Citroën Forum Hrvatske  

Povratak   Citroën Forum Hrvatske > Stara linija C > Citroën C4 Picasso
Zaboravili ste podatke?


Citroën C4 Picasso (10.2006. - 05.2013.)

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.7.2017. , 09:05   #1
Lampičar
 
pippo8765's Avatar
 
Član od: 16.07.2017.
Zadnja aktivnost: 5.5.2018. 14:23
Lokacija: Niš
Postovi: 9
Zahvala: 6
Zahvaljeno 5 puta u jednom postu
Garaža
Originalno REŠENJE za problem RT5 crn ekran, vrti se logo...

Ok, da krenemo:
Prvo, bez straha pristupite ovoj operaciji, naročito ako vam komp već ne radi! Ne može se pokvariti više nego što jeste, ne može se "blokirati zauvek", nemojte da vas lažu! Ako je neki deo elektronike riknuo, a da to nije hard disk - onda je popravka ili zamena tog dela neminovna na drugi način! Upis u neki drugi medij, a da to nije HDD o kome ćemo pričati SE NE DEŠAVA U OVOM POSTUPKU! Zato nemojte misliti da ćete bilo kakvom operacijom dovesti uredjaj u stanje da se ne može nikad više koristiti. To su gluposti kojih sam se naslušao samo tako. Jednom od metoda navedenih naniže ćete svakako dovesti HDD u operativno stanje. Ako ništa od ovog ne uspe - nije do HDD-a. Cenu opravke ovoga što je mene mučilo su mi lupali kojekakvi likovi i iznosila je od 480e do 2500e! Da. Ludilo. Sami ćete rešiti problem reinstalacijom / update-om sistema. Ovaj sistem je u potpunosti odvojen od engine kompjutera, te svom automobilu nikako nećete naškoditi što se vožnje tiče. Samo nećete imati multimedije u kolima i to je to, baš kao i sada, ako je kvar kod vas još uvek aktuelan

Cenim da ni za RT6 uredjaje ne može ovo da bude puno drugačije, oni imaju noviji software i hardware, ali to je sve isto. Postupak je, siguran sam, 99% isti. Onaj 1% je varijacija i ne može se ni tu napraviti nepopravljiva greška. RT6 nisam otvarao, nisam ni tražio po net-u kako izgleda, ali cenim da je razlika recimo u tome da nema hard disk već compact flash karticu ili SSD disk. Ostalo mora biti isto.

U priloženim materijalima (ispod teksta su i slike i fajlovi) ćete videti moj uređaj (Magneti Marelli RT5, imam C4 Picasso Navidrive 2008. godište). Da biste reinstalirali sistem NE MORATE UOPŠTE RASKLAPATI BILO ŠTA. Ove slike su samo ilustracija ukoliko je potrebno da izvadite i zamenite svoj HDD (što sam ja morao da uradim). Čak i tada, potrebno vam je samo par koraka, ne svi, dok ne izvadite HDD. Dakle - skidanje gornjeg poklopca, vadjenje CD playera i vadjenje samog HDD-a. Ukupno 4 šrafa i dva konektora. Toliko o mudrosti.

Da krenemo od prostije varijante: nema potrebe menjati HDD, već ćete samo probati da reinstalirate sistem. Image fajl koji sam priložio je originalni 8.31 RT5 sistem, regularno kupljen. Nema dostavljenih podataka o VIN broju, o ID-ju nekom bilo kakvom drugom, tako da cenim da se to i ne upisuje prilikom instalacije, a sama instalacija briše ceo disk, te formira tražene particije (njih 4) i upisuje default fajlove sistema po njima. Sve što kasnije radite (dodavanje svojih mapa, štelovanje radio stanica i ubacivanje muzike, te štelovanje sistema - sve to je custom razlika koju pravi korisnik, tj. vi). Dakle, ukoliko je komp blokirao, ako pokazuje samo crni ekran ili se neprestano vrti LOGO, te se sistem sam resetuje i pri tome čuje zvuk kao da čita CD, pa se opet resetuje i tako u nedogled - pokušajte ovu reinstalaciju. Ako imate USB, još bolje. Image fajl 8.31 sistema prebacite na flešku (ja sam koristio jednu od 1GB, da bih bio siguran da će je sistem prepoznati, jer se radi o FAT32 sistemu) ili CD, flešku / CD ubodite u USB ili ubacite u čitač i startujte auto. Bitno je da ne gasite automobil za vreme instalacije. Ne bih se ovde zadržavao na ekranima koji se pojavljuju tokom instalacije, ali ćete svakako prepoznati da se radi o instalaciji.

