Smije li se raskopčati kompjuter?

visaluteju

Well-known member
Pretpostavljam da da ali eto bolje pitati

Smije li se u autu raskopčati BSI i ECU i ostali kompjuter i čuda,
neće li nakon raskopčavanja doci do reseta nekih parametara i slično, znači kada se raskopča i skopča da li će sve biti normalno ?

Hoću da pregledam neke kontakte pa to je razlog, u kutiju sa osiguracima uslo mi je vlage, a pretpostavljam da je na ono na prednjoj strani kutije osugurača ona uspravna ploča gdje imaju tri džeka sa masom kablova - ECU ?
 

DS9

Active member
Pa, jedini način da se odrade neke intervencije na autu i jeste da se npr. raskopča ECU. Pre toga je potrebno pravilno raskopčati kleme, tj. akumulator. Time se resetuje BSI, a pri ponovnom kopčanju akumulatora treba ispoštovati proceduru. Ključne reči za pretragu su "reset BSI". Sigurno je to više puta navedeno po forumu, pa moežeš ovde potražiti ili guglati.

Suština je da kada se otkopčava akumulator, bsi bude uspavan neaktivnošću od par minuta (a ne da bude aktivan tako što su npr. neka vrata otvorena ili je ključ u bravi), a kada se ukopčava da se sačeka par minuta sa uključivanjem nekog uređaja (tipa da se upale poziciona svetla kroz prethodno spušten vozački prozor).

Naravno da nakon što su kleme skinute, mogu da se otkopčaju drugi električni uređaji. Ako se ne ispoštuje procedura ponovnog ukopčavanja onda može nastati neki problem.

Recimo, kod moje c3ojke kada nije sasvim ispoštavana procedura vraćana klema - javljala se greška Anti thieft faulty, iako je auto mogao sasvim normalno da se otključava i upali, sa oba ključa.
 

visaluteju

Well-known member
Da znam za reset bsi-ja i proceduru prilikom raskopcavanja klema, radio sam to vise puta

Ja sam mislio da ne diram kleme vec da raskopcam sve kablove direkt sa bsi-ja (neki od tih kablova su sigurno i napajanje) ali sam mislio da ne bi slučajno drugi uredjaji pravili problem koji su prikopcani na kompjuter, da ne bi trazili neke kodove ili ne znam sta kasnije. (Procedura prije raskopcavanka ce svakako biti ispostovana)
 

dekiiii

Member
NI u kom slučaju ti ne bi savjetovao iskopčavanje bilo kojeg kabla s ECU-a kad su kleme na akumulatoru. To ti je kao da iskopčavaš procesor ili nešto unutar kompjutera dok je isti uključen. Dakle, skinuti kleme (time isključiš napajanje jer ostane bez struje), pričekaš da se isprazne kondenzatori (procedura reseta BSI, ECU, ...) i tek tada raskopčavati kablove. Prije spajanja kleme na akumulator sve dobro povjeriti da se nije nešto zaboravilo spojiti.
 
Na vrh