Active Safety Brake iskustva

Srdjan_Va

Active member
Hajde da cujem Vasa misljenja i iskustva o ovom vidu automatske pomoci pri kocenju, kod onih sto ga imaju u opremi.
Elem, prenecu neko svoje iskustvo. U pocetku kada sam tek kupio auto nisam bas najbolje znao cemu sluzi, uglavnom bio je aktivan u podesavanjima.
Jednom mi se desilo da sam isao lagano npr 20km/h gde je pesak prosao dijagonalno ispred auta ali ne tako bas blizu i osetio sam da se papuca kocnice sama pritiska. Tada mi najbolje nije bilo jasno sta se desava, nisam kontao da je to, to(autoamtsko kocenje). Posle toga ni jednom nisam primetio da se ponovila ista situacija cak i kada ih je bilo. U normalnoj voznji cesto mi izlazi upozorenje da je vozilo blizu ali ne osecam da on sam reaguje. Dok npr, zimus mi se desilo da je auto izleteo ispred mene dok sam se lagano spustao niz ulicu gde sam ga ja kasno video al sam reagovao, tada su se svakakve neke lampice popalile i auto je izbegao sudar, da li do mene ili do ASB sistema ne znam :D
E onda sam skoro resio malo da istrazujem o tome.
Kod citroena postoje dva sistema, ja imam obadva jer imam adaptivni tempomat, znaci i kameru i radar koji je u znaku na haubi. On je kao nesto malo precizniji od onoga ko ima samo kameru. Ali sto se tice poredjenja za drugim brendovima i nije tako slavan, najvece zamerke su mu sto kasno reaguje dok kod VW i audia kazu da previse ima laznih uzbuna, ubedljivu pobedu odnosi niko drugi nego tvorac ovoga sistema Volvo.
Kod citroena sistem ASB se automatski aktivira preko 7km/h i ide do 140km/h.
Od 2019g. ovi sistemi su bili obavezni da se testiraju s tim sto je moj picasso 2018. za njega nema zvanicnih testova na stranim sajtovima namenjenim tome.
Eto, da li je neko ima iskustva sa ASB sistemom?

-dominic-

Active member
Donator foruma
Po meni je kakav i treba biti, nemam lažnih upozorenja, a par puta na moje kasno kočenje pri manjim brzinama je odradio svoj posao. Samo nema tu laganog, on aktivirao sve kotače maltene 100%, baš napravi jači trzaj nego da zakucaš pedalu u pod.

Srdjan_Va

Active member
Po meni je kakav i treba biti, nemam lažnih upozorenja, a par puta na moje kasno kočenje pri manjim brzinama je odradio svoj posao. Samo nema tu laganog, on aktivirao sve kotače maltene 100%, baš napravi jači trzaj nego da zakucaš pedalu u pod.
Da, slazem se. Al ono kako sam ja procitao i video na nekim klipovima, dobri su kod malih brzina, tada njihova kasna reakcija uspeva da ustopa vozilo bez udarca, dok vec kod vecih brzina to i ne uspeva a upravo tome je krivac ta kasna reakcija...

szahtila

Well-known member
Prijatelj je zaspao u vožnji sa Volvom pri brzini kako on pretpostavlja od 80-100 km i spucao se u stablo. Aktiviralo se to automarsko kočenje tako da je bilo oštećenja, ali ne u mjeri da se ne isplati popravljati auto. Njemu se nije dogodilo ništa osim trzajne ozljede vrata

Milosh

Test
Ja to imam na Scenicu ali nije se još nikad aktiviralo. Na Volvu sam imao i dva puta mi se aktiviralo.

Prijatelj je zaspao u vožnji sa Volvom pri brzini kako on pretpostavlja od 80-100 km i spucao se u stablo. Aktiviralo se to automarsko kočenje tako da je bilo oštećenja, ali ne u mjeri da se ne isplati popravljati auto. Njemu se nije dogodilo ništa osim trzajne ozljede vrata
Hm, volio bih znati šta se to tačno aktiviralo, to što je kočilo. Volvo ima dva sistema, prvi je CitySafety i on koristi lidar iza šajbe i radi kod novijih modela do 51 ili 61 km/h. A drugi je collision warning ili tako nešto i on koristi radar u prednjoj maski. Vjerovatno je to drugo. Koji je model i godište?

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Po meni bi oba ta sustava iz Volva trebala biti obavezna oprema svih auta! Radi se o sigurnosti i spašavanju života, a ne o nekim "fancy" stvarčicama koje su nekakav luksuz i (nažalost još uvijek) dodatna oprema...

Na vrh