Ima dva slučaja na koja možemo naići ovde:
1) Sistem pokušati da identifikuje boot sistema, onda će vas o tome obavestiti, onda će reći nešto kao "Initializing flash loader... copying files..." itd its.
2) Ukoliko sistem ne želi sam da počne instalaciju (prepoznaćete to tako što će, iako ste gurnuli flešku ili CD sa instalacijom) ponavljati istu proceduru zbog koje ste i počeli reinstalaciju, morate izvući uređaj. Sistem u ovom slučaju ne želi sam da počne reinstalaciju / update, ne može da prepozna da je potrebno da pokrene mod bootovanja sa fleske ili CD-a. Vađenje se radi viljuškicama za vađenje audio uređaja iz auta, videćete proreze levo i desno u koje se viljuške gurnu. Ako ih nemate - obratite se nekom majstoru koji se ovim bavi da vam ih posudi ili ih kupite. Na e-bayu su jako jeftine, ali sam siguran i da ih svaki buvljak u vašem gradu ima ako već nema audio prodavnica sa ovakvim "majstorskim" alatićima. Elem, kada izvadite uređaj, izvucite ga pažljivo, pozadi je ukupno 7 kablova i snopova koje zasad nećemo dirati. Sa donje strane ćete pronaći dva dugmenceta (IMG_1, na levoj strani po sredini je pravougaoni prorez i dugmići su tu). Potrebno je pritisnuti oba dugmenceta, ne istovremeno, već jedno pa drugo, te zadržati par sekundi. Nađite nešto zgodno što će vam poslužiti za tu operaciju. Jedno dugme je reset i ono naprosto resetuje uređaj, dok drugo nema funkciju ako je samo pritisnuto. Ono u kombinaciji sa resetom uređaju saopštava da želite da reinstalirate sistem. Dakle, kad ovo uradite, na ekranu ćete dobiti belim slovima natpis da kompjuter traga za instalacijom sistema, tj. za boot diskom. Ovo možete da radite sa fleškom ubodenom u USB ili bez. Isto važi i za CD. Kada dobijete na ekranu zahtev da ubacite traženi software, učinite to. Odatle kreće instalacija. Ukoliko vam se desi da ne dobijete iz prve ekran koji vam kaže da traži sistem 4.52 (ili tako neki broj, ne sećam se baš), ponavljajte pritiskanje sve dok vaš uređaj ne bude u tom modu. Tek tada ćete moći da krenete u reinstalaciju.

Bilo da ste instalaciju počeli sa ili bez hard reseta (1 ili 2), proces će trajati nekih 20ak+ minuta. Ne gasite auto za to vreme, budite strpljivi i pustite da se proces sam dovede do kraja. Sve i da traje i više. Ne odustajte. Nemam iskustvo koliko traje instalacija sa CD-a, ali mislim da ne bi trebala trajati duže od 45min - 1h. Posle ovog vremena ja bih zaključio da nešto drugo ne valja, najverovatnije je HDD oštećen preko mere. Kada je sve završeno, sistem se sam resetuje i pokrene radio.

Dalje bih priču sveo na problem HDD-a, ukoliko reinstalacija ovim metodama ne pomogne. Ja sam imao situaciju da reinstaliram sistem, sve radi par dana i ponovo sve ode dođavola. Moj HDD je definitvno bio za otpad. Ovde nailazimo na problem tog "specijalnog HDD-a". On nije ništa drugačiji po performansma od bilo kog 2.5' HDD-a za laptop, osim što je tolerantniji na temperature, kako visoke, tako i niske. E tu leži kvaka! Originalni HDD je Hitachi Endurostar, a po laptopovima je recimo od Hitachi-ja tu Travelstar. Ovaj prvi radi u opsegu temperatura od -50C do +80C, a ovaj drugi ako maknete sa sobne temperature - pobrljaviće. Endurostar može da se kupi preko web-a za 50-100e, ali ako možete da se snađete drugačije - slobodno! Ja sam na kraju završio sa nekim starijim HDD-om iz neke Toshibe od pre 10ak godina. Ocenio sam da su tad pravili kvalitetnije diskove, probao i - uspelo je. Ali ako možete da dođete do HDD-a iz nekog automobila ili iz nekog drugog pogona koji trpi temperaturne promene - samo napred. Bitno je da je 2.5 inčni i da ima 40GB.

ZAMENA (REINSTALACIJA IZVAĐENOG) HDD-a

Sa slika možete da vidite kako se HDD vadi. Nakon što viljuškicama oslobodite uređaj, pažljivo ga izvucite iz kućišta. Otkačite sve kablove iza i vodite računa da vam ne skliznu u prostor iza uređaja, tj. u šupljinu iza kontrolne table. Kada ste uređaj izvukli, skine se gornji poklopac, PAŽLJIVO PODIGNE CD, jer je ispod flat kablić koji ne želite da prekinete (IMG_4). Oslobodite beli konektor na CD-u prstom ili nekim plastičnim alatićem povlečenjem njegovog poklopčića naviše i izvucite kablić iz ležišta konektora. Onda oslobodite i izvucite CD player. Ispod njega je HDD (IMG_5). Na ovoj slici ćete videti Hitachi Travelstar, jer sam tada još uvek ekperimentisao s njim, ali sam odustao, jer ne može da drži podatke ni po vrućini ni po hladnoći. HDD je sa prednje strane zakačen za svoj port. Pažljivo potisnite taj port, tj. pločicu koja ga nosi, da biste je zadržali na mestu. HDD najpre izvucite nagore sa zadnje strane (mali šrafciger je dovoljan da vam pomogne u ovome), da se oslobodi iz nosača kućišta levo i desno, a onda ga lagano pokretima levo-desno izvucite iz porta u koji je pričljučen i dalje držeći taj port da se ne iščupa iz ploče. Možete i blago da potiskujete pločicu koja nosi port dok se HDD ne oslobodi. Sve u svemu - nežno s ovim delom.

*** Sve slike koje slede iza IMG_6 se odnose na rasturanje celog uređaja, što sam uradio da bih ga očistio kad je već bila prilika, ali je on u tako dobrom stanju što se toga tiče da tu idu sve pohvače na račun Magneti Marelli! Možete ih ignorisati, sve do slike IMG_20

Slike IMG_20 i sve koje nose oznaku "disk" se odnose na reinstalaciju sistema uz pomoć kompjutera. Ovo možete da uradite ukoliko ste imalo vični korišćenju računara i image fajlova. Treba da imate i odgovarajući kablić pomoću kog ćete zakačiti HDD za vaš komp. U tu svrhu je poslužio PATA na USB konvertor ili bilo kako drugačije možete pronaći da se zove taj konvertor po radnjama, vidi se na IMG_20 (poenta je ubosti 2.5 inčni PATA disk sa 44 pina u adapter koji na svom drugom kraju ima USB, eto tako objasnite trgovcima u komp shopu). Košta oko 15ak evra. Za image fajlove sam koristio Acronis True Image, te ćete morati da instalirate ovaj program kako biste postavili sve particije na svoje mesto. U linkovima ispod se nalaze image fajlovi svake particije poanosob. Disk koji ste izvukli najpre formatirajte kao FAT32. Zatim vraćajte particiju po particiju uz pomoć Acronis True Image, tako da dobijete sliku kako je to predstavljeno na slikama sa oznakama "disk". Redosled particija možete da vidite na bilo kojoj od ovih slika sa leve strane, u stablu foldera i diskova:
1. Prvi disk (tj. image, particija) je ona koja nosi oznaku 3130_(F).
2. Druga je MAPE_(G),
3. Treća USER_DATA_(H) i
4. Četvrta MUSIC_(I).

