B1301 13: greska za klimu

Machi89bg

Member
Pozdrav,

prije par nedelja sam nabavio diagbox/lexia sa aliexpressa, i stvarno super funkcionise.
Prosle nedelje sam uhvatio vremena da detaljno pregledam auto, i nasao sam sledecu gresku:

Greška upravljanja promjenljivim
obujmom kompresora klima
uređaja

B1301 13

Malo se testirao - cim pobrisem gresku, odmah se pojavi, sa ugasenom i upaljenom klimom - isto se pojavi.

Ono sa cime ja imam problem u zadnjih godinu ipo - kada napunim klimu, ona hladi super nekih mjesec ipo-dva, poslije toga vazduh nije hladan, oslabi. Isao sam do sada dva servisa - kada se klima isprazni pa napuni - hladi opet bez problema (2x radjeno do sada).

Zadnji servis gdje sam bio - oni su gledali, ne pusta nigdje, pritisak je idealan, pa su jednom ispraznili i napunili klimu - odmah je klima bolje radila. Zasto nisu spojili na dijagnostiku - ne znam, ali su rekli da dodjem za mjesec dva pa ce pogledati da li negdje pusta i raditi dalju analizu.

Ono sto planiram na ljeto kada budem u Sarajevu je da odem do njih da vidimo sta ova greska moze biti.

Da li je neko imao iskustva sa ovom greskom? Internet bas slabo sta kaze.

Ako treba, napravio sam screenshot sa parametara klime modula sa diagbox-a, mada mi se cini da je to u normalnih parametrima.

Auto je 2013 god, 250k km, 1.6hdi 92 ks. Za sada na klimi je mjenjan hladnjak klime jer je pustao (bas u klima servisu u Sarajevu), ali to je bilo prije skoro 3 godine, i klima je jedno vrijeme normalno radila poslije te zamjene.

Bilo kakva pomoc oko ove greske je dobrodosla, hvala!
mislim da sam nasao nesto:
https://www.google.com/search?q=control+fault+of+the+variable+swept+volume+for+a+displacement+a/c+compressor&rlz=1C1CHBF_deAT1072AT1072&oq=control+fault+of+the+variable+swept+volume+for+a+displacement+a/c+compressor&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCTE4NjE2ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Posljednje uređivanje:

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
kada se klima isprazni pa napuni - hladi opet bez problema (2x radjeno do sada).

Zadnji servis gdje sam bio - oni su gledali, ne pusta nigdje,
Ovo jedno sa drugim ne ide. Drugi put kod nađi pravog majstora sa UV markerom... ovo gubljenje vremena i novca ti nema nekog smisla.

Machi89bg

Member
gledali su, jer je klima napunjena bila sa markerom, i stvarno nigdje ne pusta, cak i pritisak kada su spojili je bio odlican, ali sam im ja objasnio u cemu je problem i rekli su ajde da iskljuce mogucnost da je los plin sipan, da oni isprazne i napune svojim, jer onda imam i garanciju, i onda ako ne bude radilo kako treba da dodjem. Onda sam rijesio da nabavim diagbox da mogu sam da pratim neke stvari na autu.

Ono sto sam nasao na netu je sve vezano za ventil na kompresoru, ono sto sam procitao na netu (link koji sam okacio) je vrlo slicno mom problemu. Problem je sto vec sada klima ne hladi nesto jako, a nismo jos usli u ljeto sa temperaturama. Kada dodje ljeto bice da duva blago hladni vazduh.

Machi89bg

Member
to je ono sto je cudno - klima je bila napunjena u martu 2024, vec na ljeto 2024 je bas slabo hladila u avgustu 2024 u klima servisu su je spojili na aparat i rekli po njima je klima puna, pritisak idealan, znaci nije prazna, izvukli su plin i napunili je od 0 i radila je opet 1-2 mjeseca (do zime, koliko se koristila) bez problema. I sada evo maj, isti problem.

Machi89bg

Member
ne ne, ona je uvjek puna, pritisak idealan, zbog toga im nije jasno bilo, ali ajde kao prvi korak je da oni naspu svoj plin pa onda dalje da se gleda.

Na vrh