - nije bitno koliko je prešao, nego koliko još ima života u njemu.

Sa obzirom da HDI i njegovi naslednici kao što je BlueHDI uglavnom prelaze velike kilometraže bez bitnih mana, uz adekvatno tj. redovno održavanje, prilično je velika verovatnoća da će izabrani primerak koji je u jako dobrom opštem stanju - biti u mogućnosti da pređe još koju stotinu hiljadu km bez većih problema.

Neko dobije sedmicu na lotou, neko redak karcinom, a između tih krajnosti su razne varijacije.

Ukratko, iskustva su uglavnom dobra/odlična (recimo da je ono što je djurok naveo dosta tipično), i osim ukoliko baš ne budeš imao sreću, bićeš sasvim zadovoljan.

Hint (moj lični):
Prvo budi siguran, tj. prvo nađi onog koji će održavati taj auto, a da pri tome imaš puno poverenje u njega. Bilo to ovlašćeni ili nezavisni serviser. Od njega ćeš dobiti i detaljnije i vrednije informacije nego od svog ovog mog pisanja.

Srećno


P. s.

Moj c3 iz 2006. ima siemens ubrizgavanje (dakle i siemens pumpu) i za osam godina koliko je kod mene nisam video da zbog te pumpe ima problem.


P. s. s.

Kad bolje razmislim o terminu garancija na kilometražu - da li to znači da oni koji to garantuju, ispunjavaju garanciju ukoliko prema tzv. (citroenovom) Planu Održavanja recimo pukne zupčasti remen (on se menja na 180,000 km ili 10 godina) za 3 godine i nakon što je kod tebe auto prešao još npr. 30,000 km - da će izvršiti popravku te c3ojke tako što će ga o svom trošku dovesti u stanje pre pucanja remena?

Nisam siguran da je tako, iako bih voleo da jeste pa se nadam da zakoni u Hrvatskoj tj. EU teraju na tako nešto one koji daju ovakvu garanciju na km.

U najboljem slučaju mislim da davaoc garancije za pomenuti tragični događaj obezbeđuje besplatno samo remen (i eventualno radni sat samo njegove montaže) - što vlasniku ne znači mnogo jer je šteta od pucanja remena daleko veća (tj. zahteva zamenu više skupljih delova i mnogo radnih sati).
 
Posljednje uređivanje:

DS9

Active member
Zastavica?

Distance remaining to destination (miles or km)

This is the distance remaining to be travelled to the final destination. It can be entered by the user. If the distance is not entered, dashes are displayed in place of the digits.
 

djurok48

Member
DS9 znači
to je udaljenost preostala do konačnog odredišta. Korisnik ga može unijeti. Ako udaljenost nije unesena, umjesto znamenki prikazuju se crtice.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: DS9
Na vrh