Ovom reinstalacijom cete dobiti potpuno funkcionalan 8.31 sistem sa updatovanim mapama za 2016 za SOUTH-EAST Europe. Mali bonus Zatim sve vratite obrnutim redosledom u vaš auto i uživajte.

Da ovaj post ne bi prerastao u roman, ovde ću se zaustaviti. Ukoliko ima pitanja, potrudiću se da pomognem. Inače, za nekim rešenjima sam tragao gotovo 6 meseci, naslušao se gomile gluposti i cena. Nije poenta uvek zaraditi. Meni je bilo frustrirajuće to što ljudi koji su iz tzv. ovlaštenih servisa NEMAJU BLAGOG POJMA o čemu se ovde radi! Moj zaključak nakon cele operacije je da je u ovom slučaju najveća verovatnoća da je kvar uzrokovan hard diskom! Ovo je i logično, obzirom da su diskovi koji se koriste (pogotovu RT4-5) puni mehaničkih delova, a stari su i ne trpe potrese niti temperaturu tako dobro kao pre 10+ godina kad su bili napravljeni. Nisu večni jednostavno.

Pokušavao sam i da zamenim disk SD karticom, Compact Flash karticom,... ne ide. Ne pokusavajte ovo. Ima možda kombinacija koje rade, ali je sve i neizvesnije i puno skuplje nego popraviti ili zameniti HDD. Dobitak je beznačajan u brzini, koja vam nije potrebna. Posvetite se ovome malo i rešićete problem. Nadam se.

Pozdrav, slede prilozi!

PRILOZI:

OPCIJA 1 :: instalirati / updatovati / reinstalirati sistem sa fleske ili CD-a)

Image fajl za originalni 8.31 RT5 sistem (prebaciti na flesku ili CD za instalaciju)
Code:
https://mega.nz/#!12pH1IAS!WKjtx6-w-9PNwRLh-85u2KXXP02JZtQRZoZ_14dIAgo

OPCIJA 2 :: izvaditi hard disk iz uređaja, preformatirati, te redom vraćati particije iz image fajlova)

particija1 -
Code:
https://mega.nz/#!Vr5y1ASL!qdBPHX-MwqYEOeXToEdy-zE2qSKUkyskYQGcNU4QoHc
particija2 -
Code:
https://mega.nz/#!NjQF1DTQ!Hs9dixhAczj2m_XOgx_GWk2pCuMy0Wvx3aISpx9SUyg
particija3 -
Code:
https://mega.nz/#!InYAALzB!dwnke9F6GbdH_-U1u_fU2CaKwf4_v7DSZKOxQKf4Kn0
particija4 -
Code:
https://mega.nz/#!luxnhRBB!D4sg4BPSZXj22YWc94JQwvBLlH_tl5woYriBBOhQEu0
Mala dopuna, fin izvor informacija:
http://rt4.wikidot.com/
pippo8765 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaši koji su se zahvalili članu 'pippo8765' na postu:
Oglasni prostor
Staro 18.7.2017. , 10:12   #2
Super Moderator
 
ivan222's Avatar
 
Član od: 14.08.2012.
Zadnja aktivnost: Jučer 23:08
Lokacija: Opatija
Postovi: 7.299
Zahvala: 121
Zahvaljeno 885 puta u 725 postova
Originalno

Svaka čast na tutorialu, mislim da ćeš mnoge spasiti
ivan222 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaš koji se zahvalio članu 'ivan222' na postu:
Staro 18.7.2017. , 12:01   #3
Profesionalac
 
Milosh's Avatar
 
Član od: 21.02.2016.
Zadnja aktivnost: Jučer 18:46
Lokacija: Sarajevo
Postovi: 2.502
Zahvala: 133
Zahvaljeno 149 puta u 136 postova
Originalno

Svaka čast na tutorialu, lijepo si se potrudio!

