Ajmo dalje, puževim korakom...
Sledeće na redu je ugradnja mp3 plejera u auto. Mjesecima sam slušao muziku sa USB stika preko fm transmittera i nikad nisam bio zadovoljan što to moram koristiti a i kvaliteta zvuka je bila loša.
Tvornički radio u Focusu (Visteon CD6000) ima AUX ulaz, a moj FM transmiter ima izlaz za slušalice - eto rješenja!
Takođe, Focus je imao fabrički daljinski za radio, ispod ručice za žmigavce, eto mjesta za prekidač.
Nažalost nemam slika tog zahvata ali imam dobro sjećanje i video sa rezultatom.
- mali crni prekidač ugrađen u daljinski od radija, sa zadnje strane tako da se ne vidi, ali ko zna da je tu može ga upaliti
- žice zalemljene na kontakte od fm transmittera (masa i + koji inače dobija preko upaljača)
- masa spojena na masu a plus preko tog malog prekidača na + sa kontakta. Napajanje riješeno.
- FM transmitter rastavljen, odlemljena IC dioda koja prima signal od daljinskog i na nju zalemljen poduži kabal (tanki telefonski je poslužio u tu svrhu). Drugi kraj kabla zalemljen na ploču transmittera, umjesto IC diode.
- Focus ispod radija ima rešetkicu iza koje bude mini ventilator od automatske klime, ali je to kod mene bilo prazno jer sam imao običnu klimu. IC dioda obojena crnom bojom i smještena iza te rešetkice, zalijepljena tako da se ne vidi sprijeda a i dalje može primati signale od daljinskog.
- Nabavljen USB produžni kabal (tip A muški na tip A ženski). Muški kraj uštekan u FM transmitter a ženski kraj smješten i zalijepljen u prorez unutar kutije kod suvozača (''glove box compartment''), tako da USB stik može lijepo stati i vidi se čim se otvori, a ne smeta stvarima. Ma baš ko fabričko rješenje.
- nabavljen namjenski AUX kabal koji na jednom kraju ima 3.5mm konektor za slučalice a na drugom kraju konektor za AUX ulaz radija, i tako naravno spojen.
- FM transmitter smješten u šupljinu iza radija i tu osiguran da ne šeta.
Rezultat je: uključivanjem malog prekidača na daljinskom od radija uključuje se FM transmitter. Prebacivanjem radija na AUX ulaz, muzika sa USB stika svira i daljinskim prebacujem pjesme i foldere. I kvaliteta zvuka je bila odlična jer FM više nije korišten za prenos već ide direktno kablom.
Pogledajte rezultat (moj video od prije 10 godina):
Sledeće što me je mučilo je to što bolje opremljeni Focusi imaju žmigavce u retrovizorima, a moj nema..
Nađem ja način kako i to da napravim.
Plan je da ugradim žmigavce u retrovizore i spojim ih paralelno na žmigavce u prednjim blatobranima (to je najbliža opcija). Prvo sam kroz retrovizore provukao dvije nove žice za napajanje. Zatim sam skinuo obloge od vrata i otkačio gumeno crijevo između vrata i karoserije da bih izvukao napolje ogromni konektor od vrata. Konektor je tako velik da se jedva izvuče, a još teže vrati.
U njemu se nalaze dva manja konektora koja sam izvukao i u jednom od njih izbušio rupe za prolaz kablova. Da bih provukao žice morao sam sve žice iz tog konektora izvući napolje i izolovati (za svaki slučaj) te sve zajedno sa crijevom izvući iz vrata:
Zatim sam uvukao nove žice i sve zajedno provukao nazad, provukao nove žice kroz izbušeni konektor te vratio konektor i gumeno crijevo na svoje mjesto. Prije vraćanja konektora, nove žice su uvučene u A stub i kroz plastični čep u A stubu (bio je tu čep fabrički) su izvučene napolje prema blatobranu.
Konektor sa novim bijelim žicama:
- Isto urađeno i na drugoj strani (da ne pretrpavam slikama).
- Vraćene plastične obloge vrata.
- Žice za žmigavce spojene na žmigavce u blatobranu, uz skidanje oplate točkova radi pristupa:
Pri tome je na obe strane na metalne limove vrata zalijepljen Silent Coat Isolator zvučna izolacija, prije vraćanja plastičnih obloga. Inače, to je samo mali dio zvučne izolacije o kojoj ću kasnije pisati.
Zatim su ostali još retrovizori. Na eBay-u nađem kineske zamjenske žmigavce za OEM retrovizore (ako neko npr ima fabrički ugrađene te žmigavce pa razbije žmigavac). Takođe jedva uspijem naći i zamjenske poklopce retrovizora sa izrezanim uglom, za taj žmigavac. Dam da se poklopci ofarbaju, stim da sam ih malo morao skalpelom prilagoditi oko žmigavaca. Na sreću, u samom plastičnom tijelu žmigavca postoji prostor za to svjetlo, tako da se ono samo ubaci i sjedne lijepo, plus što ga poklopac drži. Na kraju je ispalo savršeno.
Tijelo retrovizora sa novim svjetlom/žmigavcem:
Rezultat: