Kamin za kuću

Cutac

Prèkaroš
Itekako. Ložište ostane skroz čisto nakon cijelog dana gorenja. To niti sa jednim peletima do sada nije bilo. Ovi su sama jelovina.
 

visaluteju

Well-known member
Moj kraj je bogat jelovinom i borovinom i imamo dosta pilana i jednu peletaru. Prave pelet od većinske jele i on je jako kaloričan, super gori i visoke su temperature, međutim baš puno prlja peć. Mora se čistiti 2-3 puta češće nego sa bukovim peletom. Znate i sami da je najbolja potpala od jelovine ali da jako čadi.

Koristio sam taj pelet prve dvije sezone i nažalost opet ove sezone jer drugdje nisam uspio naći zbog nestašice ove godine.

Vidi se velika razlika u boji, znači ovaj gdje je većinska jelovina je baš taman.
Pogotovo ako se ne skida kora a najčešće se ne skida jer su im to veliki gubitci.

Najbolji pelet je omjer bukovina 70-80 % a ostalo jela. Najidelaniji je onaj koji se pravi od piljevine iz stolarskih radnji jer je najčistiji i nema kore, ali takav je rijedak i skuplji obično.

Na žalost najisplativije je otkupljivati okorke koji se melju ali je pelet najlošiji od njih. Još kad naiđe tura poših prljavih okoraka pa tu se nađe malo blata i pjeska bude veselo.

Znači osim vrste drveta bitna je i čistoća istog, da nema kore i prljavštine i bitna je vlažnost da sušare dobro osuše prerađeni materijal prije proizvodnje

Èuo sam da prave i pelet od onih "listića" od šišarki i od suncokretovih ljuski i kao da je to najbolji pelet ali nisam imao priliku da ga vidim
 

Mirage

Well-known member
Ja sam probao te od suncokreta super gore ali ima jako puno pepela da se peć tatuši nakon par sati energetska vrijednost velika ali to je za peći s mehaničkim čišćenjem ložišta.

Cutac peleti se u prjeće i ljeto kupuju ne sada.
 

tomica0308

Well-known member
Oh. Isao vidit za pelet kod jedne pilane. 20kn vreca 15kg, 20% bukva, ostalo jelovina, javor, grab. Trenutno nemogu doci na red, al gazda bio dobre volje pa dobio 2 vrece za probu. Imaju stroj 200kg na sat i nestignu radit. Kaze drugi tjd mozda 76 vrec ce imat za mene. Al isplati se cekat.
 

tomica0308

Well-known member
Evo upalio peč, nakon par minuta rada pukla samotna ploča, sutra idem u pevec direkt.
Radi super, velik rezervar 20kg, kolko sam citao papire nema za pojacanje ventilatora koji puse zrak u prostorijuili se varam :confused: , moze se samo podesit brzina puza i brzina ispusnih plinova, a pise da je serijsko 0, a moze se postelat od -7 do +7, ali to smije samo serviser.


 

visaluteju

Well-known member
Svašta imam istu pec samo kupljena prije 4 godine sve isto ali unutra nema samota nego gus zeljezne ploce i malo Dr gacije te resetke unutra. Sutra ti slikam
 

visaluteju

Well-known member
Prelistaj ovu temu na stranicu 4 unazad snimio sam video gdje sam nasao podešavanja koja su skrivena inace pa vidi ako je ista elektronika i opcije doktorirao sam cackajuci, sve cu ti reci, samo na slici mi se cini da je i elektronika novija
 
Na vrh