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk
Milosh je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaš koji se zahvalio članu 'Milosh' na postu:
Staro 18.7.2017. , 13:17   #4
C5 X7 2.0 HDI 140 FAP
 
Član od: 03.12.2016.
Zadnja aktivnost: Jučer 08:42
Lokacija: NRW Deutschland
Postovi: 331
Zahvala: 2
Zahvaljeno 49 puta u 40 postova
Originalno

Bravo majstore
nemo26 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaš koji se zahvalio članu 'nemo26' na postu:
Staro 18.7.2017. , 13:57   #5
Stariji član
 
diegos's Avatar
 
Član od: 22.05.2012.
Zadnja aktivnost: 23.5.2019. 16:36
Lokacija: Umag
Postovi: 901
Zahvala: 155
Zahvaljeno 60 puta u 53 postova
Garaža
Originalno

Nemam taj uređaj ali bravo za post!
diegos je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaš koji se zahvalio članu 'diegos' na postu:
Staro 18.7.2017. , 19:04   #6
Prčkaroš
 
Cutac's Avatar
 
Član od: 28.12.2012.
Zadnja aktivnost: Jučer 19:32
Lokacija: Sisak
Postovi: 7.806
Zahvala: 468
Zahvaljeno 268 puta u 238 postova
Garaža
Originalno

Svaka cast, odlicno.
Nego, zasto ne SSD?
Cutac je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaš koji se zahvalio članu 'Cutac' na postu:
Staro 18.7.2017. , 20:52   #7
Lampičar
 
pippo8765's Avatar
 
Član od: 16.07.2017.
Zadnja aktivnost: 5.5.2018. 14:23
Lokacija: Niš
Postovi: 9
Zahvala: 6
Zahvaljeno 5 puta u jednom postu
Garaža
Originalno

Citat:
Cutac: Pregled postova
Svaka cast, odlicno.
Nego, zasto ne SSD?
Da, to je pitanje na mestu... i otvara bolne rane pa evo malo detaljnijeg objašnjenja tog dela teksta: čim mi se disk pokvario imao sam ideju da ga zamenim SD karticom, pa zatim Compact Flash karticom, zadnja ideja (i najskuplja) je bio SSD. Obzirom da sam sa prve dve ideje prošao loše, a investirao oko 65 evra i dosta vremena u pokušaje - treću nisam ni pokušavao. Zaključio sam da adapteri koji imaju i aktivnu (naravno) elektroniku na sebi, doprinose da sam uređaj ne prepozna da sam sa druge strane stavio nešto što bi trebalo da bude "hard disk". Jednostavno, na instalaciji mi uređaj prijavi "Initializing hard disk..." i tu se resetuje. Ako probam metodom da sam napakujem particije na neki od medija - ne desi se ništa, kao da nema diska unutra.
E sad, ostaje pitanje da li bi i SSD odreagovao isto. Potreban je, naravno, SATA na PATA / IDE 44pin konvertor, ako je SSD SATA, pa zakačiti i probati. Ako je SSD IDE, onda on ima 40 pina, ona 4 pina pride mu i nisu potrebna, jer oni definišu master/slave, a pinovi na ploči gde je IDE konektor za disk su tako spojeni da kako god postaviš disk - on se prepoznaje kao slave uređaj. Master uređaj je CD u RT5 i to tako mora da bude. Po ovome, a i po meni, CF bi trebalo da radi, a neće.
Sledeći problem bi mogao da bude veličina diska. HDD-ovi iz RT5 su 40GB. Ja sam takav disk i zamenio. Ne znam šta bi bilo da sam stavio veći. Teoretski, particija koja sadrži muziku bi mogla da bude proizvoljno velika. Ni to nisam probao, kao ni situaciju da stavim veći disk, a formatiram samo 40GB... Kontam da ako me ovo izda još neki put ću probati SSD. Zasad se drži, imamo dobar odnos, poštujemo se, ne uznemirava disk mene, ne diram ja njega. A pre toga sam gao otvarao toliko puta da mogu to sad i u pola noći (što pokazuju slike hahaha).
Ima po web-u priča da su uspeli i sa SD i sa CF i sa SSD, ali svako moje pitanje tim likovima je ostajalo bez odgovora. Elektronika koju sam pokušavao je bila IDENTIČNA nekima sa slika koje su slali i pričali da to radi.
pippo8765 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 18.7.2017. , 22:08   #8
Prčkaroš
 
