Moj kraj je bogat jelovinom i borovinom i imamo dosta pilana i jednu peletaru. Prave pelet od većinske jele i on je jako kaloričan, super gori i visoke su temperature, međutim baš puno prlja peć. Mora se čistiti 2-3 puta češće nego sa bukovim peletom. Znate i sami da je najbolja potpala od jelovine ali da jako čadi.
Koristio sam taj pelet prve dvije sezone i nažalost opet ove sezone jer drugdje nisam uspio naći zbog nestašice ove godine.
Vidi se velika razlika u boji, znači ovaj gdje je većinska jelovina je baš taman.
Pogotovo ako se ne skida kora a najčešće se ne skida jer su im to veliki gubitci.
Najbolji pelet je omjer bukovina 70-80 % a ostalo jela. Najidelaniji je onaj koji se pravi od piljevine iz stolarskih radnji jer je najčistiji i nema kore, ali takav je rijedak i skuplji obično.
Na žalost najisplativije je otkupljivati okorke koji se melju ali je pelet najlošiji od njih. Još kad naiđe tura poših prljavih okoraka pa tu se nađe malo blata i pjeska bude veselo.
Znači osim vrste drveta bitna je i čistoća istog, da nema kore i prljavštine i bitna je vlažnost da sušare dobro osuše prerađeni materijal prije proizvodnje
Èuo sam da prave i pelet od onih "listića" od šišarki i od suncokretovih ljuski i kao da je to najbolji pelet ali nisam imao priliku da ga vidim