Cutac's Avatar
 
Član od: 28.12.2012.
Zadnja aktivnost: Jučer 19:32
Lokacija: Sisak
Postovi: 7.806
Zahvala: 468
Zahvaljeno 268 puta u 238 postova
Garaža
Originalno

PATA disk u autu iz 2008? To nisam očekivao.
Ja bih osobno probao sa najmanjim SSD-om koji bih mogao naći(možda još uvijek postoje oni od 64GB). Ako ne, imam ga za nešto, a ako radi super.
Zbog dviju stvari mi HDD ne ide u auto. Vibracije i brzina bootanja.
Ali dobro, ako tebi ovo radi i nije sporo, nadam se da će i dalje
Cutac je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 17.12.2017. , 05:27   #9
Lampičar
 
Član od: 17.12.2017.
Zadnja aktivnost: 17.12.2017. 05:28
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 1
Zahvala: 0
Zahvaljeno 0 puta u 0 postova
Originalno

Pozz majstore,vrhunski objaśnjeno. Thumbs up. Upravo radim na peugeot 407 2008 i trebao bih linkove iz priloga. Ove koje si stavio ne mogu otvoriti. Hvala ti unaprijed.
Renx4 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 17.12.2017. , 13:52   #10
Lampičar
 
pippo8765's Avatar
 
Član od: 16.07.2017.
Zadnja aktivnost: 5.5.2018. 14:23
Lokacija: Niš
Postovi: 9
Zahvala: 6
Zahvaljeno 5 puta u jednom postu
Garaža
Originalno

Nema na cemu, samo da se sto manje ljudi pati s ovim...
Elem, pomenuh u postu:
"Za image fajlove sam koristio Acronis True Image, te ćete morati da instalirate ovaj program kako biste postavili sve particije na svoje mesto."
Dakle, tib fajlove otvaras uz pomoc Acronis True Image programa. Mozda jos neka od image aplikacija prepoznaje ovo, ali meni je ovaj zavrsio posao mnogo puta i najbolji mi je. Prvi link je ISO fajl koji je zapravo instalacija 8.31 sistema, za slucaj da nece da postavljas particije, nego da sam instaliras ceo sistem, sto je takodje ok. Procitaj pazljivo taj deo i pitaj ako nesto nije jasno.
Pozdrav!
pippo8765 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 30.1.2018. , 17:07   #11
Novi član
 
Član od: 30.04.2013.
Zadnja aktivnost: 14.7.2018. 08:06
Lokacija: Zagreb
Postovi: 26
Zahvala: 0
Zahvaljeno jednom u jednom postu
Originalno

Hvala na ovako detaljnom opisu. Meni je upravo stigao RT5 (kupio preko eBay), kojim ću zamijeniti svoj starui RT4 (htio sam Bluetooth).

Zahvaljujući ovom tekstu se sada manje bojim tog postupka! Čak i ako stvar neće raditi od prve, sada imam neki osjećaj što napraviti u takvoj situaciji!

Pozdrav!
vitomir je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 2.2.2018. , 19:38   #12
Novi član
 
Član od: 30.04.2013.
Zadnja aktivnost: 14.7.2018. 08:06
Lokacija: Zagreb
Postovi: 26
Zahvala: 0
Zahvaljeno jednom u jednom postu
Originalno

Uspješno sam zamijenio stari RT4 sa novim RT5 ... no nije sve prošlo glatko.

Za početak RT5 je bio podešen za ekran veće rezolucije, zbog čega je na ekranu bila vidljiva samo 1/4 slike. Problem sam vrlo lako riješio pomoću MiraScript-a (na CD sam stavio samo LRDISPLAY.CMD, kako bi uređaj odmah promjenio rezoluciju, bez da me išta pita).

Drugi problem je što uređaj konstantno bipka, kada je na radiju/CD-u/BlueTooth-u ... odnosno kada je u audio modu.

Probao sam ga resetirati putem dviju tipki a donje strane, ali to nije pomoglo.

Da li netko ima sa ovime iskustva? Kako bi se to moglo riješiti?
vitomir je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 2.2.2018. , 22:04   #13
Stariji član
 
Brruno's Avatar
 
Član od: 25.10.2016.
Zadnja aktivnost: Jučer 19:55
Lokacija: Rovinj
Postovi: 1.075
Zahvala: 99
Zahvaljeno 49 puta u 45 postova
Garaža
Originalno

Moras ga programirati sa svojim vin-om preko dijagnostike
Brruno je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 2.2.2018. , 22:46   #14
Stariji član
 
sir.Oliver's Avatar
 
Član od: 06.01.2018.
Zadnja aktivnost: Jučer 19:15
Lokacija: Nitra
Postovi: 620
Zahvala: 10
Zahvaljeno 30 puta u 27 postova
Garaža
Originalno

pozz

vidim da se diskusija razvija u pozitivnome smijeru . majstore , bravo za tutorial . prva extra liga . ali da ne duljim ... zanima me koji radio imam u autu ( c elysée 2017 ) kada imam dopunsku opremu , display 7" tuch skreen .... bez navigacije !!! ... zanima me gdje bih mogao pronaći bliže informacije o tom radiju . konkretno me zanima mogu li ubosti rikverc kameru sa senzorima na njega ( ne original ... ) i dal može da se gledaju filmovi .. ? hvala svima unaprijed za trud . LP
sir.Oliver je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Forumaš koji se zahvalio članu 'sir.Oliver' na postu:
Staro 3.2.2018. , 05:16   #15
Profesionalac
 
Milosh's Avatar
 
Član od: 21.02.2016.
Zadnja aktivnost: Jučer 18:46
Lokacija: Sarajevo
Postovi: 2.502
Zahvala: 133
Zahvaljeno 149 puta u 136 postova
Originalno

Citat:
Brruno: Pregled postova
Moras ga programirati sa svojim vin-om preko dijagnostike
Da, i ja mislim da je to u pitanju, funkcija zaštite od krađe.
Milosh je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 3.2.2018. , 08:47   #16
Lampičar
 
pippo8765's Avatar
 
Član od: 16.07.2017.
Zadnja aktivnost: 5.5.2018. 14:23
Lokacija: Niš
Postovi: 9
Zahvala: 6
Zahvaljeno 5 puta u jednom postu
Garaža
Originalno

Citat:
Vitomir: Drugi problem je što uređaj konstantno bipka, kada je na radiju/CD-u/BlueTooth-u ... odnosno kada je u audio modu.
Pozdrav Vitomire. Mislim da to bipkanje nije ista sto ima veze sad sa konkretnim uredjajem. Brruno je prilicno u pravu kad kaze da je potrebna dijagnostika, samo sto ja mislim da sad postoji neki log u tvom kompu zbog koga cujes bipkanje. To je neko upozorenje za nesto sto je u tom logu. Dakle, mozda samo ciscenje logova pomogne, probaj sa tim. Svakako ti je potrebna dijagnostika. Ako si dobio sve funkcije multimedia uredjaja (a cini se da jesi), onda je on potpuno ok. Nema potrebe da ga vise resetujes ili reinstaliras, to je to.
pippo8765 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 3.2.2018. , 09:24   #17
AS Roma fanatik
 
Totti's Avatar
 
Član od: 03.07.2015.
Zadnja aktivnost: 25.9.2018. 19:20
Lokacija: Beograd
Postovi: 79
Zahvala: 9
Zahvaljeno 20 puta u 15 postova
Garaža
Originalno

Uradi ovo što ti je Brruno napisao.
Totti je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 5.2.2018. , 11:28   #18
Novi član
 
Član od: 30.04.2013.
Zadnja aktivnost: 14.7.2018. 08:06
Lokacija: Zagreb
Postovi: 26
Zahvala: 0
Zahvaljeno jednom u jednom postu
Originalno

Hvala vam na odgovorima vezanim za bipkanje.

Dodatno sam istraživao ovu temu, te sam našao YouTube video, koji pokazuje kako riješiti baš taj problem:

Stvar je moguće riješiti putem diagnostičkog alata PP2k (ili PP2000 = Planet Peugeot 2000). Ono što treba napraviti je u uređaj ukucati VIN broj (broj šasije) ... baš kako su Brruno, Miloš i pippo8765 napisali!

Na eBay se može naći kabel (Citroen Lexia), putem kojeg se to može podesiti ... no mislim da ću ipak dati da mi to riješi moj mehaničar (već sam ga zvao) ... da ne kupujem taj kabel bez veze.

Dodatno sam primjetio da ne radi parking senzor: ima slike, ali nema zvuka. Nadam se da su to povezani problemi, a ne posljedica korištenja MiraScript-a.

P.S.
Evo kratki izvještaji o tome što sam do sada uspio i koji su mi planovi:

Karte sam već ažurirano na zadnju verziju (2016/2017). Planiram još staviti i najnoviji firmware v8.31 (trenutno je gore 8.20).

Putem MiraScript-a sam uključio prikaz dodatnog ekrana na putnom računalu, koji pokazuje temperature u mašini + pritisak u gumama (samo uz svaku gumu piše OK).

Nadao sam se da ću moći putem Bluetooth-a puštati muziku sa mobitela, no čini se da RT5 podržava samo hands-free, tj. nema podršku za A2DP. Malo mi je glupo spajati mob putem žice...

Napisati ću izvještaj sa uputama kada dovršim sve izmjene ...
vitomir je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 26.6.2018. , 22:19   #19
Lampičar
 
Član od: 25.06.2018.
Zadnja aktivnost: 26.6.2018. 22:19
Lokacija: Kragujevac
Postovi: 1
Zahvala: 0
Zahvaljeno 0 puta u 0 postova
Originalno

svaka cast za tutorijal, dosta mi je pomogao. Da li neko ima instalaciju za RT3 B5 N3, u pitanju je auto citroen c4, uredjaj je spolja isti kao na tutorijalu. Kada sam instalirao ovaj sto je dat u tutorijalu, nije kompatabilan sa mojim uredjajem.
mix032 je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Staro 8.8.2018. , 10:43   #20
Lampičar
 
Član od: 08.08.2018.
Zadnja aktivnost: 9.8.2018. 09:18
Lokacija: dalj
Postovi: 2
Zahvala: 1
Zahvaljeno 0 puta u 0 postova
Originalno

-Pozdrav svima

Koliko vidim svakojakih je problema, kod mene je slijedeća:
Radi mog rt4 uređaja koji nije radio, kupio i zamjenio sa rt5 uređajem, sve je sjelo na mjesto i sve ispravno radi +što rt5 ima bluetoth i savršeno funkcionira, ali ama baš sve, osim jedne stvari koja me ubija.
Uređaj pišti kad se pokrene muzika, telefon i navigacija, išli smo u peogeot servise da to srede, ali nemogu ništa učiniti ni putem dijagnostike. Odgovor im je da nemogu učitati radio u autu kako bi ubacili kod.
E sad pitanje je dali itko zna kako i sa čime to napraviti , u čemu je problem, ili postaji li bolji majstor od servisa......HVALA.....
Grizly je offline  
Share on FacebookGoogle Bookmark this Post!TwitterYahoo Bookmark this Post!Reddit!
Oglasni prostor
Odgovori

Oznake
crn, ekran, logo, problem, reŠenje, rt5, vrti

UređivanjeSada je 06:36. (GMT +1)


CitroënForum.hr je nezavisni internetski projekt nekolicine ljubitelja motornih vozila marke Citroën.
Nije izravno povezan s proizvođačem marke niti ovlaštenim predstavnicima proizvođača.
Sadržaj poruka na forumu predstavlja isključivo stavove, mišljenja te iskustva njihovih autora, a ne vlasnika foruma
niti članova uredništva foruma. Oni se na bilo koji način ne mogu smatrati odgovornima za njihov sadržaj.

"Citroën", njegov logotip te imena modela su registrirani zaštitni znakovi u vlasništvu tvrtke "Automobiles Citroën",
članicom PSA grupe, koju u Republici Hrvatskoj zastupa tvrtka "Citroen Hrvatska" d.o.o.

Copyright © 2019, CitroënForum Hrvatske
www.citroenforum.hr
vBulletin® Copyright © 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

Ad Management by RedTyger